Електролити, терморегулация и дехидратация при конете – какво трябва да знаем за тях?

0
3222

Д-р Красимира Иванова

В големия спорт проблемите на терморегулацията и дехидратацията са ключови за поддържащите екипи. Няма успешен тим, който да подценява значението им. Нещо повече – на световния пазар има превъзходни продукти, които лесно и бързо се усвояват и компенсират нарушения баланс в организма. Ние можем да акцентираме върху тези важни въпроси и да помогнем за пълноценното възстановяване на конете и успешната им спортна кариера.

Как се осъществява терморегулацията?

В зависимост от активността, всяка мускулна работа завършва с образуване на топлина. Това се дължи на факта, че само 20% от химичната енергия се използва за мускулната работа, а останалите 80% се превръщат в топлина. За да предпази тялото от прегряване, организмът реагира с потене. То е част от прецизния терморегулационен механизъм – когато потта се изпарява от повърхността на кожата, тялото се охлажда. Чрез изпарението на потта се постига елиминиране на около 65% от образуваната енергия, 25% се излъчва в процеса на дишане и 10% се евакуира с урината и фекалиите. Функцията на белите дробове в терморегулацията е особено важна, защото, ако конете са поставени в среда с едновременно високи околна температура и влажност, изпарението на потта е невъзможно. Получава се порочен кръг – високата температура стимулира отделянето на пот, но високата влажност не позволява тя да се изпари и да охлади тялото. Вследствие организмът се дехидратира бързо и възниква опасност от топлинен удар.

Различаваме две състояния на нарушена терморегулаця: хипотермия (през зимните сезони, при лошо хранени коне, състояния, свързани с отравяния и др.) и хипертермия – често срещана през топлите сезони, като отговор на организма срещу бактериални и вирусни инфекции, нарушения в терморегулационните механизми. Хипертермията от своя страна бива: възникнала в резултат от нарушения в механизма на топлоотдаване (т. нар. топлинен удар) или свързана с излагане на конете дълго време на пряко слънце (т. нар. слънчев удар). Съществува и злокачествена хипертермия, настъпваща в някои случаи след продължителна анестезия.

На ниво нервна система центърът за терморегулация се намира в хипоталамуса. На ниво кръвоносна система, кръвта освен да транспортира кислород, хранителни вещества и метаболити от клетъчната дейност отнася със себе си и образуваната топлина. Когато се повиши телесната температура, кръвоносните съдове на кожата се разширяват, увеличават се техният дебит и пропускливост и през стените им преминават вода и соли. Повърхността на кожата се изпотява, потта се изпарява и така тялото се охлажда.

Какво представлява дехидратацията?

Около 2/3 или 60% от тялото на бозайниците е съставено от вода. 20% от нея се намира извън клетките (екстрацелуларно). Това са течностите в стомаха и червата, мозъчния ликвор, синовиалната течност, кръвта, лимфата. А 40% се намират вътре в клетките (интрацелуларно). Когато кон с маса 500 кг загуби 30 л течности, той губи 6% от телесната си маса и 30% от свободната си извънклетъчна вода. Смята се, че при активно движение конете могат да изгубят между 10 и 12 л течности за час.

Обезводняването настъпва в случаите, когато организмът губи течности по-бързо, отколкото може да си набави. Физиологично конете отделят течности с урината, фекалиите, в процеса на дишането и най-вече чрез потта, особено при горещо време и продължително натоварване. Компенсаторните механизми се справят с незначителните загуби на течности. При болестни състояния, в които като симптоми присъстват: диария, учестено уриниране, усилено потене, нарушения в реабсорбционната способност на червата и концентрационната способност на бъбреците, както при стрес или просто невъзможност за достъп до вода и др., организмът може значително да се обезводни за много кратко време.

Какво трябва да знаем за електролитите?

Отделената пот освен вода съдържа и много соли. Електролитите представляват соли, които се разтварят във вода и носят електричен заряд. Най-важните за организма електролити са соли на натрия, хлора, калия, калция, магнезия. По този начин те осъществяват преноса на кислород и вещества през клетъчната мембрана. Отговорни са за провеждането на нервните импулси по нервните влакна (магнезий), мозъчната дейност, съкращаването на миофибрилите в мускулните влакна (калций), сърдечносъдовата система, водно-солевия баланс (натрий, хлор) и биохимичните реакции, протичащи в организма. Тяхната концентрация и състав са различни в отделните части на тялото. Вътре в клетките се съдържа повече калий, а извън тях повече натрий. Потта на конете е хипертоничен разтвор (богата е на соли, особено на натрий и хлор и по-малко на калций, магнезий и калий). В процеса на активно потене конете могат за загубят до: Na2+ – 105g; Cl- – 65g, K+ – 48g, Mg2+ – 4,5g.

