Перла за конен туризъм в Родопите – конна база и къща за гости „Аспарух“

0
1895

Изградени в родопското село Хвойна, канна база и къща за гости „Аспарух“ отстояват на 50 км от Пловдив и 15 км. от Пампорово. Както казват домакините:  „ Ние не предлагаме просто езда и активна почивка – ние сме сътворили свят, където връзката между човек, природа и кон са превъплътени в уникално изживяване и спомен за цял живот“.

За начинаещи, напреднали, както и за конен туризъм или разходки, конната база работи с 10 изключително красиви и социални коня, които са специално селектирани и обучени. „Конете ни са удивителни с това, че са едновременно търпеливи  с начинаещите и децата, но същевременно издръжливи и енергични за опитните ездачи. Конете, те са нашите партньори! Изградените взаимоотношения с тях са в резултат на доверие, обучение, двустранно уважение, грижа и любов.“, споделя Зорница Юрукова собственик на базата.

Зорница Юрукова

Конете се отглеждат и пашуват свободно по просторни поляни, а за студени зимни дни имат подсигурени топли боксове. За индивидуална езда, урок или групови преходи базата работи с квалифицирани инструктори и разработени програми. Една от тях е уроци по конна езда на манеж и работа от земя за начинаещи. Друга предлага езда за напреднали, подобряване на уменията за общуване с коня, както и увереността на ездача. Разходките с коне сред природата са запазената марка на конна база „Аспарух“ поднесени с очарованието на Родопи планина и спокойствието на конете. Маршрутите и продължителността са според индивидуалните умения и желания на клиентите. Пакетите включват еднодневни и многодневни планински преходи с нощувки, както под открито небе с палатки и лагерни огньове, така и в подбрани хижи и хотели.

Организиране на детски лагери е една от най-силните, цветни и образователни дейности на конната база. „ Срещите ни с децата са нашата мотивация и надежда. Греещите им очи, енергията и чистота им ни вдъхновяват. Вече няколко години организираме и провеждаме детски добре установени практики за ваканционни и уикенд дни. Общуването с коне, близостта с природата и свободата допринасят за цялостното развитие на децата – физическо и емоционално. Децата развиват качества, умения, знания и спомени за цял живот.“, допълва Зорница, която е състезател и шампион в дисциплината издръжливост и инструктор по конен спорт.

Лагерните дни в конна база „Аспарух“ включват индивидуални уроци по езда, различни активности на открито, отборни игри, търсене на съкровища и планински преходи. Особено внимание се отделя на разнообразни приложни занимания в арт работилницата към базата, където децата работят с природни материали, рисуват, творят. Програмата за лято 2024 е може да се разгледа с подробности тук или на Facebook.

На разположение към конната база е и напълно реновираната къща за гости, която разполага с 4 спални, оборудвана кухня, голяма трапезария с камина и 2 бани с тоалетни, локално парно отопление, голяма тераса с невероятна гледка към планината, двор с външно барбекю на дървени въглища, хамаци, волейболна мрежа, място за огън и забавни игри. Домакините могат да приготвят за всеки гостенин и група специално избрани ястия с продукти от региона. Базата посреща детски рождени дни, компактни семейни тържества, шумни компании, тиймбилдинги и работни семинари.

Телефони за повече информация 0882/298999 или 0882/289888

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име