Короната на Бахрейн падна поради допинг, Франция взима световното отборно злато в издръжливостта

0
8525

След решение на трибунала на Международната федерация по конен спорт (FEI), отбора на Бахрейн беше лишен от златото след допинг нарушение при конете. Така титлата печели Франция, Португалия взима сребро, а Италия – бронз. Това е последното и окончателно решение на Международната федерация по конен спорт.

Осемнадесетото издание на Световния шампионат по издръжливост на FEI, проведен в Бутиб (ОАЕ) от 20 до 26 февруари 2023 г., приключи със злато в отборната надпревара за Бахрейн. Конкуренцията тогава беше от 23 отбора и 34 нации. След положителен резултат включващ забранено вещество на конят Хера Дюранс, язден от Абдулрахман Алзайед трибуналът на FEI потвърди дисквалификацията на състезател и кон от състезанието и наложи 18-месечен период за недопускане на ездача и солидна финансова глоба.

Вследствие на установеното нарушение резултатите на отбора на Бахрейн са невалидни, тъй като те вече нямат трите необходими комбинационни резултата, които да се зачитат за отборното класиране и всички останали отбори в класацията се изкачват с едно място нагоре, като Франция взема златото, Португалия – среброто, а за Италия остана бронзът.

Най-бързият състезател на френския отбор Вирджин Атгер, яздещ Рая де Джалима на Световния шампионат по издръжливост на FEI проведен през февруари в Бутиб (ОАЕ)

За отбора на Франция първото място не е непознато като постижение и преживяване. Франция има най-много отборни титли – пет от 2006 година насам и е страната, следвана от ОАЕ и Испания, които имат по три отборни титли от световни първенства. По повод тази рокада в класирането на Световното първенство по ендюранс, FEI напомня на всички национални федерации по конен спорт, че има специално издаден  наръчник под заглавие „Ръководства за контрол на допинг и лекарства”.

Изданието е насочено към спортисти, шефовете на екипи и съответните национални федерации, за да повиши осведомеността, да обясни процесите с цел да се избегнат всякакви непреднамерени положителни случаи на допинг. FEI напомня, че именно спортистите са „отговорното лице“ за своя кон и носят крайната вина, която включва съдебни процедури, ако тестът на коня им даде положителен резултат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име