Водно-електролитна хомеостаза

Регулацията на водата и електролитите се осъществява от много прецизни механизми, включващи осмотично налягане, киселинно-алкално равновесие (рН), бъбречна перфузия и реабсорбция на течности през чревната стена. Оптималната среда за живот на клетките е 0,9% концентрация на NaCl. Всяко отклонение от тези параметри води до тяхната смърт, от която следват редица последствия.

Възможно ли е електролитите да бъдат предозирани?

Електролитите нямат кумулативен ефект в организма, но те могат да бъдат предозирани, като най-честите признаци са повишена жажда, често уриниране, безпокойство. Затова ако прецените, че вашият кон има нужда от електролити, първо се посъветвайте със специалист, второ – внимателно четете дозировката и начина на приложение, и трето – винаги осигурявайте на коня прясна вода за пиене. Електролитите могат да бъдат под формата на прах, суспензия или перорални шприцове, които съдържат най-често d-глюкоза за по-доброто усвояване на натрия и хлора и 2% фруктоза, която спомага за усвояването на калия. Важно е да бъдат прилагани при конете в активен тренинг, преди и след състезание, а при конете за ендюранс (особено при по-дългите дистанции, електролитите могат да бъдат давани и по време на задължителните почивки между етапите). При конете, които не са в тренинг, е достатъчно да имат бучка сол на достъпно място.

Показатели, по които бихте могли да установите дехидратация и да следите нейното развитие:

  1. кожна еластичност – при нормално хидратиран кон, когато издърпате кожна гънка в областта на шията, тя веднага се връща обратно (нормално за 1 s). При дехидратиран кон в зависимост от степента тази кожна гънка се връща обратно за определено време (2–3 s и повече).
  2. видими лигавици – най-често се гледат конюнктивата и устната лигавица (нормално те са розови и умерено влажни).
  3. време за напълване на капилярите – този показател също може да се изследва лесно. Необходимо е да притиснете с пръст лигавицата на венеца, като нормално времето за порозовяване е 1 s, а при дехидратация е 2–3 s и нагоре.
  4. кръвонапълване на югуларната вена
  5. пулс – нормално при повечето коне варира в границите 34 – 44 удара в минута. При състояния на дехидратация той се учестява, а сърцето като отговор повишава ударния си обем, но само докато компенсаторните механизми са в състояние да се справят.

ВАЖНО е да се следят урината, фекалиите, наличие или липса на потене, апетит, жажда, общ тонус.

Признаците на нарушена водно-електролитна хомеостаза са:

  • бърза умора, летаргия
  • хлътване на очите
  • сухота на устната лигавица
  • гъста и лепкава слюнка
  • ограничено отделяне на пот, което може да доведе до прегряване
  • ограничено отделяне на урина и фекалии
  • забавено възстановяване на дишането и сърдечната дейност след натоварвания
  • загуба или намален апетит
  • болка в големите мускулни групи, тремор, спазми
  • намалена подвижност на мускулите, особено на тези в шийната област
  • повишена раздразнителност и невъзможност за концентрация
  • нежелание за работа
  • бавна, но прогресираща загуба на телесна маса
  • признаци на т. нар. празнична болест
  • признаци на колики
  • при прогресираща дехидратация ушите и краката са студени
  • признаци на шок и колапс

Коне, които не са дехидратирани, а имат нужда само от електролити, проявяват признаци от страна на нервната система, тремор, умора, скованост и студено обилно изпотяване.

Какво всъщност се случва?

При липса на достатъчно електролити се нарушава протичането на биохимичните реакции, свързани с образуването на енергия необходима за жизнената дейност на клетките, възпрепятства се транспортът на кислород и вещества през клетъчната мембрана. При дехидратацията намалява общият обем на кръвта, резултат от което е влошената оксигенация на тъканите и органите. Клетките, изграждащи мускулните влакна, не получават достатъчно кислород, вследствие на което не са в състояние да синтезират енергийни вещества, обезпечаващи мускулната работа, и преминават в анаеробен режим на работа, свързан с образуването на големи количества млечна киселина (с това се обясняват бързата умора, болката в мускулите, нежеланието за работа). Нарушава се провеждането на нервните импулси през синапсите на нервните влакна, с което се обясняват треморът и спазмите. Възниква аритмия, породена от дисбаланса на калция и калия.

В заключение може да се каже, че загубата на вода, електролити и микроелементи зависи много от индивидуалното предразположение на конете, храненето, режима на работа, продължителността на тренировката, сезона, околната температура, влажността на въздуха и не на последно място от стреса.

Тази статия не изчерпва всички въпроси на водно-електролитния баланс, но трябва да ни накара да се замислим дали правим необходимото спортният кон да се възстановява бързо и качествено, за да се изяви по най-добрия начин.

Архив сп. ЕЗДА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име