Как да гледаш коне със свит бюджет ?

0
5676

В България е известно, че повечето собственици на коне не осъществяват бизнес с тях, нито пък изкарват доход от тях, с който да издържат семейството си. Голяма част от собствениците имат зад гърба си доходоносен бизнес, който „захранва“ този с конете. Има и един много малък процент собственици, които са склонни да увеличават разходите си за това удоволствие и да влагат все повече, дори и в условия на световна икономическа криза. Пестенето на пари, когато става въпрос за отглеждане на коне, е винаги от значение. Затова, едно от първите пера за оптимизиране на разходите е пряко свързано със запазването на здравето на коня. С какво ни съветват да започнем „спасителния план“ колегите от Англия?

Ветеринарнарната грижа

Ветеринарното обслужване на коня би могло да се окаже доста скъпо, но собствениците биха могли да намалят тези разходи. Добрата работа с местния ветеринар е ключова. Ако той знае с какво собствениците биха могли да се справят и сами, необходимите посещения на ветеринаря и „следболничните“ грижи ще намалеят.

Грижите за наранявания на краката, които изискват превързване, може да се окажат доста скъпи, ако ветеринарят трябва да идва редовно. По преценка на лекуващия доктор е възможно понякога стопаните сами да поемат грижата. Могат да използват платнени или ватирани превръзки, които вместо да се хвърлят след еднократна употреба, се перат и използват отново, за разлика от превръзването с лейкопласт и памук.

Разработете с ветеринаря ръководен план, който да позволи лечението да се извърши максимално целесъобразно и от икономическа гледна точка. Посъветвайте се как се прилагат предписаните медикаменти и могат ли да бъдат заменени с по-евтини техни аналози. Ако обикновено ветеринарят идва на място във фермата ви, може би ще спестите таксата за повикване на адрес, като започнете сами да транспортирате коня си до лечебницата, ако разбира се разполагате със собствен транспорт, иначе би излязло твърде скъпо.

Обезпаразитяването

Вътрешните паразити отнемат от коня хранителните вещества и са сред основните причини за появата на колики. Важно е точно да се съблюдава схемата на обезпаразитяване, включваща профилактични изследвания и употребата на подходящите дози и вид продукти за обезпаразитяване. Взимането на фекални проби може да установи конкретно срещу кои паразити да бъде засилена противопаразитната програма. Цената на изследването варира, но тя няма да ощети бюджета ви, тъй като не е необходимо да се взимат такива проби от всяко животно. Изследването на няколко коня, случайно подбрани от стадото, ще осигури добра информация за цялата група животни. Ако група коне покажат ниско ниво на паразити, лекуващият ветеринар може да предложи временно прекратяване на програмата за обезпаразитяване, което ще доведе до съществено спестяване на пари, особено ако собственикът отглежда голям брой коне.

Също много важно е обезпаразитяването да е в съответствие с теглото на коня. Добре е да измерите точното тегло на животното, а не да разчитате на предположения. Контролът на паразитите включва намаляване степента на повторно нахлуване на паразити в организма. Ежедневното почистване на боксовете и обора ще предотврати контакта на коня с тора, където са яйцата на паразитите.

Тези стъпки ще намалят необходимостта от медикаментозно третиране и в същото време с по-малко разходи ще поддържат коня в добро здраве.

Ваксинирането

Обикновено се прави един път годишно, макар че някои ваксини се поставят и по-често. При всички случаи много по-добре за бюджета ви е да защитите коня си с ваксина, отколкото после да лекувате заболяване или дори да изгубите любимеца си. Обсъдете с ветеринаря графика на имунизация. Можете да спестите пари, като сами поставяте ваксините, но само ако е под ръководството на ветеринаря! Правилното съхранение и прилагане на ваксините е много важно, в противен случай те могат да загубят действието си или дори да бъдат опасни. Винаги поглеждайте и срока на годност.

Всеки нов кон, който идва в стопанството ви, трябва да бъде придружен с информация за датите и направените ваксини, така че да се избегне риска от внасяне и разпространение на заболявания в конюшнята ви. Налагането на карантина от 30 дни за всеки нов кон също е препоръчително.

Храненето

Правилното и качествено хранене е важен фактор за здравето на коня. Когато правите някаква промяна на сеното или гранулите, правете го за период от 7 до 10 дни. Ако новото сено е купено, сложете в храната 25% или по-малко от новото сено и го смесете със 75% и повече от старото, като увеличавате количеството на новото сено ежедневно или през няколко дни, докато новото свърши. Редовното хранене с качествено сено и/или концентриран фураж поне по два пъти на ден намалява риска от колики.

