Сандрово домакинства II състезателен ден с бегови коне от сезон 2023

0
1331

Че се организират състезания по гладко бягане за коне у нас, това е факт. Къде преминават под знака на любителския ентусиазъм, къде се наричат кушии, конен празник, сбор или градски празник е неуспорим факт. Беговите коне независимо дали са от Чистокръвна Английска или Арабска порода или така наречените „местни“ – безпородни коне, все пак имат своите изяви. Конете организирани в гонки бягат в България на различни терени. От трева, през полета, ниви, кал или каквото предложат организаторите също запалени коневъди, само и само конете да имат стартове.

В цялата тази родна картинка на конен мерак за състезания по надбягване не може да се подминат и перфектно организираните и с отлично подготвени писти състезания. Едно от тях е трасето в Сандрово. Е, още сме далеч от убежданието, че на подобни състезания собственици, треньори и съпътстващите ги роднини и гости, особено когато дойде време за награждаване трябва да са с по-официално облекло вместо с анцузи. За потници, стърчащи косми от подмишници, мърляви хора на терена, цигари в ръце и усти също по балкански тертип си премълчаваме. За нетактичните своеволия на превъзбудени хора, които се тълпят около мястото за награждаване, за да снимат с телефончетата си и да правят фейсбук лайкове също не говорим.  Мълчим си и за ужасната картина да се качват невръстни деца върху бегови коне, за да ги има и тях на снимката от награждаването. Важното е, че нещата се случват. Важни са конете, спортните резултати и коневъдния процес било то внос или родно производство. За малкото добро и красиво, което се прави у нас по отношение на беговите коне трябва да се говори. Защото добрите практики и добрия пример трябва да се следват.

Тазгодишното състезание с пет гари по гладко надпрепускане с коне от Чистокръвна Англайска порода (ЧАП) и една гара с коне от Чистокровна Арабска порода (ЧАрП) проведено на 3 юни в село Сандрово бе пример за подражание. То иде обаче от човека, който го организира. Скромността на домакина Иван Йорданов, започва първо с благият му тон, добрия нрав, добро сърце и прословутото му гостоприемство. Между всички тези качества блещукат и дългогодишни инвестиции в изграждането на хиподрумно трасе, трибуни и отглеждането на качествени коне. За да го има конния спорт наречен гладко надпрепускане в България, трябват хора като Иван Йорданов. Във всяко свое състезание този човек намира начин не просто да награди победителите, намира начин да отличи, да мотивира хората „зад кадър“ – конегеледачи, ветеринарни доктори, деятели, радетели, съмишленици на конните надбягвания. Така се изгражда общност, така се изгражда съпричастност, така се прави обединение на отдадените на страстта наречена „бегови коне“.  Като „Втори състезателен ден“, бе изписан в програмата третия ден на юни навръх Черешова задушница, който посрещна 5 гонки, под крилото на Българската национална асоциация за конни надбягвания от сезон 2023. Събитието се откри с изпълнения на танцов състав към читалището в град Мартен

Първа гонка за Приз „ Спорт Сандрово“ на дистанция 1 200 метра в свое първо бягане в спортната си кариера се разписаха 2-годишни жребци и кобили от ЧАП. Първа финала пресече кобила Брияна ( собственик Ивайло Столов, треньор Спас Спасов  и жокей Радостин Иванов).  Втори финишира жребец Ирнук ( собственик Иван Йорданов, треньор Георги Жеков и жокелей Ариф Маринов). Трети се класира жребец Бентли Бой  (собств. и тр.  Спас Спасов ) Четвъртото място остана за кобила Мини Еси  ( собств. тр. жокей Мюджат Изет)

