Конният спорт – бизнес, изкуство и меценатство

0
1961

Дългият и сложен път на конния спорт започва още в дълбока древност. Началото на тази дисциплина се търси във времето на рицарските турнири. По-късно се трансформира във военни надпревари сред кавалеристите. Бива аплодирана от милионната публика на Олимпийските игри. Днес едва ли някой ще застане зад твърдението, че конният спорт е достигнал финалното си развитие.

Ездата невинаги е била развлечение и хоби. Виртуозното възсядане на коня е било приемано и оценявано като изкуство. Известната версайска школа придава на ездата допълнително величие и блясък. Всички фигури, изпълнявани от ездачите, не са променени от времето на грандиозните паради, организирани в чест на Краля-слънце Луи ІV под съпровода на музиката на Люли.

Днес конният спорт е превърнат в колективно удоволствие и е пряко следствие от нашумялата „екологична вълна“. Ако преди висшата езда е било средство за себедоказване, съвременниците ни вече сядат на седлото, за да подишат чист въздух.

Все по-често в българския език навлиза понятието „бизнес с коне“.  Само преди няколко години за такъв термин и дума не ставаше. Откъде се появи?

Помним времето, когато всичко беше държавна собственост и беше забранено да се притежават коне за частно ползване. „Преходът“ не подмина конюшните, конезаводите, хиподрумите. Всичко тънеше в крах и разруха. През последните години обаче ситуацията рязко се промени. Капиталите се увеличиха, а това доведе до възраждане и на този отрасъл.

Конят се превърна в скъпоструваща стока. Около нея се въртят огромни пари. Бизнесмени с крупни предприятия стават собственици на четириноги красавци.  За едни това е хоби, за други – начин за припечелване, за трети – приятно удоволствие и разтоварване.

Въпросът е в друго – струва ли си масрафа? Доколко този бизнес е изгоден? Изплащат ли се разходите по екипировката, тренировките на конете, отглеждането, лекуването и т.н.? Или да насочим вниманието към спортните клубове, които предоставят целия комплекс от услуги, в които влизат не само възможности за разходка с кон, ресторантът, където можете да възстановите силите си след изтощителното яздене… Комфортните условия привличат най-вече солидни бизнесмени, а скъпото удоволствие може да бъде привилегия на малцина.

„Конният спорт не е за всеки”, споделя собственик на столичен клуб. Ако сте решили да купувате кон, пред вас ще изникнат нелеки задачи. Предварителната информация, която задължително трябва да набавите, е: дали вашият кон ще се състезава в сериозни съревнования, дали ще се ползва за разходка в планината или ще бъде язден само на манеж. Възможно е да „ползвате“ питомеца си само за любителски състезания. Такива надпревари у нас бол. В тях участват както частни собственици-любители, така и професионалисти, яхнали млади жребци. Организаторите се стараят да направят състезание на високо ниво – с достойни двуноги и четириноги съперници.

Първата стъпка при планиране на подобна инвестиция все пак остава да се оценят наличните материални и физически възможности. Диапазонът на цените на млади и недоказали се жребци варира. За хиляда лева, например, може да ви предложат млад кон от клас „хоби“, чийто потенциал в бъдещи състезания ще се изчерпи с възможността му за скок от 120 см.

Скъп жребец не означава само бърз състезател. Ако за вас конят е само хоби, а не основно занимание или силна страст, и ще го възсядате веднъж седмично, може би е най-добре да намерите добър треньор и да станете редовен член на която и да било конна база. В противен случай ще се наложи да наемете достатъчно опитен човек, който да се грижи за вашия любимец. Подготовката и работата на коня е резултат от колективния труд на няколко специалисти – водач, инструктор, треньор, самия собственик и косвено – даже управителя на конюшнята, където се отглежда животното. Дори едно от звената да е слабо, се пропуква цялата система. Могат да възникнат здравословни проблеми. Недохранването или некачествената храна също могат да доведат до неприятни последствия.

Трябва да се знае още, че голямо влияние върху коня оказва настилката на плаца или манежа. Конният спорт е много разнообразен, но класическите дисциплини са само три. Всестранната езда е най-сложният вид. Три поредни дни ездач и кон участват в изпитания по Обездка, демонстрирайки жизнеността на коня и покорността му към човека. Следват полеви Крос кънтри изпитания  с проверка на смелостта, силата и ловкостта на двамата партньора на терен с естествени препятствия. Финалната фаза е изпитание по Прескачане на препятствия.

Обездката е висшата школа на ездата. Познавачите я наричат „Философията на конния спорт“ или „Кралската“. За неизкушените това е своеобразен танц на коня под неподвижно седящ ездач. Обездката напомня балет. Както в това изкуство танцуващите изпълняват определени фигури, така и обездката е комбинация от сложни елементи. На публиката й се струва, че конят изпълнява упражненията сам, без принуда и управление от страна на човека. Всеки елемент от обездката има свое название и степен на сложност. Оценява се по десетобална скала. Скоростта, смелостта, елегантността, чистотата на изпълненията правят състезанието изключително зрелищно.

Каква сума да приготвите на месец за издръжката на коня? Освен приблизителните 200 евро като перманентна вноска в конюшнята, допълнителните разходи идват от посещение на ветеринаря, услугите на треньора и инструктора. „Конете са много кекави животни“, споделя собственик на три жребци. „Непрекъснато имат здравословни проблеми. Наскоро викахме ветеринар от Австрия. Само за прегледа поиска 50 евро. Наложи се да изтегли вода от коляното на коня. Това ни струваше още 200 евро“.

Ако сте решили да ставате собственик на кон, трябва да сте в постоянна готовност за „изваждане“. Към общата сума за новото ви хоби влиза и амуницията за животното. Това е абсолютно необходим атрибут – колкото по-скъп, толкова по-добър. Да се купи качествена амуниция се оказва нелека задача.

„Снаряжението внасяме от Германия. Някои предпочитат амуниции от чужбина. Имиджът, марката – това са важни елементи, които задължително трябва да съответстват на нивото на собственика или ездача. Амуницията се разделят в три главни, условни групи: средства за управление на коня, за неговото предпазване и за осигуряване на най-удобно и правилно положение на ездача.“, намесва се в разговора друг любител на конния спорт.

Вече сигурно си казвате: “Ще се разоря!“. Възможно е. Затова, ако нямате достатъчно излишни средства за скъпата прищявка, не се захващайте. В случай, че сте влюбени в красивите животни и наистина бленувате да яхнете черен или бял вихрогон, вятърът да развява косите ви и да се почувствате свободен, див и щастлив, просто потърсете добра конна база наоколо и наемете за час-два ездитното животно. Това е начинът да имате две в едно – приятно хоби и спокоен сън. И още по-важното – спестяване на много средства.

„Конният спорт е увлечение на елита. Това е хоби за дипломати и бизнесмени. И винаги е било така“, споделя наш приятел, дългогодишен състезател. „Вярно, не се приема толкова като спорт, колкото като хоби. Това е нормално. Един добър кон може да струва и 100 000 евро, а и много повече. Не бива и да се нарича развлечение за новобогаташите. За да бъдеш добър собственик на кон, първото условие е да обичаш тези животни. В конния спорт няма случайни хора. Всички, които яздят, обичат и разбират конете. Това е най-важното!“

Архив сп. ЕЗДА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име