                

С повишаване на цените на зърното и сеното много хора се принуждават да плащат допълнително, така че е важно да употребите тези храни по най-рационалния начин. Много собственици на коне губят пари, като прекаляват с храненето на конете си.

Храната трябва да бъде съобразена с теглото и общото състояние на животните, а не да се мери просто според балите сено и канчетата зърно. Конят се нуждае от 1 до 2,2% от теглото на тялото си сено на ден. Т. е. за около 450-килограмов кон е необходимо от 4,5 до 10 кг сено на ден. Премервайте количеството на храната, така ще контролирате да не е прекалено много.

Повечето коне не се нуждаят от гранулирана храна и прекалено много зърно, освен ако не са кобили в късна бременност, кърмещи, подрастващи кончета или в период на усилени тренировки и работа. Работещият кон, който поддържа добра кондиция, може да има нуджа само от допълнителни протеини. В тези случаи протеинови/витаминни/минерални добавки са по-подходящ вариант от концентрирания фураж.

Ако е необходимо зърно, то също трябва да се измерва в килограми, а не в „канчета“. Изгодно е да храните коня си с концентриран фураж, който е с показатели за най-много калории на килограм. Така ще можете да давате по-малко количество с по-добър хранителен ефект. Това ще ви спести пари в дългосрочна перспектива, макар цената на този тип фураж да е малко по-висока.

Много хора вярват, че храненето с концентриран фураж през зимата помага на коня да запази топлината си, но всъщност от сеното се произвежда повече телесна топлина.

Качественото сено ще ви спести пари в дългосрочен план. Нискокачественото е по-малко питателно. Обикновено е и по-трудно смилаемо, защото е твърдо и с малко листа. Заради по-ниската му смилаемост, от такова сено трябва да се дава по-голямо количество, за да поддържа конят добра кондиция.

Ако сеното се съхранява на земята или покрито с нещо, то ще е лесно достъпно. Но от друга страна, ако е на земята, цялата бала може да се намокри или плесеняса. Ако оставяте сеното на земята, когато храните коня си, пък ще предотвратите излишното разпиляване, стъпкването и загубата му. Със същата цел го разделяйте на големи бали в хранилката.

Друг начин да намалите разходите за сено е да се кооперирате с някой, когато купувате, особено ако не ви е нужно голямо количество. Колкото повече сено поръчате на един път, толкова по-голяма е отстъпката в цената.

Дентални грижи

Грижата за зъбите е много важна, за да могат конете да сдъвкват правилно храната си. Наред с невъзможността на коня да сдъвква докрай храната, липсата на дентални грижи може да причини възпаления и болка в устата, влошаване на общото състояние и колики. Годишното изпилване на краищата може да е единственото, което трябва да се направи, за да се постигне подходящата повърхност на зъбите. Разходите за грижата за зъбите могат да бъдат компенсирани от спестените от храненето средства и намаления риск от колики.

Подковаването

Важен аспект от отглеждането на коня е грижата за копитата. Някои коне може да не се подковават, особено ако прекарват по-голямата част от времето на пасището. Но поддържането на здрави и пропорционални копита изисква ежедневно почистване, а също подрязване и подковаване на всеки 6 до 8 седмици. Това разбира се вдига доста нивото на разходите.

Някои стопани предпочитат сами да извършват част от грижите за копитата, като минат някакъв тип обучение в тази насока. Ако имат такъв опит, те ще могат да подрязват конете си няколко пъти в годината, като периодично професионалният подковач проверява работата им и им показва местата, които може би ще изискват повече ловкост.

На пансион или в задния двор?

Винаги е по-евтино да гледаш конете си в собствено имение и сам да имаш грижата за храненето им и всичко останало. За много собственици това обаче не е възможно и конете им трябва да бъдат оставени на пансион в чужди бази. Това понякога е доста скъпо, но все пак има начини разходите да бъдат намалени. Някои бази предлагат вариант, в който собствениците сами почистват бокса и хранят коня си при намалена цена за пансиона, т. е. плащат само нещо като наем за помещението. В тежки финансови случаи можете да се уговорите да помагате в поддръжката на цялата база няколко дни от седмицата срещу по-голяма отстъпка в цената.

И в крайна сметка…

Закупуването на кон обикновено е най-малкият разход, който ще направите за него. Отглеждането му през годините може да е много скъпо. В условията на икономически затруднения собствениците трябва да търсят начини да намалят разноските и да направят максимално добра система на менажиране, така че да поддържат доброто здравословно състояние на конете си. Стопаните могат да се стремят да придобият и да развиват умения, които биха им позволили да бъдат по-активни в грижите за конете им, което ще намали много разходи, свързани с поддръжката на копитата и здравето на животните.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име