Фредериксборг

0
3978
Порода Фредериксборг

Когато висшата школа е била на върха на своята популярност през ХІХ в., Фредериксборг е бил един от най-популярните коне, използвани в дисциплините й.

Породата Фредериксборг е била разработена в Кралския развъдник Фредериксборг, основан през 1562 г. от крал Фредерик ІІ от Дания. Целта му е била да произведе бойни коне, които са били подходящи за използване в училището по езда, за паради и дворцови церемонии. Основната порода, развъждана там, е била Фредериксборг, която в продължение на няколкостотин години е считана като идеалния пример за кон от висшата школа.

Основата на Фредериксборг се е състояла от испански коне, докарани от Иберия и от Централна и Източна Европа. По-късно са били внесени Неаполитански коне, а през ХІХ в. са били правени кръстоски с полукръвни английски жребци, които обикновено носят кръв от Норфолк Роудстър. Източни коне, обикновено Арабски, са били използвани, за да се придаде повече финес на породата.

На свой ред конете от Кралския развъдник Фредериксборг са били използвани като подобрители за други породи. Например, Ютландският тежковоз е имал полза от влиянието на Фредериксборг, придобивайки по-енергична походка. Оригиналният Фредериксборг е бил много търсен в Европа. Той обикновено е бил кестеняв и е бил висок малко над 1.63 м. Елегантен и жизнерадостен, той е имал енергична, доста висока походка, което показвало ездача в така желаната героична светлина. Освен това, подобно на испанските си предци, той имал спокоен темперамент.

Популярността на породата се е оказала пагубна за нея. Много коне били продадени в чужбина, включително и част от основата. Като резултат, линиите, които били внимателно създадени, били толкова изчерпани, че кралският развъдник бил затворен през 1839 г. Фредериксборг продължил да се развъжда в частни развъдници в Дания, но тези развъдници произвеждали по-скоро животни за впряг, отколкото ездитни коне. Дотогава кестенявият цвят се е утвърдил и повечето коне били високи малко над 1.63 м. Няколко коня Фредериксборг останали в тези развъдници, но едва 75 години по-късно породата се възстановила и била регистрирана отново в племенните книги. Породата трябвало да бъде развъдена отново с помощта на Олденбург, Фризийски, Чистокръвни и Арабски коне. Напоследък се е използвала повече кръв от чистокръвни коне, за да може Фредериксборг да отговаря на модерните изисквания за езда и състезания.

Фредериксборг е доста изчистен кон, но е силен и подвижен, с уравновесен темперамент. Той е добър кон за езда и качествен впрегатен кон. Все още се използва от датските фермери за работа. За създаването на Датския топлокръвен кон били кръстосвани кобили Фредериксборг с породи като Чистокръвен кон и Тракенер. Фредериксборг съществува в Дания, но старият тип не се среща често в наши дни.

  • Височина при холката: 1.63 м
  • Главата е честна и интелигентна
  • Ушите са наострени
  • Очите са дружелюбни
  • Шията е масивна и сравнително къса
  • Гръдният кош е широк и дълбок
  • Краката са дълги, но правилни и силни
  • Рамене: типичните елегантни рамене допълват гордо вдигнатата глава и наперената походка
  • Холката е ниска
  • Гърбът е леко издължен
  • Почти винаги е кестеняв на цвят

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име