Новото MINI Countryman – MINI вече не е пони, а голям расов кон

0
414

Утро, столица, сънливост, резиденция, посланик, кафе.

„О, какво голямо MINI!”

„Събужда ме” картина с пет автомобила подредени като чистокръвни английски коне, подготвени за търг. Резиденцията на британския посланик в София в този миг е предстартова арена. Българските автомобилни журналисти за първи път ще тестваме новото MINI Countryman.

Подхождам, оглеждам, избирам.

По-пораснал, по-смел, по-суров, по-уверен, с по-различна визия. Все така стилен, с внедрени нови технологии, оптимизиран обем на багажника и цялостното пространство.Запазени са качествата на мини автомобила, но вече с визия за бъдещето, със стратегия, която разчита на дигитализация, електрификация с ангажимент не само към забавлението, но и с грижа към околната среда. Това е новото MINI Countryman.

Градски трафик, магистрала, селски път.

Развитие, забавление, превъплъщение. MINI остава верен на своя британски характер, но този път с доза бунтарски дух.

Новото MINI Countryman отново е най-големият модел в гамата на марката. По-висок и по-дълъг от предшественика си, вече е категоричен семеен кросоувър с комфорта да посрещне водач и четирима пътници. Това е първият кросоувър на компанията и първият модел, който смело се опълчва срещу наложеното определение за MINI за малка градска кола. Всестранен талант, чието естествено движение е,  както по градските улици, така по и селски пътища.

Типичните за MINI – къс преден капак, късите надвеси, дългото междуосие и големите джанти  са се запазили. В новото трето поколение модели дръжките вече са скрити във вратите, липсват разширения на арките на калниците, ясно е очертана линията на раменете на новите модели MINI с подчертано атлетично излъчване.

Нови елементи има в дневните светлини на LED фаровете и Matrix LED задните светлини с три различни настройки. Тези индивидуални светлинни графики кореспондират отлично с различните аспекти на дизайна на каросерията и взаимодействат с околната среда чрез специална светлинна анимация.

Серийното оборудване включва дъги на покрива в черен цвят за монтаж на багажник. Към пътния просвет 202 мм новото MINI Countryman може да се похвали и с възможност за прикачване на ремарке, чрез теглич, „скрит” под багажника, който „излиза“ чрез натискане на бутон, ако е включен в оборудването

Скорост, светлина, свят и разговор със Spike

Отвътре MINI Countryman е изобилие от свързаност и забавление. Иновативните материали в новия интериор на MINI в по-голямата си част са рециклирани. За първи път е използван 2D плетен текстил в интериора на сериен автомобил (от рециклиран полиестер), ефектен и лесен за поддръжка. Четирите нови нива на оборудването са на лице с различни възможности за персонализация – Essential, Classic, Favoured и JCW. Панорамният стъклен покрив в салона осигурява щедра светлина.

Пътниците разполагат с повече пространство благодарение на допълнителна ширина в областта на раменете и лактите. Облегалките на трите задни седалки могат да се регулират индивидуално в шест позиции. Задната седалка може да се регулира напред-назад и подарява повече пространство за краката отзад или по-голяма вместимост на багажника. Багажника е с капацитетът от 460 литра, но благодарение на сгъваемата в съотношение 40:20:40 задна облегалка, обемът лесно се увеличава до 1450 литра.

Планета, космос, полет.

Мини вселената на MINI в кръглия OLED сензорен дисплей

В центъра на изчистения дизайн на интериора е вечният кръгъл сензорен дисплей побрал в себе си всички информационно-развлекателни функции и асистиращи системи, които се управляват интуитивно чрез докосване или с гласови команди. Персонализация на интериора се предлага до най-малките детайли на най-взискателните клиенти. В долната част на OLED дисплея директно се избират менютата за навигацията, медията, телефона и климатичната инсталация.

Новото MINI Countryman все още не е научило български, но ако знаете английски светът е ваш.  Асистентът за шофиране кръстен Spike улеснява и навигира използването на останалите асистиращи системи. Spike e дигитален персонаж за пълноценно потребителско изживяване на MINI, знае всичко по устройството, управлението на автомобила, посоката на пътуване и дори неща, които вие не знаете.

Двигатели, пазар, амбиции, клиенти, цени.

При лансирането на пазара на новите модели MINI елегантно обозначава нивата на мощност съответно на бензиновите двигатели със „С“ за MINI Countryman, а на по-мощния вариант с „S“. Спортният модел естествено е JCW. Освен това ще се предлага и дизелов вариант „D“.

Тествам новото MINI Countryman John Cooper Works, което е досущ, като расов кон.

С максимална мощност 300 к.с., мощност и ускорение от 0 до 100 км/ч за само 5,4 кой може да остане да кротък на пътя с този автомобил. Новият Countryman JCW е като бегови кон в очакване да се отвори стартовата решетка. Спортната версия на модела се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов и задвижване на четирите колела от системата ALL4. Автоматичната 7-степенна скоростна кутия е с два съединителя. При новият Countryman JCW максималната скорост е ограничена до 250 км/ч.

Спортния кожен волан е с интегрирани най.- често използваните от водача функции. Специално оформени опори за палците осигуряват перфектен захват, така че завоите се взимат с лекота, макар и на висока скорост. Кормилното управление и спонтанно и пъргаво, а ускорението по прав участък или по планински серпентини е заредено с адреналин изживяване. При по взискателни терени на разположение е задвижването на четирите колела ALL4, без дори за миг да се губи радостта и комфорта от шофирането.

Новото MINI Countryman дебютира на българския пазар с базова цена от 74 650 лева, с важното уточнение, че се произвежда в Германия. Цена на тествания модел на снимките MINI Countryman JCW ALL4 започва от 104 900 лева.

Финал, паркиране, укротяване на сетивата.

MINI John Cooper Works е готов за нощни приключения, а аз очарована от усмивката на десния ми крак.

Технически характеристики:

MINI Countryman John Cooper Works ALL4

  • 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор
  • 7-степенна автоматична с двоен съединител
  • 4х4 двойно задвижване на колелата
  • 300 к.с. максимална мощност при 5750-6500 об/мин
  • 400 Нм максимален въртящ момент при 2000-4500 об/мин
  • 5,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 7,8 л/100 км среден разход на бензин
  • 177 г/км емисии на СО2
  • 104 900 лева базова цена на тествания модел

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: BMW Group България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име