Стрелча  – конни надпревари с ухание на роза

0
491

Когато към богатия награден фонд се добави и капка розово масло, тогава спортният ден се превръща в благоуханен празник. Така се случи тази година в поредното издание на турнира с коне от тежковозни породи в град Стрелча, проведен на 27 април. Към финансовите премии, купи и награди победителите получиха и по един чувал фураж „Геби“ и продукти от от маслодайна стрелчанска роза от „Старата розоварна“ и фирма „Катеко „.

По традиция състезанието стартира с „най-елегантните“ коне със собствено тегло до 500 кг, които още в самото начало  „вдигнаха летвата“ до 2 тона, а от стартирали 6 коня, почетната стълбица окупираха коне от родопското село Кастандово. Своята перфектна работна форма за пореден път доказа кон Хектор на Бисер Заиров с резултата от 20,36 м, след него се нареди кон Вихър на Румен Клашнов с 17,98 м и трети кон Реал на Венци Фонетлиев с 14,24 м.

 

В групата до 600 кг, стартовия списък отброи 8 тежковози, които на финала се конкурираха с товар от 2 тона. С убедителна победа купата грабна кон Вихър на стопанин Ради Кейбашиев от родопското село Костандово с 30,00 м. Втори се класира кон Лари на Атанас Петлов  също с 30,00 м от село Добринище и трети остана кон Руди (27,03 м), на Ахмед Ахмед от село Конарско.

11 подготвени тежковози застанаха на старт в категорията до 700 кг. Товара от 2,400 кг определи и победителите в оспорваната група, като с резултат от 5,47 м първо място си осигури кон Зоро на Славчо Радев от разложкото село Бачево, следван от кон Бено на Кристияна Миланова от софийското село Драговищица. На трето място се класира кон Макс на Дени Георгиев от столичния квартал Илиянци, който приключи преди последната дотоварка още на 2,300 кг.

8 тежки атлети се разписаха в категория до 800 кг с финален товар от 2,300 т и където победител стана кон Живайс на Влади Цолев от Разлог, които регистрираха 18,44 м. Втори и трети след тях се наредиха съответно конете Бари (15,03 м ) и Лео (10, 06 м ) на фермера Ахмед Ахмед от село Конарско.

7 тежковози се представиха в категорията до 900 кг, което е за отбелязване, като брой участници, които превиваха гръб под напора на 2,300 кг. Единствен успя за изтегли цялата дължина на трасето кон Амет на известният коневъд Александър Пейчев от София. Втори се класира кон Буран с резултат от 19,47 м на Юсеин Караюсеинов от село Хвостяне и трети с 8,70 м кон Лоренцо със собственик Калин Пешев от село Торос.

Категорията над 900 кг, от началото на годината не бе посрещала общо 5 участника, които за определяне на местата на почетната стълбица теглиха товар от 2 тона и 300 кг. Известният тежковоз Ханомак на Николай Христов изтегли 16,57 м. и така си осигури първото място. С 15,31 м второто място взе кон Кензо на Коста Атанасов и трети с 12,02 м стана кон Скот на Николай Кирилов. Така победители станаха само стопани от София.

И тазгодишното издание в Стрелча не пропусна да избере „Най-красив кон“, където приза отмъкна представителят на домакините кон  Принц със стопанин Стефан Лулчев, който представи и свое магаре в категорията за „Най-красиво магаре“. Лулчев тук обаче подели наградата си с баща и дъщеря – Сево и Марияна Николови, които обраха овациите с оригиналните си одежди и украса на две магарета.

Сред гостите на събитието, бе и известният земеделец и животновъд Сунай Караасан, който обяви, че състезанието, което той домакинства в нова Махала ще е на 18 август, като там състезанието ще посрещне коне до 700, до 800, до, 900 и над 900 кг.

Видео от състезанието виж тук:

Фото: Иван Кисьов
Видео: Ивелин Солаков

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име