Най-често допусканите грешки при закупуване на кон или пони

0
12076

Какво не трябва да правите, когато решите, че е дошло време да се сдобиете с личен опашат красавец?

Да си купувате за първи път в живота кон или пони е преживяване, което се помни през целия живот. Лесно е да се носиш върху гърба на прекрасно тъмнооко животно, дори и конят да не е най-подходящ за “прохождащи” ездачи. Но ако се случи да попаднеш на “грешния” кон, това може да ти отнеме цялото удоволствие от ездата с развени от вятъра коси. И още нещо – подобна грешка може да има и доста нежелани последствия в здравословен и финансов план.

Гаф №1 – Покупката на нетрениран кон.

Много опитни коняри ще ви кажат, че стават твърде често свидетели на тази грешка. Поради факта, че нетренираните коне са по-евтини или поради някаква друга причина, “новаците” в ездата често предпочитат нетренираният, пред по-скъпото, но тренирано животно. И още нещо по тази точка – не купувайте кон, който възнамерявате да тренирате сами, дори и да планирате да се доверите и на услугите на професионален треньор. Тренирането може да отнеме месеци. То може да е и опасно, ако не сте достатъчно добре запознати с тънкостите на този процес и допускате грешки. Младите или неопитните възрастни коне са трудни за обучение. Със сигурност начинаещите ездачи ще бъдат по-щастливи, купувайки си кон, на който да се качат веднага, след като го изведат от караваната.

Гаф №2 – Отказ от по-възрастни коне.

Един по-възрастен кон, който е понатрупал опит, ще гарантира едно прекрасно първо изживяване за начинаещ ездач. Новакът в ездата може бързо да се откаже, ако попадне на жребец на тийнейджърска възраст. Но много от възрастните коне, които са гледани добре и са физически здрави, могат да бъдат яздени и през късните им години. Всъщност леките дневни упражнения са ползотворни и за коня, и за ездача едновременно.

Гаф №3 – Купуване нa малко конче за децата, с което те да растат.

Това е романтична и привлекателна идея, но реалността показва, че комбинацията от млади кончета и начинаещи ездачи може да се окаже опасна. Затова купете на децата си добре трениран, зрял кон, който те могат да оседлаят и пояздят в деня, в който го получат. Потърсете животно, което знае как да се държи, когато се появи опасност, защото един млад ездач няма да се справи с трудна ситуация. Бъдете сигурни също, че върху по-възрастен и опитен кон децата ще се забавляват и обучават без опасност от нараняване.

Гаф №4 – Закупуване на кон на търг.

Не че отричаме изобщо тази практика, но е нужен доста опит, за да можете да подберете качествено животно на търг. Един кон може да изглежда кротък, но това може да се дължи на моментно объркване и стрес. Освен това конете може да бъдат и упоени, за да изглеждат здрави и спокойни. Това е трик, който е честа практика при недобросъвестните търговци.

Гаф №5 – Импулсивно закупуване.

Не купувайте кон само, защото ви е харесал от пръв поглед. Пробвайте първо коня, пояздете го няколко пъти и след това задайте възникналите у вас въпроси. После се приберете вкъщи и обмислете отново решението си. Разгледайте други коне и ги сравнете с този, който сте си харесали. Уверете се, че сте избрали най-подходящия за вас кон и чак тогава осъществете сделката.

Гаф №6 – Покупка на кон без уговорка за пробен период.

Не се страхувайте да попитате продавача за пробен период. Повечето частни собственици искат техните животни да попаднат в добри и опитни ръце. Затова и те ще се съгласят на пробен период, за да могат да ви предложат друг кон, в случай че този, който искате, не е подходящ за вас. Затова не се притеснявайте да настоявате за това условие. Ако отговорът е “Не”, се поинтересувайте защо продавачът се притеснява от пробния период. Затова може да има основателни или пък някакви користни причини.

Гаф №7 – Да закупите кон за развъждане.

Искате да закупите кон, за да го развъдите и да имате жребче? Преди да направите това, отидете на търг, където се предлагат коне за месо (това е честа практика на запад). Обърнете внимание колко от тях изглеждат като неуспешни развъдни експерименти в домашни условия. Помислете си дали сте готови такава съдба да сполети и вашето конче, което вие сте довели на бял свят. Конете трябва да се развъждат, заради своите качествени гени, които могат да предават по наследство. Фактът, че смятате, че от даден кон ще излезе едно наистина сладко и качествено жребче, не е основателна причина да допускате и тази грешка.

Гаф №8 – Да купите спортен кон.

Може да си представяте как прескачате 5-футови препятствия в регионално състезание, но ако яздите всъщност от 5-6 месеца, реалността може да се окаже твърде разочароваща. Кон, подготвен за високи спортни резултати, не е подходящ за начинаещия ездачи. Затова потърсете кон, отговарящ на вашите умения и ниво, а не такъв, който виждате в мечтите за евентуалното ви развитието след няколко години.

Гаф №9 – Да купите кон, заради цвета му.

Напълно основателно е да харесате кон с хубав косъм и от добра порода. Но да го изберете само заради цвета му е глупаво. Ако имате избор между няколко коня и всички те са добре тренирани и здрави, тогава, разбира се, можете да предпочетете някой от тях и заради цвета му. Но не залагайте изрично на цвета на коня, ако темперамента и обучението му не ви пасват. Когато купувате кола се казва, че не карате боята й. Това правило важи и при конете – в края на краищата не яздите цвета му.

Гаф №10 – Да не мислите за времето и разходите, които ще имате, купувайки кон.

Притежаването на кон е голяма отговорност. Конете не спират да се хранят или пият през уикендите, когато искате да отидете някъде. Разходите не спират, защото искате да похарчите парите си за нещо друго или останете безработен. Бъдете честни със себе си и си отговорете сам на въпроса: Колко време и пари мога да отделя това свое хоби? В любовта към конете няма нищо лошо, но трябва да можете да си позволите притежаването, отглеждането и поддръжката им. Което, както е известно, съвсем не е евтино.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име