Това ли е Унгарският тежковоз?

0
6529

В родината си Унгарският тежковоз е официално регистриран и се развъжда от Унгарската асоциация за отглеждане на студенокръвни коне – (термин който у нас не се ползва). Името на породата се среща в световните енциклопедии още, като Унгарски драфт.

Историята на породата започва през VII век, когато за нуждите на селското стопанство била необходима по-бърза и по-ефективна от биволите теглителна сила за събиране на реколтата и теглене на товари. Първите документи сочат, че през 1866 г. унгарското кралско стадо в Кишбер наброявало 80 студенокръвни тежковозни кобили майки. В началото за коне-подобрители били използвани жребци от шотландската порода Клайдесдейл и рисистите коне от Норфолк, но накрая най-добри резултати дали приплодите на жребци от Арденска порода.

Конезаводът в Баболна, Унгария пък дава възможност и на арабските гени и кръстосва арабски жребци с арденски кобили, за да подобрят подвижността на породата Унгарски тежковоз. За да се намали нивото на инбридинг, често били внасяни арденски жребци от Белгия. След края на Втората световна война интересът към породата се засилва поради спокойния й нрав, перфектните работни качества и лесната податливост към дресировка.

Днес съвременния вид на тежковозът от Унгария достига височина при хоклата от 155-175 см за мъжките екземпляри и 150-170 при кобилите. Цветът може да е алест, черен, сив, дори пъстър.През 80-те години на миналия век  механизацията рязко измества живата сила използвана в земеделието и интереса към тези коне намалява и те са преориентирани към производство за месо. Така от 73 линии на породата в Унгария се запазват само 8.

Към днешна дата Унгарската национална асоцияция опазва породата с 400 стопани, които работят чрез 1200 кобили майки и 190 жребеца. Ежегодно се провеждат тестирания в Изследователския център в Университет Капошвар, където е и известната конна академия „Панон“. Измерват се теглителните способности на конете, следят се типичните характеристики на породата сред които: леко изпъкналата в профил глава, късият и мускулест врат, късият и широк гръб, къси и мускулести крака с големи копита и силно окосмени грива, опашка и крака.

Породата Унгарски тежковоз има силно приложение, като ездитен кон в охраната на масови събития в Унгария, използва се за шоу спектакли и най-много за впряг.  Усилията на породната асоциация към запазване на генетичния състав на видовете е насочен към усвършенстване на качествата на породата под селекционен контрол. Унгарският тежковозен има силно местно значение, но не е в топ листата на желаните европейски екземпляри за състезания по теглителни умения, каквито се организират например в България и в страните от Източна Европа.

Снимки: ЕzdaPress и MLOSZ.HU

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име