Съветите на д-р PAVO – магнезият в храната за конете

0
2626

В съветите на Д-р PAVO днес ще разкажем за магнезия и калция в храната на конете и защо са толкова важни те за здравето им.  

Магнезият заедно с калцият играят важна роля в механизма на мускулите. С прости думи калцият се грижи за тонуса на мускулите, а магнезият за релаксацията им. След съзтезание много коне стоят с треперещи крака и мускулите им немогат да релаксират. Това е типичен пример след стресиращо преживяване.

Конете се нуждаят от магнезий ежедневно. Известно е, че доброто качество на фуража не е гаранция за достатъчния прием на магнезий. Нужен е допълнителен прием на магнезий. Но коя храна доставя достатчъно магнезий? Специалистите обясняват, че не е лесно да изберем правилната твърда храна.

„Анализирахме колко вида твърда храна съществува и стигнахме до 140 вида. Как собствениците на коне могат да изберат коя храна е най-подоходяща, след като съществуват толкова много видове?“

Прекалено голямото количество калций причинява магнезиев дефицит! Повече от половината храна предлагана на пазара не съдържа достатъчно магнезий и съдържа прекалено много калций. Когато има недостиг на магнезий и относително много калций, проблемът е два пъти по-голям.

Има ли коне, които са чувствителни към магнезиев дефицит? Да, коне, които страдат от обилно изпотяване. Също така, коне, които приемат много сол, ще покажат магнезиев дефицит, тъй като солта напуска тялото чрез уриниране, а магнезият не може да се съхранява.

Какво може да направите като превенция срещу магнезиев дефицит? Убедете се, че вашият кон приема достатъчно количство и правилно съотношение на калций и магнезий. Трябва да се дава балансирана твърда храна. Не е толкова трудно, просто проверявайте количеството и съотношението на гърба на опаковките и следете за правилната пропорция: калций/магнезий 5:2. При повечето храни за съзтезания съотношението е 5:1, което е прекалено много в полза на калция!

www.pavohorses.co.uk

FB: HorseFeed

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име