Традиционния конен турнир в Илиянци посрещна своето 33-то издание навръх празника на буквите

0
1226

От две години традиционния 3-то мартенски празничен ден посветен на конете в Илиянци, вече се отбелязва на друг български празник, този на славянската писменост и култура на 24 май. Традицията свързана с конни надпревари в столичния квартал продължава и повече от ясно се предава подобаващо от баща на син – домакини и организатори в лицето на семейство Владимир и Мариян Алексови.

Син и баща  – Мариян и Владимир Алексови

„Не е лесно да устоиш на капризите на времето, да поддържаш традиция без прекъсване и да мотивираш младите да продължат.“, казва организаторът на дългогодишото конно състезание в Илиянци Владимир Алексов по попод 33-тото поред издание на турнира. „ Създадох традиция, коята всяка година се очаква с повече от нетърпение от участници и гости. Преминали сме през какво ли не през годините, но важното е , че празника остана и се знае. Удовлетворен съм от две неща: първото е, че участниците в състезанието знаят и спазват хуманното отношение към конете. Тук конете се водят само на повод. И второто , че в мерака на моя син Мариян съзирам истински наследник и радетел на традициите. Сега спокойно мога да предам щафетата по организацията и да знам, че празника свързан с нашите приятели конете тук в Илиянци ще го има и след мен.“

 

Сърцати думи, с които започна 33-тото издание на турнира в Илиянци, който посрещна 6 категории коне, разпределени според собственото си тегло на кантар, непосредствено преди всеки старт. На отлично организирано трасе с два коридора стартираха с едновременни впрягове първа и втора категории.

В синхрон с празничното настроение на празника на буквите, се заредиха спортни страсти, чудна българска народна музика и приповдигнат дух. В първа категория на старт застанаха 8 леки атлети със собствено тегло до 500 кг и първоначален товар от 1  100 кг. След дотоварвания тежестта чукна 1 700 кг, като с най-дълго разстояние от 20,30 м победата грабна кон Дико на Иван Джоревецов, който тази година не спря да печели първи места. Втори с изтеглени 16,20 м стана кон Реал на Георги Иванов, като за отбелязване е, че Реал бе един от най-леките коне в групата със собствено тегло от 486 кг. На трето място се класира кон Вихър с 12,40 м със стопанин Хемо Галенов.

Стартирайки също с товар от 1100 кг,  7 коня се впуснаха в разгорещена битка за победа. Но тя се усмихна само на тежковоза Лари от конюшните на Атанас Петлов. Лари регистрира 11,90 м с товар от 2 000 кг.  Втори и трети след него се класираха съответно с 8,20 м кон Вихър на Ради Кейбашиев и с 21,00 м, но още на товар от 1700 кг кон Вихър на Борис Борисов.

Трета категория започна с тежест от 1 400 кг и безпощадна конкуренция от 10 подготвени тежковози със собствено тегло до 700 кг. Битката приключи само с едно дотоварване и с общ товар от 1700 кг, където най-дълго по трасето се разписа кон Вихър (28, 10 м) на  Александър Йорданов. 26,23 м изтегли кон Мартин на Дени Даскалов и 25, 70 м кон Буби 1 на Денис Босов.

Трета категория посрещна 7 тежковоза до 800 кг, които на финала теглеха  2 тона и 300 кг. С този товар след доотоварвания на арената излезнаха само двама участника. Най-силен се оказа кон Лоренцо на стопанина Калин Пешев, които като тандем направиха 10,90 м, като Пешев се явяваше сам водач на коня. Правилника допускаше двама водачи на трасе. С 48 см по-малко от победителя изтегли кон Боран на Юсейн Караюсейнов и така стана втори. Третото място остана за тежковоза Балти (29, 60 м ) на Христо Куртев, постигнат още на товар 2000 кг.

Четвъртото изпитание поднесе оспорвана борба между 5 нахъсани за победа четириноги с гриви. Конете до 900 кг, бяха все познати исполини от шампионата на страната. В крайна сметка отново на финален товар от 2 тона и 300 стигна победителя кон Хектор преминал цялата дължина на трасето от 30,00 м със стопанин Росен Иванов. Подгласници в категорията станаха кон Скот – младши на Николай Кирилов и трети – кон Зунгльо на Влади Ружинцов.

В последната супер тежка категория 4 претендента се явиха за надтегляне с първоначален товар от 1400 кг. След три дотоварвания с категоричен резултат от 26,40 м и товар от 2 600 кг се наложи кон Урани от конюшните на домакините – Владимир и Мариян Алексови. За втора поредна година кон Урани грабва титлата при тежките и така бетонира шампионската си титла в турнира. С резултат от 24,37 второто престижно място спечели кон Амиго на Николай Христов. Третото място взе тежковоза Кензо на Коста Атанасов, който изтегли 22,85 м.

 

В последните часове на празничния ден се проведе и надтегляне с двоен впряг. Появили се по -рано тази година като отделна категория двойките коне се очертават доста атрактивни за зрителите и феновете на любителската дисциплина. Три двойни впрягове застанаха на старт, като двойките бяха сформирани на момента по желание на стопаните. Чифтовете бяха от конете: Мейс и Кейс, Буби 1 и Буби 2 и Давйс и Зунгльо. Заради атракцията коята напълни сърцата на зрителите, домакина обяви всички да победители.

Минути преди официалното награждаване за всички победители, един от специалните гости на събитието, а именно кмета на община Брусарци г-жа Наташа Михайлова връчи специален подарък на домакина Владимир Алексов за принос в развитието на тежковозните породи у нас. Всички участници с класации получиха финансови премии, купи, грамоти и розетки. Празника подобаващо приключи с богато пиршество за участници и гости.

Видеоматерил от надтегленото в Илиянци вижте тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име