Електрическият Jeep Avenger с още едно послание за синята буква „e“ – европейски

0
343

Първият изцяло електрически автомобил на марката Jeep директно атакува европейския пазар с производство от поточната линия на завода в Тихи, Полша. С лансирането на Jeep Avenger на пазарите на Стария континент се поставя началото на офанзива от страна на американската марка, която ще връхлети с четири напълно електрически автомобила до края на 2025 г. От компанията обещават до 2030 година европейските продажби на Jeep да бъдат на 100% електрически автомобили.

Още от миналата година, когато Jeep Avenger понатупа конкурентите си с редица международни награди сред които и титлата „Автомобил на годината на Европа”, стана ясно, че Jeep не иска просто място в статистиката за продадени автомобили, а лидерското място в сегмента на SUV автомобилите с нулеви вредни емисии.

За да запази високопроходимия си дух, електрическият Jeep Avenger, който е само с предно предаване, е с най-добрия пътен просвет в сегмента от 20 см и стандартно оборудван със системи за избор на терен Selec-Terrain и за спускане по наклон Hill Descent Control, които заедно с впечатляващите ъгли на проходимост го правят истински всъдеход. Насочен към клиенти с активен начин на живот, с зелена мисъл за опазване на природата, с желание за модерен дизайн, компактни размери и просторен интериор, електрическият SUV у нас може да се закупи на цена от 80 357 лева за основното ниво Longitude до 89 437 лева в най-високата версия на оборудване Summit.

Електрически пробег от 400 км, а в града дори и до 550 км

Изцяло електрическото задвижване разполага с ново поколение 400-волтова задвижваща система, която съчетава нов електромотор и нова батерия с капацитет 54 кВтч, която е с висока енергийна плътност и отлично съотношение между номинална и използваема енергия. Електромоторът е с мощност от 156 конски сили и 260 Нм максимален въртящ момент и осигурява автономен пробег до 400 км според WLTP, който в зависимост от вида на шофиране и пътните условия може да се увеличи и да стигне до 550 км в градски условия по данни на производителя. Батерията е с много компактни размери, интегрирана под предните и задните седалки и централния тунел, като  е защитена с предпазен панел под каросерията.

На бърза зарядна станция със 100 кВт постоянен ток са достатъчни само 3 минути за осигуряване на пробег от 30 км, а за 27 минути на същата бърза станция, батерията се зарежда от 20 до 80%. Тук приложението на Jeep също може да помогне, като ви насочи към най-близката станция за зареждане. Вкъщи с 11 кВт зареждането от 0 до 100% се случва за 5 часа и 45 минути.

На външен вид Jeep Avenger изцяло на ток може да се разпознае по зелената буква „е“ на предницата и на задния капак, по големите колела с внушителни 18-инчови джанти и емблематичната предна решетка със 7 отвора – автентичен подпис на марката Jeep. Компактният SUV с дължина 4080 мм, широчина – 1720 мм, височина – 1530 мм, междуосие от 2560 мм и тежи 1500 кг.

Електрическият Jeep Avenger е защитен от всички страни с черни пластмасови панели, които освен за офроуд усещане, предпазват боята и ламарината от леки щети. Моделът е и със специален динамичен бодикит, който обгръща цялата каросерия на автомобила и предпазва зоните, които са най-податливи на леки удари и драскотини.

И ако търсим типични белези за електрическия Jeep Avenger, то те са отвътре. Стилен и практичен интериор, подаряващ нови 34 литра за съхранение на вещи. От дълбоката жабка, през подлакътника до регулируемите поставки за чаши и нишата в централната конзола, която е със сгъваемо магнитно капаче отново маркирано със синята буква „е“. В тази ниша може да се зарежда мобилен телефон, като същевременно се съхранява 1,5-литрова бутилка. Багажното отделение е с обем от 355 литра с регулируем двустранен под на багажника.

Напълно електрическият Jeep Avenger има всичко за едно забавно дигитално изживяване. На разположение са два напълно дигитални HD дисплея. Един за инструменталното табло и втори за информационно-развлекателната система Uconnect. Последната е с 10,25-инчов сензорен екран и предлага свързване с Android Auto и Apple CarPlay. Менюто е подредено и лесно за боравене с плъзгане вертикално или хоризонтално. Има и физически бутони за функциите, а на волана са класическите бутони за аудиосистемата, за круиз контрола, ограничителя на скоростта, радиото, силата на звука и други.

Новият Jeep Avenger предлага и набор от услуги и функционалности от разстояние. С мобилното приложение Jeep например, водачът може да локализира местоположението на автомобила директно от своя смартфон. Приложението може да отключва и заключва вратите, да даде данни за нивото на батерията, да настройва климатичните функции и други.

Електрически елегантно пътно поведение

С по-големият си пътен просвет, късите надвеси и пренастроено окачване, новият Jeep Avenger без проблем поема и преминава дори на висока скорост неравни терени. По криволичещи пътища описва завоите с истинска плавност. Както при повечето електромобили, ускорението е мигновено. Системата Selec-Terrain предлага шест режима: Normal за всекидневно шофиране; Eco за повишаване на пробега; Sport за повече удоволствие от шофирането; Snow за максимално сцепление върху заснежени пътища или настилки; Mud за по-добра проходимост и сцепление върху кал; Sand за ограничаване на риска от засядане върху песъчлива настилка. Има и режим „В”, при който регенерацията на електрическа енергия се увеличава при спиране, но това е бавен вариант за набавяне на енергия с помощта на електромотора.

В помощ на водача електрическия Jeep Avenger щедро предлага редица асистенти – камера за заден ход, поддръжка на лентата на движение, функция за аварийно спиране, предупреждение за умора на водача, адаптивен круиз контрол, наблюдение на слепите зони и други. С всичките си качества, Avenger си заслужава цената, защото демонстрира реална енергийна консумация от 15,35 кВтч/100 км по WLTP в тридневен тест от екипа на „Езда Прес”.

Технически характеристики:

Jeep Avenger BEV

  • Задвижване със синхронен електромотор
  • 1-степенна автоматична предавателна кутия
  • 156 к.с. максимална мощност
  • 260 Нм максимален въртящ момент
  • 9,0 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 150 км/ч максимална скорост
  • 15,4 кВтч/100 км среден разход на енергия
  • 54 кВтч брутен капацитет на литиево-йонната батерия
  • 400 км комбиниран автономен пробег според WLTP
  • 0 г/км емисии на СО2
  • 80 357 лева цена на модела (Summit)

 

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име