Ловен кон

0
4890

Ловните коне се срещат във всяка страна, в която се провежда лов с глутница хрътки. Предпочитаният тип коне варира в зависимост от областта и терена, който трябва да бъде пресечен. Най-добрите примери са тези, развъдени в страни с продължителна ловна традиция, най-вече Ирландия, Обединеното кралство и в известна степен САЩ, където Чистокръвният кон е най-забележим при ловните коне. Изключително добрите Английски и Ирландски коне, допускащи нуждата от специален талант, често могат да бъдат потенциални състезателни коне.

Необходими качества

Критерият, по който може да бъде оценен добър ловен кон, е конят да може да носи бързо и сигурно ездач през избрания от него терен и да прави това поне два пъти седмично за ловния сезон, който продължава от ноември до април. Конят трябва да може да издържи на това усилие без водещото до нестабилност напрежение, без признаци на безпокойство, и без загуба на форма – проблеми, които ще попречат на редовното и ефективно участие на животното в спорта.

В Европа хрътките обикновено се събират в 11.00, като е възможно конете да потеглят по-рано. Денят приключва при влошената светлина около 15.30-16.00 ч., и дотогава конете ще са работили четири или пет часа непрекъснато, много от времето, прекарано в скачане и галоп.

Освен това, тъй като ловът е зимен спорт, земята може да е мокра и тежка, а това увеличава усилието. Конят, който може да се справи с тези строги условия, трябва да бъде силен, издръжлив, относително бърз, смел и способен скачач, да бъде здрав по наследство и да притежава подходящ темперамент.

Типове ловен кон

Предпочитаните типове варират според изискванията на различните ловни области. В старото пасище на Английските графства, каймака на ловните области по света, което обхваща част от централна Англия (Лестършир, Рътланд, Уоруикшир, Нортхамптъншир и части от Линкълншир), е нужен голям, галопиращ, почти чистокръвен кон с достатъчен обхват да скача на терен с много препятствия. (Всъщност, в графствата е обичай, или при всички случаи е препоръчително, да има втори кон за следобедния спорт.)

В по-преградените области, в земеделските земи, или на хълмовете, може да е по – подходящ мощен кон, с къси крака, вероятно полукръвен, ¼ или ¾ от чистокръвен кон. Обикновено колкото по-голямо е количеството на кръвта от чистокръвен кон, толкова по-големи са скоростта и обхватът. Какъвто и да е теренът, е необходим кон с добра структура, и естествен баланс.

Британски и Ирландски коне

Същественото качество, изисквано от ловния кон, е смелостта. При Ирландския и Британския коне тази черта се гарантира от чистокръвните, но тя също присъства в другите породи, с които е кръстосван. Дръзкият темперамент, заедно с почти атавистичния инстинкт за преминаване през терена, дава голяма преднина на Ирландския и Британския кон на техен терен пред повечето от породите в Европа, базиращи се на каретни коне.

Ирландските ловни коне, все още считани за най-добрите коне за пресечен терен, са базирани на кръстоска от Чистокръвен и Ирландски впрегатен кон. Като Куотърхорс и Пони за поло, изглежда че те имат вроден инстинкт за работата си. Ирландските коне се използват за лов от три или четиригодишна възраст и почти винаги с обикновена юздечка. Те бързо се научават да се справят с препятствията и да се грижат за себе си при всички ситуации. Влажният климат осигурява идеални условия за растеж на силно хранителна трева и богатата на минерали варовикова почвена подложка гарантира, че младите коне имат силна костна структура и се развиват естествено в големи, едри едногодишни и двегодишни коне.

Има други възможни кръстоски с чистокръвен, които ще създадат ловен кон с висока класа. Кливландският дорест, например, е ловен кон сам по себе си и е възможно най-мощният в света. Той може да носи човек с тегло 114 кг за цял ловен ден и на собствен терен да прескача големи препятствия от и в дълбока тежка глина. Кръстосано с чистокръвен, поколението ще бъде по-бързо и леко, но ще запази много от силата и масивната кост на Кливландския дорест. Много добри тежки ловни коне също са били развъждани на фона на Английските тежки породи, Шайър и Клайдсдейл, и също така на развъждания в Англия Першерон.

Толкова добри като всеки, и по-добри от повечето, са кръстоските и вторите кръстоски с местните британски породи понита. Те имат отличителен, жизнен характер, както и издръжливост, инициативност, интелигентност и добро здраве. Заедно с кръстоските с Ирландски тежковоз, те нямат равни по способности. Някои от по-големите породи британски понита могат да носят без проблем лек възрастен ездач в повечето ловни области.

В Обединеното Кралство много ловни коне се развъждат от чистокръвни бащи, които са достъпни от Схемата за първокласни жребци. Тази схема се управлява от Националното общество за развъждане на леки коне (Общество за подобряване на ловните коне), които на свой ред получават субсидии от Борда за облагане на залозите от състезания.

  • Височина при холката: 1.52м. – 1.83м;
  • Глава – няма строго установен модел за главата на ловния кон, но тя трябва да създава впечатление за жизненост и интелигентност;
  • Рамене – те трябва да са силни, наклонени и с изявени плешки;
  • Тяло – то е компактно и ребрата са добре развити на дълбочина и ширина, за да позволяват пълно разширяване на дробовете;
  • Задница – с добре развити мускули;
  • Задни крака – пищялите трябва да бъдат наравно с коленете. Те трябва да са големи и без недостатъци;
  • Гръдният кош е дълбок, но не прекалено широк. Гърдите и подраменната са силни, ставите са големи, сухожилията са добре сложени и твърди.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име