Новият Volkswagen Touareg завладява с появата си

0
3942
Завладява територии – пътища, пазари.

От както е стъпил на родна земя новият Volkswagen Touareg се радва на нeбiвал успех. Само за първите месеци успя да грабне дори верни клиенти на BMW и Audi. Роден на една и съща платформа с Audi Q7 (от тук идва и приликата между двата модела), която впрочем ползват Porsche Cayenne и Bentley Bentayga, луксозният модел на немската марка се появява с нови технологии и изключителен комфорт при управлението и пътуването.

След тридневно тестово шофиране из дивите места на Родопи планина, по тясното Триградско ждрело и романтичните извивки около Въча и Доспад, извода е, че това е автомобил за семейство, за бизнес, за ранчо, за стотици – хиляди километри в хармония и удобство.

Уникалният всъдеход прави „пършинг“ – ускорение в момента, в който искаш да избягаш от ситуация, да изпревариш или просто да ускориш по магистралата. С тегло от 1995 кг Touareg прави ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,1 секунди. Нищо не му тежи, нищо не му пречи, въпреки че е нараснал на дължина (4878 мм) и широчина (1984) – пропорции, които са само в плюс на водача и пътниците в купето. На височина стига до 1702 мм, а междуосието е 2894 мм. Към тези данни добавяме и допълнителните технически възможности като електромеханичната система IQ за намаляване на страничните колебания на каросерията.

Добре дошли в света на Volkswagen Touareg

Новата визия на Volkswagen Touareg започва от строгата и агресивна предница с огромна хромирана решетка, съчетана с продълговати светодиодни фарове. Над колелата изпъкват мускулестите арки, а праговете са украсени с хромирани лайсни. Страничният силует е атлетичен и откроява мощната предница с издължения капак на двигателя. Разширената задна част е подчертана от страхотните форми на задните LED светлини с инкрустиран надпис на модела на задния капак.

В салона лично посрещат лукса, функционалността и пространството. Интериорните решения са съчетани с качествена кожа, алуминиеви и лакирани панели, практично оборудване и прогресивни технологии.  30 цвята е палитрата, от която може да се избере осветление със светодиоди в салона. В тъмните часове на денонощието атмосферата в Touareg винаги е неповторима благодарение на амбиентното осветление в бяло или по желание в многоцветно изпълнение.

Седалките са най-мечтаното кресло за дълъг път и най-добрата позиция за водача с различни опции за вентилация, отопление, настройки и масаж. Воланът също се регулира според предпочитанията на водача, така че пред него да вижда 12-инчовия дисплей с променлива конфигурация Digital Cockpit. За улеснение, най-важните данни се проектират и върху предното стъкло.

Широкият централен панел е удобно обърнат към шофьора и тук е разположен и големия 15-инчов мултимедиен дисплей, за когото всички говорят. В първия момент двата дисплея се сливат и непознатата обстановка те кара да поогледаш предпазливо двата „екрана“. Но всичко е направено толкова интелигентно, че интуитивно разбираш, че 15-инчовият мултимедиен дисплей всъщност е заменил бутоните, а мултимедията се контролира с докосване или само с помахване. Много изящно стои и скоростният лост, около който по същия елегантен начин са разположени бутона за стартиране на двигателя, аварийните светлини и лесно въртящите се колектори за избор на режимите за шофиране и регулиране на окачването. Между предните седалки има безупречно удобен подлакътник, а в него е скрито пространство за предмети и USB портал.

За задните седалки винаги питайте децата и възрастните.

Да пътуваш по завои и на децата да не им стане лошо е малко вероятно, но постижимо. Това е запазен знак на Volkswagen Touareg. Задните седалки се регулират напред и назад, ъгълът на облегалките също се променя, така че и най-капризният тийнейджър да се излегне доволно. Ако се сгъне и подлакътникът между задните седалки, спокойно може да се настанят и трима възрастни пътници, защото салонът е много широк. Просторният багажник и електрическият механизъм на задния капак осигуряват максимална гъвкавост с обем на багажа до 810 литра, а при сгънати задни облегалки капацитетът нараства до 1800 литра.

Настава истинско семейно щастие.

Борбата е за предната седалка до водача, защото там е всичко – от масажа до интересния инфотейнмънт. Избираме посоката, за най-краткия път ни помага триизмерната карта на сателитната навигация. Следва избор на музика, режим на шофиране, и хайде да пробваме и адаптивния круиз контрол. Оживлението в купето може да го надвика само 730-ватовата озвучителна система Dynaudio с 14 високоговорители.

Каквото и да се случва, каквото и да поискате от Volkswagen Touareg, той е на ваше разположение. Всъдеходът е оборудван със система за автоматично спиране, спазване на лентата, динамично регулиране на дългите светлини без намеса от страна на водача, следене на умората на водача и разпознаване на пътните знаци, асистент за самостоятелно паркиране и полуавтономна технология за движение. А, системата за нощно виждане с термокамера и дисплей, разпознава движещи се живи обекти на тъмно, показвайки ги на екрана на арматурното табло.

Самоуверен, маневрен и много функционален

Новия Volkswagen Touareg се предлага само с 3,0-литров турбодизелов двигател V6 TDI с мощност 286 к.с. и развива максимална скорост от 235 км/ч. Големият SUV стъпва много уверено и сигурно на пътя, завоите се превземат плавно, а всички неравности се „поглъщат“ от перфектното въздушно окачване, което чрез бутон може да увеличи пътния просвет от 200 до 270 мм., а в определени ситуации и при скорост над 120 км/ч и умният Touareg сам автоматично ще намали пътния просвет до 185 мм.

3.0 литровият TDI двигател с максимален въртящ момент 600 Нм ускорява скоростно, но без това да е за сметка на комфорта. Елегантната и плавна возия не се губи дори за миг, независимо дали се движите по асфалт или извън пътя. Това, за което ще попита всеки собственик на кон е „Колко тегли ?“

Конска каравана с до 6 коня няма да се опъне на атлета, който тегли ремарке с тежест 3,5 тона.  Флагманът Volkswagen с автоматична 8-степенна скоростна кутия, е оборудван серийно със система за постоянно задвижване на четирите колела, която разпределя въртящия момент по осите в съотношение 40:60. Опционално се предлага технология за промяна на настройките за шофиране върху пясък, чакъл, сняг и тежък офроуд.

А сега и следващият въпрос: „Колко харчи ?“ – нищо в сравнение с това което ти дава. 6,6 л/100 км среден разход на гориво !

Този шедьовър на немското автомобилостроене вече е на пазара, но търсенето е доста голямо и при поръчка най-вероятно ще трябва да почакате. Но ще си заслужава. Цените стартират от  108 117 лв. и в зависимост от оборудването стигат до 159 000 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име