Новият Opel Mokka – мно-о-го-о свеж

0
10990

Футуристичен дизайн, с възможност да бъде задвижван  с бензинови турбодвигатели, с турбодизелов мотор и на ток. А как ухае на френски парфюм… Този аромат в Opel е благодарение на  новосформираната група Stellantis, която преди време обедини Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group.Тук е и обяснението за модулната платформа СМР, която е в основата на Mokka и  споделят и Corsa и Peugeot 2008, и Citroen C4 и DS 3 Crossback и други модели на PSA.

Второто поколение на Мокка се представи пред света през миналата година, като спортния нов дизайн изтъква с прецезирана функционалност закодирана, като послание към по-младата потребителска група. Преди по-малко от месец Mokka се разкри и пред българската публика в организиран тест-драйв за специализираните журналисти и издания, във версиите с бензинов двигател и електрическо задвижване.  Новият кросоувър се оказва първият модел на марката с преден панел, използващ концепцията Opel Pure Panel. Така пред водача има 12-инчов екран за виртуалните прибори и тъч-скрийн на мултимедийната система с диагонал 7 или 10 инча.Това е и първият модел, който показва новото оформление на предната част за марката Opel, наречено Opel Vizor. Вместо типична радиаторна решетка има елегантен елемент, който подчертава матричните предни LED светлини и криловидния светлинен профил на дневните LED светлини. В централната част е логото на Opel. В задната част на каросерията има тънки L-образни светлини. За каросерията се предлага избор от два контрастни цвята. Стандартната версия е качена на 16-инчови алуминиеви джанти, докато най-високата е с 18-инчови джанти.

В салона на новия Opel Mokka е повече от удобно и приятно. Впечатление прави  внедреното изцяло дигитално арматурно табло. Вичкo нeoбхoдимo нa вoдaчa пo врeмe нa движeниe e интeгрирaнo в дoбрe пoдрeдeния и яcнo чeтлив eкрaн. Има ниша за безжично зареждане за смартфони, а автоматичната скоростна кутия е получила изцяло нов миниатюрен джойстик. Кормилната колона на новия Opel Mokka се регулира във височина и дълбочина, а седалката на водача е с възможности за настройки и индивидуално регулиране, както и функции за отопление и масаж. Централният подлакътник предлага практична ниша за предмети. Обемът на багажника е 350 литра, а при сгънати задни облегалки е 1105 литра.Типично за модерните автомобили Mokka може да зарадва своите клиенти с възможности за персонализация с контрастно изпълнение както на елементи от интериора, така и екстериора, в това число и черен таван, преден капак, и алуминиеви джанти изпълнени в основния цвят на купето.

Изцяло новият компактен кросоувър Opel Mokka се предлага и с ефективни бензинови и дизелови турбодвигатели.Бензиновите варианти са 3-цилиндрови 1,2-литрови турбодвигатели със 100 или 130 к.с. Двигателят със 100 „коня“ е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия, а за по-мощният вариант срещу доплащане се предлага и 8-степенна автоматична трансмисия. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за  9,2 секунди с автоматичната трансмисия, а максималната скорост е 200 км/ч. В градско шофиране  компактният кросоувърът харчи 6,9 л/100 км, а на междуградски път при скорост около 90 км/ч консумацията е  4,5 л/100 км. Така  средният разход излиза 5,9 л/100 км.Ако сте старстен фен на механичните скорости, то Мокка веднага може да ви предложи 1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов агрегат със 110 к.с., съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия, с градски разход от 4,8 л/100 км, извънградски – 3,9 л/100 км и комбиниран от 4,3 л/100 км.

Кросоувърът Opel Mokka е с предно предаване и има добре балансирано шаси. Маневрен и пъргав, с богато стандартно оборудване и с намалената си дължина модела е много практичен за ежедневно шофиране.

Mokka-e.

Освен с бензинови и дизелови турбодвигатели, новият Opel Mokka се предлага на европейския пазар и българкия пазар в изцяло електрическа модификация.  Електрическия вариант, наречен Mokka-e се предлага със специален зелен цвят, символ на нулевите вредни месии и с черен цвят на покрива. При шофиране могат да се избират между три режима на задвижване – Normal, Eco и Sport, като максималната скорост е електронно ограничена на 150 км/ч с цел ефективно използване на съхранената електроенергия и постигането на максимален автономен пробег. Акумулаторната батерия е с капацитет 50 кВтч и е с 8-годишна гаранция. В режим Normal новият Opel Mokka-e е в състояние да измине с едно зареждане на батерията до 324 км изцяло на ток, според WLTP.Новият Opel Mokka-e може да се зарежда, както на обществена зарядна станция, така и у дома в обикновен контакт. Системата за бързо зареждане с прав ток DC със 100 кВт дава възможност на 80% от капацитета на батерията да се зареди в рамките само на 30 минути. Освен на станция, батерията на новата Mokka-e се зарежда и от рекуперацията на спирачна енергия.

Технически характеристики

  • Opel Mokka 1.2 Turbo Automatic
  • 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 130 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин
  • 230 Нм максимален въртящ момент при 1750 об/мин
  • 9,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 200 км/ч максимална скорост
  • 5,9 л/100 км среден разход на бензин
  • 133 г/км емисии на СО2
  • 40 870 лева базова цена на модела

Технически характеристики

  • Opel Mokka-e
  • 1-фазен синхронен електромотор
  • Безстепенна автоматична трансмисия
  • 136 к.с. максимална мощност
  • 260 Нм максимален въртящ момент
  • 9,0 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 150 км/ч максимална скорост
  • 17,4 кВч/100 км смесен разход на електрическа енергия
  • 324 км максимален автономен пробег
  • 0 г/км емисии на СО2
  • 67 280 лева базова цена на модела

текст: Ивайло Александров
Снимки: автора
Видео: Ивайло Александров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име