Плаче или се смее Родео клоунът?

0
3042

Ако действията на родео клоуна се считат от публиката за забавни и развлекателни, неговата цел е далеч по-рискована. Спектакълът му между бика и коня е доста опасен. Организацията „Professional Bull Riders” призовава родео клоуните да бъдат облечени по същия начин като бикоборците, за заблуда на животните. Предвид многото желаещи ездачи, които са се записали за курсове за клоуни, организацията, която издава тапиите на преминалите успешно курса за родео клоуни, през последните месеци организира кампания с цел да спре наплива към тази атрактивна, но опасна професия. Една от брошурите, която се разпространява по родеостадионите гласи: „За да станете родео клоун се изисква да сте всеотдайни, със специализирано образование, атлетични умения и дори да ви се плаче, трябва да разсмеете публиката. Ето само малка част от правилата към желаещите да станат „за смях” пред публиката:

  1. Първо и най-важно е да разберете, че това не е просто игра! Да забавлявате тълпата е част от работата ви докато ездач и бик се подготвят. Истинската ви работа започва щом бикът бъде пуснат. Тази професия не е за хора със слаби сърца!
  2. Друго изискване е, че трябва да сте израснали сред родео животни. Времето прекарано в грижи за животните в ранчо или ферма ще ви дадат достатъчни познания за начина на разбиране на характера както на ездача, така и на бика. Първоначално повечето родео клоуни са били каубои или родео ездачи.
  3. Един добър родео клоун трябва да бъде достатъчно гъвкав, за да пропусне удар от разярения бик, докато се опитва да предпази падналия ездач. Родео клоунът трябва да примами бика по всеки възможен начин, за да даде достатъчно време на ездача да избяга от арената.
  4. Най-доброто обучение за родео клоун: може да започнете чиракуването от съвсем крехка възраст, като ходите по места, където може да видите бикове и родео клоуни в действие. Може да получите и основни насоки в специализираните училища за родео клоуни.
  5. Родео клоун училищата учат своите ученици как да се справят с животните със забавни движения и колоритно облекло. Най-пъргавите и забавни момчета се назначават – като „мъжете с варелите”, които си разделят времето между тълпите, биковете и ловенето на патици от варели, за да се защитят.
  6. Научете основните правила в бикоборството. Ако успеете да опазите паднал ездач и той да продължи участието си с друг бик, то тогава вие ще сте предпочитани и ще ви се заплаща повече, дори ще ви се отворят и нови възможности за работа. Един от основните методи е „вземане на кръга”. Това е, когато бикът тъкмо е изхвърлил своя ездач и е с лице към опашката си. След това той ще се опита да се завърти и да ви удари. Имате време да избегнете удара му, докато бикът е свит на полумесец.
  7. Носене на защитни средства. Дрехите на родео клоуна са повече за предизвикване на смях. Дрехите трябва да са свободно падащи, за да позволят свободни движения. Но под дрехите, които зрителите виждат, се крие жилетка с твърди пластмасови части, подплатени с пяна и пластмасови гамаши. Тези пластмасови части са пригодени да се скъсат при необходимост.
  8. След преминатото обучение следва и професионалното представяне на истинско родео. След известно време, когато комисията реши, че сте достатъчно подготвени, ще получите „прокарта”, с която се доказва вашият професионализъм като бикоборец.
  9. Присъединяване към професионална организация по родео. Както при други професии, принадлежността към определена професионална организация е полезно и за родео клоуна, когато си търси работа. Професионалната асоциация Rodeo Cowboys поддържа онлайн списък с всички родео клоуни, които принадлежат към нея.
  10. Не забравяйте, че никак не е лесно да разсмеете когото и да било!

Павлина Стефанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име