Jeep Compass се нарежда сред расовите играчи

0
4551

На стартовата решетка в съревнованието при всъдеходите ясно се откроява осанката на американския SUV – Jeep Compass. Второто поколение на легендарната марка не пропуска възможността да напомни за достойнствата си с ясните намерения да атакува българския пазар, заставайки рамо до рамо с конкурентите в класа си. Още повече, че тук става въпрос за марка превърнала се в нарицателно за високопроходим автомобили – Jeep.

Абсолютно различим, благодарение на познатите си форми, новият модел на Jeep веднага издава родствената си връзка с Grand Cherokee. Compass се предлага в четири различни конфигурации – Sport, Longitude, Limited и Trailhawk. Впечатляващ е пътният просвет от 200 мм за нормалните версии и 216 мм във версията Trailhawk – избор за клиенти, които търсят по-повдигнат вариант. С дължина от 4394 мм, широчина – 1819 мм, височина 1647 мм и междуосие 2636 мм, на пръв поглед изпъкват широките задни колони, благодарение на които Compass изглежда мускулест, мощен и атлетичен. Масивна предна броня и голяма предна решетка допълват излъчването на истински кросоувър.

При първа среща с интериора на Jeep Compass, ефекта „wow“ не е уместен, като възклицание, защото тъкмо тук всички надписи за инфо се изписват на български език – скорост, разход на гориво, количество в резервоара и т.н. Всичко това по всяко едно време се показва на 7-инчов цветен екран на бордовия компютър, както и указанията на навигацията. В централната конзола са вплетени малко на брой бутони, с които се работи лесно за настройка на климатичната и аудио система. Мултимедийната система Uconnect разполага с 8,4-инчов сензорен екран и поддържа ново поколение Android Auto и Apple CarPlay, така че всички функции и приложения на смартфона да се използват бързо. Опциално се предлагат навигация и камера за обратно виждане.

Луксозният салон посреща със щедро пространство, където комфортно се возят четирима пътника, а водача използва куп екстри за настройки на седалката, волана, има отлична видимост и управление.

Jeep Compass се управлява с лекота, а при задвижване 4х4, задните колела се свързват чрез многодисков съединител, разпределящ теглителната сила в съотношение 50:50. Режимите на движение позволяват преодоляване на всякакви терени застелени със сняг, пясък, кал или камъни, в които автомобилът може да се изкачи по наклонени скалисти склонове, благодарение на ъгъла си на захождане от 30 градуса и на отход – 34 градуса. Безспорно Compass е достоен наследник на Jeep и гордо надгражда славните традиции на име от световна класа.

У нас Jeep Compass се предлага с 2 бензинови турбодвигателя и 3 турбодизелови мотора. Бензиновите са с обем 1,4 литра със 140 или 170 к.с. Турбодизеловите мотори са във версии 1,6 литра със 120 к.с. и 2,0 литра със 140 или 170 к.с. Тестваният Compass бе с 2,0-литров турбодизел със 140 к.с. и с 9-степенна автоматична трансмисия, задвижване 4х4, като предавките могат да се сменят и ръчно. Ускорението от място до 100 км/ч отнема 10,2 секунди. Максималната скорост е 190 км/ч, а средния разхода е 5,1 л/100 км. Базовата цена от 49 500 лв. е за варианта с 1,4-литров бензинов турбомотор и предно предаване. Най-достъпната дизелова версия струва 52 900 лева и се задвижва от 1,6-литров мтор със 120 к.с. Моделът използван в теста – Jeep Compass 2.0 MultiJet 4х4 Limited, е на цена 68 000 лв. По-скъп е офроуд варианта Trailhawk, който е с най-мощния 2,0-литров турбодизелов двигател със 170 к.с., с 9-степенна автоматична скоростна кутия и задвижване 4х4 – само за 74 000 лв.

Последните новини за марката гласят, че е разработен изключително амбициозен средносрочен план за развитието на Jeep. Продуктовото портфолио ще бъде сериозно увеличено през следващите 4 години, като Jeep ще излезе на пазара в сегменти, в които в момента не присъства. От актуалните 6 модела, през 2022 година марката ще предлага 11, в това число новите Wagoneer и Grand Wagoneer – изцяло нов модел с три реда седалки, Grand Cherokee и др. Предвижда се и внушително увеличаване на производствения капацитет – от актуалните четири завода в една държава до 10 завода в 6 страни. Всеки един от моделите на марката ще се предлага и в електрифициран вариант. До 2022 година компанията ще предложи на пазара 10 plug-in хибридни коли, както и 4 изцяло електрически. Най-късно до началото на 2022 година, Jeep ще предложи автомобили с автономно управление от ниво 3.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име