Skoda Kamiq – и за града, и за планински конни бази

0
2172

Срещата ни с най-малкия модел в гамата на кросоувърите на Skoda – Kamiq, много чевръсто ни извежда извън града, така че да споделим поредния уикенд с любимите хора и коне. Новият компактен модел е с по-голям пътен просвет и това ни дава шанс да посетим високопланинска конна база в полите на Витоша.

Новият Kamiq е стилен и висококачествен автомобил, проектиран специално за взискателните европейски клиенти и е насочен към младите потребители с активен начин на живот. Просторно вътрешно пространство, модерни асистиращи системи, най-новите информационно-развлекателни системи, съвременни решения за свързаност, както и динамичните и икономични двигатели гарантират успеха и популярността на новата Skoda Kamiq.

Новата Skoda Kamiq от пръв поглед се разпознава като високопроходим автомобил, благодарение на своята широка и висока радиаторна решетка, релефния преден капак и кристалните форми на предните светлини. В задната част се открояват новите триъгълни светлини със стреловидна С-образна форма. В профил моделът изпъква с повдигнатата каросерия и с колелета с размер от 16 до 18 инча. Линията на покрива и големият пътен просвет от 182 мм придават силно емоционален дизайн на Kamiq.

Моделът е с характерното за Skoda щедро пространство в интериора, където водачът е с висока позиция на седене и с отлична видимост към пътя. Пред очите на шофьора в най-високото ниво на оборудване е поставен 10,25-инчов инструментален виртуален кокпит, предлагащ избор от пет различни изгледа – класически, базов, модерен, спортен и разширен. Средните версии са оборудвани със система Bolero в комплект с 8-инчов дисплей, а в базовата версия е инсталирана система Swing с 6,5-инчов дисплей пред водача и четири тонколони отпред. На централната конзола е поставен 9,2-инчовият сензорен дисплей на информационно-развлекателната система Amundsen, а точно под него има ергономична поставка за ръката.

Таблото на Skoda Kamiq е с нови декоративни елементи и тапицерии на предните врати. Осветлението в купето предлага избор от три цвята – бял, червен и меден. Опциите за комфорт в салона на Kamiq са характерни за по-висок клас автомобили, като например волан, предно стъкло и седалки с отопление, практична тапицерия от микрофибър и на двата реда седалки и други. Багажното пространство е с капацитет 400 литра, а при сгънати задни облегалки достига до 1395 литра. Облегалката на предната седалка също може да се сгъва и това дава възможност за транспортиране на товари с дължина до 2447 мм.

Новата Skoda Kamiq винаги е онлайн

Благодарение на постоянната интернет връзка eSIM, която предава информация за местоположението и състоянието на автомобила в случай на инцидент и услуги, се поддържа връзка с избрания доверен сервиз. За безопасността на пътниците в новия компактен кросоувър Kamiq се грижат съвременните асистиращи системи за сигурност от по-високия сегмент, като сред тях са системата водене в пътната лента, система за аварийно спиране, които вече са  част от серийното оборудване.

В случай на инцидент, до 9 въздушни възглавници защитават пътниците, включително за коленете и странични завеси за задните седалки. Друг асистент за паркиране автоматично поема маневрирането при паркиране или излизане от мястото. Асистент автоматично спира автомобила, в случай, че сензорите засекат препятствие отпред или отзад при паркиране.

Над 20 решения, обединени под името Simply Clever

В новата Skoda Kamiq са внедрени десетки „умни“ решения, като странични протектори на ръбовете на вратите, които се появяват, когато вратите са отворени и предпазват от увреждане всички автомобили. Капакът на багажника може да се отваря с електрозадвижване, а в него се намира подвижно LED фенерче, което може да бъде открито отстрани на багажното отделение. Сред типичните фирмените „комплименти“ са  чадър в шофьорската врата, стъргалка в капачката на резервоара, както и удобна фунийка за пълнене на течността за чистачките.

Новата Skoda Kamiq се предлага с богат избор двигатели

Всеки един от двигателите за новата Skoda Kamiq е с турбокомпресор и директно впръскване. Агрегатите са с функция за рекуперация на спирачната енергия или технология Stop-Start и отговарят на нормата за вредни емисии Euro 6d-TEMP. Най-икономичен от всички мотори е 1,0-литровият 3-цилиндров бензинов турбодвигател, който се предлага в два варианта на мощност – с 95 и 110 к.с.

Първият вариант се комбинира само с 5-степенна механична скоростна кутия, а по-мощният двигател е със 110 к.с. и стандартно е съчетан с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Като опция се предлага и със 7-степенна автоматична трансмисия DSG с двоен съединител DSG. Новата Skoda Kamiq е със задвижване само на предните колела.

На пътя кросоувърът комбинира предимствата на SUV, а в града е практичен и маневрен като компактен модел. Водачът може да конфигурира двете настройки на шасито в менюто Driving Mode Select и предлага избор от четири режима на шофиране – Normal, Sport, Eco и Individual. Опционалното спортно шаси е с 10 мм по-ниско и предлага спортен режим на шофиране, характеризиращ се с по-твърдо окачване и по-директно кормилно управление.

Новата Skoda Kamiq е практичен компактен кросоувър, който атакува пазара с изкусителната базова цена от 34 980 лева, а тестваната версия с по-мощния двигател със 110 к.с. и в богатото ниво Business струва 39 980 лева.

Технически характеристики на тествания модел:

Skoda Kamiq 1.0 TSI Business

  • 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 110 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин
  • 200 Нм въртящ момент при 2000-3000 об/мин
  • 10,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 199 км/ч максимална скорост
  • 5,4 л/100 км среден разход на гориво
  • 125 г/км емисии на СО2
  • 39 980 лева цена на тествания модел

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име