Костинброд отбеляза националния празник 3 март с конен турнир

0
2970

Ден по-рано на 2 март, но в чест на празника на освобождението Костинброд посрещна за първи път в своята спортна история състезание по надтегляне с коне от тежковозни породи. Мястото на събитието кв. „Шияковци“ и местност „Ценовото“ за часове се преобразиха в невероятна арена за конни надпревари, изградени зони за зрители, аткракциони и празнично настроение. Подобаващо събитието започна с водосвет отслужен от отец Цветан от храм „Света Петка“ село Войнеговци. Сред официалните гости на празника посветен на 3-ти март, бяха народните представители Костадин Костадинов, Маргарита Махаева и Славчо Крумов, както и представители на партия „Възраждане“ от структурите „Връбница“ и „Надежда“

Минути след благословията за здраве на коне и стопани, г-н Иван Иванов, председател на местната стуктура на ПП „Възраждане“ обяви и една от каузите съпътстваща спортното събитие, а именно набиране на средства посредством подарени осветени икони за изграждане на социална кухня и неделно училище в района на Костинброд. Благотворителната акция нямаше фиксирани дарения, а всеки от присъстващите с добро сърце имаше възможността да отдели, колкото прецени срещу малка иконка с образите на светии. Прекрасна инициатива с кауза, която превърна турнира в събитие със социална отговорност.

Отец Цветан                     Иван Иванов                      Костадин Костадинов

Денят стартира с грациозен конкурс за “ Най-красив впряг „, като тук експертно жури отличи с първо място впряга на домакините от Костинброд със стопанин Атанас Никифоров. Второто място грабнаха конете на Валентин Михайлов и трето впряга на Росен Райчинов.

Стегната организация продължи със старт на конете от първа категория, където се представиха общо 13 участника със собствено тегло до 500 кг и първоначален товар от 750 кг. При категоричен регламент за управление на конете само посредством поводи и забрана за водене и вървене пред конете, категорията бе най-дългата като продължителност от време. Тук „леките“ атлети стигнаха до финален товар от 1 тон и 600 кг. Като всички призови места на почетната стълбица се окупираха от коне от родопското градче Костандово. С изтеглени 23,90 м победител стана кон Хектор със собственик Бисер Зайров. С 19,52 м се разписа кон Вихър на Румен Кашнов, пред третия в групата  кон Реал на Венцислав Фотенлиев, които постигнаха 18,16 м.

За отбелязване са двете трасета с които организаторите посрещнаха турнира, които бяха изградени така, че конете да се изявяват при равни условия и по най-хуманния за тях начин. Настилка пясък с ниски оградни парапети вкопани в земята, перфектни очертания и стройно организация, която представи едновременни стартове на различните категории.

Втора категория, коне до 600 кг, отброи 6 участника с първоначален товар от 1200 кг. След 4 дотоварвания и внушителните 2 150 кг първо място заслужи тандема кон Макс и Виктор Валентинов от Сталийска Махала (15,60 м). Кон Макс е добре познатият шампион от легендарното състезание проведено в Арбанаси преди 2 години, когато Макс постави рекорд в категорията си, като изтегли 5,800 кг по много тежко трасе и дъждовно време. Второто отиде при кон Лари и Атанас Петлов от Добринище (14,92 м) и третото при кон Зоро и Стоян Иванов от Бяла Слатина (9,10 м)

В разигралата се трета надпревара 14 тежковоза си спретнаха изключително оспорвана битка по 30-метровото трасе. Тук конете стартираха с 1700 кг, а допълнителната траверса след първия манш набързо определи и победителите. Така с финален товар от 1950 кг, и изтеглени 30,00 м победител стана кон Зоро от разложкото село Бачево, от конюшните на Славчо Радев. Втори с разстояние от 26,76 м стана кон Румънец на Денис Босов от столичния квартал Илиянци и трети – познатият на публиката тежковоз Тарзан, собственост на Ради Кейбашиев от Костандово.

В IV категория с кон до 800 кг, на стартовата линия застанаха 8 силови вихрогони с начален товар от 1900 кг., като тук битката приключи на 2150 кг. С регистрирани 25,80 м победител стана кон Изи Бой от конюшните на Влади Бъсина от Костандово. С близо метър по-малко успя да изтегли шейната кон Живайс на Влади Цолев от Разлог (24,60 м), а с близо 4-метра по-малко и третият в класирането кон Боби на Атанас Петлов от Добринище (20,30 м).

С начален товар от 1800 кг, стартира надпреварата за конете в V категория, които бяха със собствено тегло до 900 кг. Общо 7 исполини се надпреварваха за първото място, но в крайна сметка най-силен се оказа тежковоза Винс. За радост на собственика си Коце Алексиев и на голяма фен група сред зрителите Винс отбеляза 22,93 м с товар от 2,300 кг. Второто място след много оспорвана серия грабна гиганта Хектор, като изтегли 21,20 м за радост на представителя на домакините Росен Иванов. Трети в серията се класира кон Амет (21,10 м) от фермата на известният в цялата страна коневъд Александър Пейчев.

На свечеряване терена посрещна и конете тежащи над 900 кг. След претеглени и записани 4 участника, Влади Сашков се отказа в последния момент преди старта и така битката за директно разпределяне на първо, второ и трето място се разигра между три мощни тежковози. Скот, Титус и Кензо. Тъмните часове въобще не попречиха на публиката, да остане на крак до края на финалната серия, нито на ентусиазираните стопани да изявят конете си. С товар от 2,500 кг 25,10 метра изтегли тежковоза Титус отново от конюшните на фамилия Алексиеви, които грабнаха и първото място в предходната категория. Тук като стопанин се бе разписал Дани Алексиев. Второто престижно място сред най-тежките, но вижда се по товара, не и най-силните коне взе кон Скот на Николай, известен по прякор Ники Бизнеса с 16,73 м . Трети остана тежковоза Кензо на стопанин Коста Атанасов.

 

След това успешно издание, което се проведе за първи път Костинброд, главният инициатори  организатор на турнира Атанас Никифоров, обеща изданието да се превърне в традиция.

Фото: Иван Кисьов
Видео: Ивелин Солаков

 

Подробен видео материал с всички участници може да видите тук : 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име