Новият Volkswagen Tiguan  – копието на Волфсбург

0
370

Само водещ автомобилен концерн, като Volkswagen, може да направи селекция, в която да обедини гените на тигър и игуана. Така се ражда името на създадения през 2007 г. модел Tiguan – един от безспорните лидери на германската марка. Само за последните две години Volkswagen е зарадвал над 1,2 милиона водачи, които са избрали да притежават един от най-просторните и най-функционални SUV модели в своя сегмент. Неотдавна българското представителство на марката поднесе удоволствието за тест на третото издание на модела по пътищата на страната.

В ролята си на динамичен SUV, моделът предефинира разбирането за това какво е постижимо в неговия сегмент. Естествено, че е по-голям, по-комфортен, по -модерен и силно дигитализиран. Третото поколение на Tiguan се базира върху преработената модулна система MQB evo. Новата визия е подсилена с по-заоблени форми и напълно преобразена предна част, където са интегрирани стандартните LED фарове.

Новият Tiguan, категорично иска да изпъкне спрямо своите предшественици. И целта е постигната не само на външен вид, но и по отношение на практичност, ефективност и удоволствието при шофиране. Традиционната радиаторна решетка между фаровете е заместена от покрита със стъкло хоризонтална лента с опционална LED лента. Като опция се  предлагат и новите интелигентни HD матрични фарове. Тази високотехнологична осветителна система с 38 400 многопикселови светодиода е взета директно от флагмана Touareg. Изчистеният дизайн на предната част подчертава факта, че коефициентът на съпротивление се е подобрил от 0,33 на 0,28.

На дължина вече 4539 мм, а на височина 1639 мм, като си запазва широчината  от 1842 мм и междуосието от 2680 мм и така салона е малко по – просторен, като и багажника може да се похвали с едни 37 литра в повече от общо 652, а при сгънати задни облегалки капацитетът се увеличава до 1650 литра.

Напълно преработения интериор предоставя  по-удобните и интуитивните управляващи елементи в ориентирания около водача кокпит. Тук от Volkswagen не скриват, че са взели обратна връзка от клиентите и са отговорили на конкретни желания за по-голям комфорт. Тапицираният с кожа мултифункционален волан е едно от тези желания и дори новия цветен дисплей и уредите за управление, които са на основата на модулната информационно-развлекателна платформа от четвърто поколение (MIB4).

На 15-инчовия централен сензорен екран (серийно 12,9 инча) се показват всички важни функции, като навигация, музика и контрол на климата. За отбелязване е навигационна система Discover Pro (опция) и всички изобразявани информации на дисплея на Digital Cockpit, като системата може да се управлява гласово, има сензор за приближаване и управление чрез жестове. 

Няма как да не се отбележи „скока“ на скоростният лост, който вече е монтиран горе на волана. Тази новост идва да отбележи, че всички версии ще бъдат предлагани само с автоматична скоростна кутия т.е  Tiguan има нова конфигурация на централната конзола. Там е големият въртящ се контролер със собствен малък дисплей. С него се управляват режимите на шофиране, силата на звука на радиото и  различните цветовете на амбиентното осветление. Дигиталният кокпит включва графични конфигурации, като Classic, Progressive, Navigation или R-Line.

В България новият Volkswagen Tiguan се предлага в нива на оборудване Life, Elegance и R-Line. В зависимост от избора са налице серийно комфортните предни седалки, тризоновия климатроник, допълнителна централна въздушна възглавница отпред и странични въздушни възглавници отзад, USB-C гнезда с мощност на зареждане 45 W за водача и пътника до него, подвижния под на багажника с регулиране в две степени, черните релси на покрива и множество асистиращи системи.

Сред тях са асистент за смяна и запазване на лентата,разпознаване на пътни знаци, система за аварийно спиране, автоматичен контрол за дистанция, асистент за паркиране, камера за заден ход. Серийно са също така и App-Connect – интеграция с Apple и Android, LED фаровете, електрическите сгъваеми външни огледала, амбиентното осветление и 17-цоловите алуминиеви джанти.

По-скъпите варианти на оборудване предлагат още: LED Plus светлини, акустично изолирани прозорци плюс затъмнени стъкла, пакет за амбиентно осветление, зимен пакет с отопляеми седалки и отопляеми дюзи за миене на стъклата и предни седалки ErgoActive с функция за масаж.

Новият Volkswagen Tiguan предлага осем различни задвижвания – два нови бензинови мотора с мек хибрид (eTSI), две нови plug-in хибридни задвижвания (eHybrid), два турбодизелови двигателя (TDI) и два бензинови турбомотора (TSI). Всички задвижващи системи се съчетават стандартно със скоростна кутия с два съединителя (DSG).  Двигателната гама на свой ред също е щедра: от 1,5-литровите версии със 150 к.с. до 2,0-литровите варианти, които ще се предлагат с 204 или 265 к.с.

Дизелите също са 2,0-литрови и са два – със 150 и 193 к.с. На върха на гамата са плъгин хибридните варианти, базирани на 1,5-литровия бензинов мотор. Единият има 204 к.с., а другият – 272 к.с., като и в двата случая батерията е 19,7-киловатчасова и съответно пробегът на ток може да достигне 100 км. За разлика от повечето плъгин хибриди, новият Tiguan позволява зареждане от бързи зарядни станции – с мощност до 50 кВт, като зарядът на разредена до ниво от 10% батерия може да бъде възстановен до 80% в рамките на около 25 минути. 

Цените на третата генерация на бестселъра Volkswagen Tiguan започват от 73 317 лева и достига до 95 578 лева за най-високото ниво R-Line.

Текст: Ивайло Александров                                                                                          Снимки: И. Александров и Volkswagen                                                                        Видео: Ивайло Александров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име