Български състезатели по ендюранс с престижна класация и едно трето място

0
392

На връх Великден единственият ни Елитен ездач Мирослав Боршош с кобила Шарлота преодоля успешно за петнадесети път най-тежката дистанция от 160 км. Това се случи на престижното състезание Endurance Spring Classic в Шаморин, Словакия. За Шарлота, която е порода Арабска Шагия (от баща Шаман и майка Тунджа –  кобила от линията на Дахо Ман), и производство на българския конезавод „Кабиюк“, край Шумен, това е четвърто състезание на дистанция 160 км.

Мирослав Боршош и Шарлота

Елитен ездач е титла, която се дава от Международната федерация по конен спорт (ФЕИ) за изключителни постижения и се присъжда на спортист за постигнати извънредни успехи. Мирослав Боршош е първият българин със статус елитен ездач. Присъжда се при преодоляване на десет състезания от категория 3 звезди 160 км. Така България се нарежда до големите конни нации с това отличие и е първата страна на Балканите и в Югоизточна Европа, която има елитен ездач.

Йордан Иванов с кобила Деби Ахмир

В същото състезание на дистанция от 100 км, на трето място се класира нашият атлет Йордан Иванов с 9-годишната кобила Деби Ахмир, също родена в България. В тандем с кобила Деби Ахмир, Иванов ще участва и на по-високата дистанция с ранг две звезди на състезание в Гърция, през октомври.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име