Плевенски кон

0
9528

Породата е чисто българска, създадена на основата на местни примитивни коне и с над 100-годишна история. Всичко започва в края на 19 век. Целта на нейното създаване е да се направи строго войскови кон. И днес този облик е запазен  – здрави крайници, непретенциозни и много работливи.

Създаването на породата започва с откриването на конезавода “Клементина чрез сложно възпроизводително кръстосване ”  през 1895 край гр. Плевен и продължава до началото на XX-ти век. На по-късен етап започва чистопородно развъждане по линии и фамилии, при осъществяване на строг  подбор, отглеждане, тренинг и изпитване на младите животни и подобрено хранене.

За основа са послужили местни подобрени, Арабски, полукръвни и Англоарабски кобили, покривани с Арабски, Англоарабски, полукръвни и Стрелецки жребци. Получените на по-късен етап подобрени кобили са покривани с жребци от породата Гидран, внесени от Унгария през 1910 г. При това сложно възпроизводително кръстосване е запазен типът на породата Гидран, а чрез строг отбор и подбор в разплод са включвани и кръстоски от I во поколение отговарящи на изисквания за тип на породата.

Породата е официално призната през 1951 г.с постановление 631 на МС под името Плевенска порода.  Височината при холката е 160-162 см. Главата е средно голяма с добре развити очни орбити. Шията е права, дълга, добре замускулена. Гърбът и поясницата са прави, широки, къси до средно дълги. Крупата е с нормален наклон, овална, добре замускулена. Гръдният кош е дълъг, дълбок и закръглен. Крайниците са здрави, сухи, с добре изразени стави и сухожилия. Цветът на косъма е алест. При отделни животни се наблюдава пехотинско коляно, което е екстериорен недостатък предаващ се по наследство и трябва да се избягва при селекцията.

Плевенският кон е темпераментен.  Движенията му са плавни и елегантни. Порода се налага повече като ездова, особено в класическите дисциплини на конния спорт. Във висшата езда пример за коне от породата  печелили призови места на републикански и международни състезания са Пагон, Питагор, Бавачка, Босилка, Аметист, Авион, Бима, Самолет и Внимателен, който е сребърен олимпийски медалист от Москва през 1980 г.

В момента породата се намира в своя критичен минимум и е застрашена от изчезване. Локализирането на племенните жребци и кобили е около конезавод “Клементина” край гр.Плевен и Северозападна част на страната.

Повече за линиите на жребците производители може  да прочетете тук

Следете страницата на Плевенски кон във facebook, за да научите любопитни факти за представителите на породата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име