Масови проверки от БАБХ за нерегламентирани конни надпревари

0
2909

БАБХ започна масови проверки на събития организирани на принципа на самоинициативата и несъобразени с изискванията на закон за ветеринарномедицинската дейност. Това се потвърди и от последното състезание инициирано от бившия кмет на пазарджишкото село Варвара – Георги Пенев в местността „Старите рибарници“, през април т.г.

„Състезанието се провежда на частен терен и това е така срещу мен, като организатор. От 18 години провеждам конни състезания, на такава масова проверка не е имало никога. Погнаха търговци на сергии, стопани на коне дошли от цяла България. А повода е писмен сигнал от хора, на които явно празниците в нашият район не им допадат. И ето го резултата – десетки актове“ жалва се пред вестник „Пазарджишка Марица” набедения Пенев.

Оказва се въпреки многогодишният си опит, като организатор на подобен род конни надпревари и натрупан кметски опит, Пенев не е уведомил по прилежния ред Областната дирекция на БАБХ и местните общински власти за провеждането на „Конски празник“ на територия близо до селото. В следствие на неправомерните действия, на организатора, по време на събитието, са направени над 20 акта на собственици на коне, пристигнали на място, за да участват в състезание по надтегляне с коне от тежковозни породи. Глоби са отнесли и пристигналите на място амбулантни търговци.

Според директора на ОДБХ – Пзарджик, организатора Георги Пенев, освен че не е уведомил властите по реда си, не е обособил и не е посочил временен животински обект, на който пристигащите каравани и коне трябва да представят пътни листове за превоз на еднокопитни животни. Въпреки че голяма част от собствениците на коне са представили на проверяващите документи за идентификация на конете (паспорт и чип), актове са били съставени на над 20 души, а основанието е транспорт на еднокопитни без ветеринарномедицинско свидетелство. С жалби до НАК, ЕzdaPress и още няколко медии, глобените собственици се опитаха да потърсят правата си. От ОДБХ Пазарджик обаче са категорични, че състезанието във Варвара е нерегламентирано, за което пристигналите стопани на коне въобще не знаят и попадат в капан. Актовете вече са излезли с наказателни постановление и връчени. Могат да бъдат обжалвани само по съдебен ред. Предвиденото за въпросното нарушение във Варвара административно наказание е глоба от 300 до 500 лв. за всеки собственик.

Предупреждението към всички организатори, с цел превантивност, от ведомството е всеки организатор, било то физическо или юридическо лице е да предприеме задължителните действия по силата на закона за ветеринарно медицинската дейност. За съжаление случаят във Варвара, където покрай „сухото гори и мокрото“ , показва как от частното към общото закона не подбира. Проверяващите са били много добре подготвени, а планираната офанзива е по подаден писмен сигнал и осъществена с екипи на НАП от Пловдив и Пазарджик, Агенцията по безопасност на храните и униформени полицейски служители от РУП – Септември.

Наказателната акция идва да покаже, че ерата на селските кушии, махленските състезания, и демонстрацията на обществени места за нехуманно отношение към конете е в своя залез. Остава обаче въпросът, какво правят представителите на БАБХ на Тодоровден?

Акцията е и предупреждение към собствениците на коне да съблюдават задължителните изисквания за идентификация (паспорт и чип) на конете, предварителна информация има ли организатора регламентиран ред за протичане на събитие/ състезание комуникиран с местната власт.

Снимки: „Пазарджишка Марица”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име