Ден за СПА на коня през зимата

0
2405
????????????????????????????????????

Дните през зимата могат да бъдат студени, а температурата около нулата, но въпреки това можете да направите своя кон красив с помощта на седем правила за почистване в студено време.

О, колко много обичаме да яздим през зимата! Нашите пръсти на ръцете и краката могат да бъдат болезнено студени, но сърцата ни са топлени от звука на копитата и сладкия мирис на дъха им в мразовития ден.

За съжаление някои промени, които идват с първите зимни дни, не са толкова страхотни. Например, израстването на по-дебела козина на коня. Всичко което тече от  ноздрите на коня започва да замръзва и т.н. Вместо да се оплаквате от липсата на възможности за истинска и пълноценна баня за коня ви, ние ви предлагаме няколко лесни за приложение иновации, за почистване, релакс и дори СПА в студените дни.

  1. Третиране с гореща хавлиена кърпа

Банята с хавлиена кърпа ще бъде една малка тренировка за вас, но по този начин ще измиете коня си и ще останете изненадани от резултата. Старателно трябва първо да отстраните всички нечистотии като засъхнала кал и мръсотия от коня. След това си пригответе няколко средно големи кърпи и напълнете кофа с гореща вода. Колкото по-гореща е водата, толкова по-добре ще се отмие мръсотията. Можете да използвате кухненски гумени ръкавици, ако водата е прекалено гореща за ръцете ви.

Накиснете кърпата в кофата с вода, изстискайте я, колкото можете по-силно, и започнете да търкате козината на коня и в двете посоки (по и срещу растежа на косъма). След това изплакнете кърпата и повторете действието. Старайте се да работите върху малки участъци. Не забравяйте да сменяте от време на време водата!

Когато приключите с почистването, вземете суха кърпа и търкайте козината на коня по същия начин. Вашето последно изтриване трябва да е срещу посоката на растеж на косъма, така че козината да се изправи, така ще изсъхне по-бързо. Веднага след като приключите, покрийте коня с попона или одеяло, за да го предпази от охлаждане и да се ускори сушенето. Когато вече е сух, може да го напръскате със спрей за хидратиране на козината и отблъскване на прахта. Накрая завършете с рутинното почистване с четка.

  1. Баня с гъба

Независимо от това колко добре сте изчеткали коня си преди езда, той пак може да се покрие със спечена кал и пот. Гъбата за къпане с топла вода е най-добрият метод за баня на цялото тяло в студа. Можете да покриете дори половината от тялото му с одеяло, докато почиствате другата. Една голяма, груба гъба е най-добре да се използва за почистване и разтривка след езда. Изстискайте излишната вода от гъбата и търкайте запотените области, като започнете от ушите на коня. Ако по време на езда той се е изпотил обилно, тези области могат да се запенят. В такъв случай по-често изплаквайте гъбата, докато пяната се отмие. Накрая подсушете областите със суха кърпа и оставете козината да изсъхне.

  1. Да посрещнем студа

Ако ви се струва твърде студено за пълно почистване на коня, то тогава може да го наметнете с попона и с маркуч да почистите само краката му до коленете. За да помогнете на вашия кон да свикне по бързо със студената вода от маркуча, защото той все още е затоплен от ездата, започнете първо с долната част на краката му и бавно продължавайте нагоре. За времето, в което сте стигнали до коленете, той вече трябва да се е аклиматизирал към водата.

Работете възможно най-бързо и на място защитено от течения или вятър. Избягвайте да миете със студена вода горната част на задните му крака, тъй като тези зони са по-чувствителни към студеното. На финала винаги трийте със сухи кърпи. Спокойно можете също така да измиете опашката на коня със студена вода, при условие, че измиете първо подопашната кост. Използвайте гъба за горната част на опашката му. Тъй като няма мухи, с които да се борите през зимата, можете също да му направите плитка, по този начин ще я пазите по-дълго време чиста.

Имайте предвид, че къпането в студеното време е най-подходящо за райони с мека зима или отопляеми помещения за измиване.

  1. Не забравяйте за местата, които забравяме

При почистване на коня си, обърнете специално внимание на областите около ушите, под челюстта, в задната част на глезените и слабините. Те са склонни към дразнене, ако не се почистват редовно от мръсотия, което пък може да доведе до зимни рани.

  1. Подстригване през зимата

Тялото на коня трябва да бъде адекватно подстригано или по-просто казано някои зони е добре да останат неподстригани, за да го предпазват от студа. Ако конят ви живее навън в падока или на пасище, не е препоръчително да се подстригва изцяло. Можете обаче да го подстрижете частично. Например един от най-препоръчителните начини е да го подстрижете като започнете под врата му, продължите към корема и около слабините. Конят най-често се поти в тези области. Така вашият кон ще се поти по-малко и по-лесно ще се почиства след езда.

  1. Горещото е за предпочитане

Можете да си закупите бързовар, с помощта на който много по-бързо ще затопляте водата в кофата. И помнете: никога не оставяйте тези нагреватели без надзор.

  1. Направете го модерен

Помислете да инвестирате във водоустойчив тип зимно одеяло или попона. Дори и ако вашият кон има дебела зимна козина и живее навън, средно или олекотено одеяло (подходящо за климата) може да осигури допълнителна топлина и закрила в смразяващите нощи или по време на зимни бури. То също така ще пази коня ви чист.

Поддържането на коня чист по време на зимните месеци е предизвикателство, но си струва допълнителните усилия. Вашият кон през зимата може да изглежда като мамут, но ще бъде чист и готов за дневната си езда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име