Посрещнахме звездното трио в издръжливостта и лично поздравихме Иван Стойчев за 16-тото място от над 200 топ ездачи в дисциплината провело се в Кралство Саудитска Арабия

0
4444
Жанина, Иван и Денис

Уморени от няколко полета и дълги часове по летищата, от Саудитска Арабия у нас се завърнаха българските състезатели завоювали историческа победа в дисциплината издръжливост на дистанция 120 км. Състезанието се проведе сред пясъчните дюни на Кралството.

Звездното трио, начело с ездача Иван Стойчев в асистенция от Жанина Иванова и Денис Фурландски, отделиха по някалко минути за предаването „Конете на България“ и Еzdapress, за да споделят преживяното по степите на Югозападна Азия.

„Много тежък терен. Изключителна конкуренция, не само от най-добрите европейски състезатели и коне в дисциплината, но и от още други 180 тандема от 30 държави. Това беше най-добрия начин да си сверим часовника къде е България в дисиплината. Горд съм с постигнатото, защото доказахме за породен път, че България и българските състезатели имат място в световния конен спорт, а конете родени, отглеждани и тренирани у нас постигат изключителни резултати. Показахме и отговорихме на тези, които дори не знаеха къде е България и задаваха въпроса „Защо България е поканенена?“ в състезание от подобен ранг. Още повече, че ние се състезавахме с държави, които развиват дисциплината от над 50-70 години, а ние едва от 15, но имаме своите европейски и световни постижения и ето, че застанахме на един старт с тях. “,  сподели Стойчев.На състезанието за купата на Кралското семейство и лично на Крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд, с награден фонд 3,5 милиона Евро, отново по покана на организаторите и ФЕИ, от България присъстваше и Теодора Костова (завеждащ международни отношения на БФКС) в ролята на международен чуждестранен съдия в дисциплината издръжливост. „Подобен награден фонд предполага много стриктна съдийска работа и перфектно спазване на правилата от страна на международните съдии и ветеринарни доктори. Това състезание обаче имаше и друг акцент, а именно хуманното отношение към животните в аспект на здравословно сътояние на коня. Освен добър състезател, който е мислещата част от препускащия тандем, добрата стратегия повелява коня да финишира и без класация, но здрав. Кобила Манаба, яздена от Иван Стойчев, финишира във възможно най-доброто си здравословно състояние. Жанина Иванова се оказа много добър стратег – задача от изключителна важност в едно състезание. Опитът и помощта на Денис Фурландски също допринесоха за това 16-то място на Стойчев. Страхотен екип! Международната федерация и федерацията домакин предложиха перфектни условия за осигуряване на най-добрите грижи за животните.“ – разказа с голямо въодушевление Теодора Костова пред камерата на предаването.

Теодора Костова

След този постигнат резултат, кобила Манаба ще се се оттегли в заслужена двумесечна почивка, а Иван, Денис и Жанина ще се готвят за първите стартове на родна земя и чуждестранни състезания по календар, като първото изпитание сe очаква през април у нас.

С още любопитни подробности от състезанието, в което има хеликоптери и конни ленейки в сърцето на пустинята, състезаниe за което подготовката протича в сняг, а се стартира на пясък, събитие в което слънцето, луната и звездите „докосват“ конете, а арабите имат свои нрави, очаквайте в предстоящия 50-ти брой на предаването „Конете на България“, което ще се излъчи на 16 февруари от 21:00 ч. по Агро ТВ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име