Във втората гонка за Приз „ Спринтьорски“  на 1400 метра за 3- годишни и по-възрастни жребци и кобили от ЧАП, първото място грабна 5-годишния кастрат Марс ( Иван Йорданов, тр. Георги Жеков и жокей Апиф Маринов). И ако известният коментатор Георги Жеков, не понечи да изостави  коментаторският си пулт на предишното награждаване, когато кон из под неговата треньорска десница стана трети, то сега Жеков не се въздържа и слезе на терена за награждаване. По-известен, като коментатор на хиподрумните конни дисциплини и син на легендарният треньор с най-много спечелени дербита Жеко Василев, Георги се разписа, като достоен наследник на баща си и този сезон се развихри и като треньор. Втора финалната права пресече 3-годишната кобила Момичето от острова ( собственик и тр. Левент Незиров и жокей Ахмет Алиибрам). Трета 4-годишната кобила Капитолия ( собств. Сезгин Хасан, тр. Юлиян Йорданов ). В тази оспорвана гонка четвъртото място заслужи 7-годишната кобила Таврина (собств. на Росен Христов, тр. Борислав Иванов ). След награждаването в гарата, организатора Иван Йорданов връчи специални отличия на изявени имена у нас с принос в развитието на дисциплината и партньори дали своята лепта в реализацията на събитието : Георги Йорданов, Пламен Левков, Иван Василев, Д-р Тасков, Д-р Ненов, екс кмета и настоящия на Сандрово и мн. др.

Третата гонка на състезанието в Сандрово по регламент бе определена за 3-годишни и по-възрастни жребци и кобили от Чистокрвна Арабска порода за Приз „ Жребец Момент“ на 1 600 метра. По – къса на дистанция , но доста адреналинна  гара в коята първи стана  7-годишния жребец Голдън Де Легард ( Христо Христов, Иван Иванов, Валентин Атанасов). Втори  финиша пресече 6 -годишния жребец Абиниокс ( Юсуф Касим, Левент Незиров, Нурай Хамил). Трети се класира 6-годишния жребец Ал Бан ( Иван Йорданов, Георги Жеков, Добрин Ганчев) и четвърти 6-годишния жребец Хермес, който само преди броени дни спечели престижно отличие от „Деня на Арабския кон в България“, проведено в Кабиюк.

Точно когато се преполовяваше денят в 12:30 ч  старт – машината отприщи участниците в люта надпревара за Приз Дунав“ на 1 600 метра, за 4-годишни и по-възрастни жребци и кобили от ЧАП. Хвърковата гара, коята посрещна победа за известната в цяла България 6-годишна кобила Окасио Кортес, тренирана от Левент Незиров, собственост на Юсуф Касим и под седлото на Нурай Хамил.  Втора финала прелетя 6-годишната кобила Белеза Фокс (Али Гедик, Спас Спасов, Радостин Иванов). Трето и четвърто място завоюваха съответно кобила Бронте от конюшнята на Драгомир Димитров, който е и треньор със запрежчик Любомир Златев и 6-годишния кастрат Секънд Лав със собственик и треньор Валентин Минчев и жокей Мустафа Мехмед.

Последната пета гонка в Сандрово от този втори официален състезателен ден от програмата на БНАКН за 2023 бе за Приз „Стара Планина“ на дистанция 2 400 метра за 4-годишни и по-възрастни жребци и кобили от ЧАП. Тук 7-годишният жребец под ездата на жокей Ахмед Алиибрам грабна първото мяста за радост на стопанина Бейсим Руфад и под тренинга на Левент Незиров. Втори се класира 4-годишния кастрат Анепанелиптос със собственик и треньор  Драгомир Димитров и с жокей Любомир Златев. Трети финала пресече тандема  Сейлър (5-годишен кастрат) и Мюджат Изет (собственик, треньор и жокей). Четвърти остана 4-годишния жребец Господар (Юсуф Касим, Левент Незиров и Юли Асенов)

 

Видео от състезанието заснето с дрон и камера придружено с натурален коментар от спикъра на гонките, както и всички наградени и отличени, може да видите тук.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име