Пролетен преглед с красотата на жребци, кобили и подрастващи млади кончета от породата Плевенски кон се проведе в столицата

0
428

На 11 март по инициатива на Националната асоциация по коневъдство и с домакинството на ИАСРЖ (Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството) към МЗ, се проведе пролетен преглед на коне от породата Плевенски кон. Специален гост на събитието и в състава на комисията по оценяване на екземплярите бе известният унгарски хиполог Ласло Барток.  

Прегледа представи работата по възстановяване на  изгубени линии в българската порода и резултатите от дългогодишното сътрудничество между България и Унгария в името на двете породи Гидран и Плевенски кон. Като тесен специалист по породите Гидран, Нониус, Арабска шагия и редица Унгарски породи, които се внедряват в развъждането на породи в риск, не само за коне, Барток сподели: 

Ласло Барток

„Отново с голяма радост съм в България. Българо – унгарското партньорство в сферата на конете е с  дълбоки корени. И за това, че аз за пореден път идвам в прекрасната ви страна има своето красноречиво обяснение. Сигурен съм знаете,  че унгарските породи от конезавод Мезохегеш в Унгария Гидран и Нониус са в основата на българските Дунавски и Плевенски кон. Сега след като очите ми видяха конете участници в този пролетен преглед за Плевенска порода, с голяма удоволствие отбелязвам екземплярите в които се вижда развитието на фамилиите. Оценките за движение, за фенотип, екстериор са възможно най-високите. В тази малка популация има млади екземпляри, по чийто механизъм на поведение и движение се вижда могат да достигнат резултати близки до най-модерните спортни породи коне. Разбира се въпрос на време и тренировки е тези коне да се представят в най-висико ниво на класическите конни дисциплини… обездка, прескок и крос – кънтри. Въпросът сега е „този конен материал“, колкото и обобщено да звучи този израз, дали може да стигне на ниво високо спортно майсторство ? Дали ще съумеете да извадите потенциала на породата Плевенски кон. Искрено съм щастлив, че връзката между Плевенска и Гидранската породи продължават да се развиват, като научни взаимоотношения в името на по-доброто коневъдство. Бих искал да обостря вниманието на българските стопани, като отбележа за тези, които не знаят, че Плевенския кон вече е участвал на Олимпиада. Това става под ездата на Георги Гаджев в Москва  през 1980 година, а плевенския кон носи името Внимателен. Днес за съжаление българските развъдчици са далече от  това постижение т.е да стигнат до Олимпиада с български кон. Така че Плевенския кон трябва да се използва в спорта и популацията му да расте. В по-голямата популация е нормално да се появят екземпляри с определени изявени спортни качества. „

Два дни след това събитие и визата на специалиста от Унгария в конюшните на Националната асоциация по коневъдство се роди поредното бебе – мъжко конче от жребец Бохем и кобила Маркиза, съответно от породите Гидран и Плевенски кон.

След проведения преглед в столицата Ласло Барток посети и конезавод Кабиюк край Шумен, където се запозна с породите отглеждани в държавното предприятие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име