Фатален изход за кастрата Хроматик на финала на Световната купа на ФЕИ

0
338

От пресслужбата на международната федерация по конен спорт, тази сутрин разпространиха новината, че американският кон Chromatic BF (Хроматик БФ), язден от състезателката Джил Хъмфри (САЩ), е починал по време на финала на Световната купа на ФЕИ, провеждащ се от 17 до 21 април в Рияд, Саудитска Арабия.

„ Chromatic BF се върна в конюшните след състезание вечерта на 18 април и по-късно неочаквано се срина. Той беше незабавно обслужен от ветеринарния персонал придружанащи ездачите от САЩ и ветеринарните лекари на ФЕИ, но не успя да бъде реанимиран. В съответствие с Ветеринарните правила на ФЕИ вече са взети проби от коня и ще бъде извършена пълна аутопсия в съответствие с протоколите на FEI. Организационният комитет ФЕИ изпращат своите най-дълбоки съболезнования на ездача, собствениците и конегледача“ пише в краткото изявление до медиите. 

На 19 април американското издание US horse посвещава голяма статия на отгледания в САЩ кон, предвид голямото му постижение да участва на финала на Световната купа 2024. Материала описва живота на 13-годишният олденбургски кастрат (Connor—Sonnengirl BF, Concept), още от жребче и пътят му до големите състезание. Chromatic започва да се състезава на 5-годишна възраст, трениран от Линда Алън и язден от Даниел Зила. Кастратът започва в дивизиите на младите коне по прескачане на препятствия, преди да премине в регионалните и американски стандартни класове Гран при. Цялата статия в оригинал може да видите тук: 

Снимки: ФЕИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име