Практикува ли се още тавриране с течен азот ?

0
7224

Да. Услугата се извършва от ветеринарния доктор Минчо Димитров, който работи към НАК (Националната асоциация по коневъдство). Интересна тема, която с течение на времето не губи своята актуалност, що се касае до специфичните начини за идентификация при конете.В големи ферми или конюшни, където няколко коня могат да бъдат от един и същи пол, възраст или цвят (с подобни означения), маркировката се оказва много полезна при ежедневните практики на управление. Маркираните коне е по-малко вероятно да бъдат откраднати, тъй като те могат да бъдат лесно проследени и открити, също така предотвратяват измамни практики с регистрационните документи. Не на последно място, много ферми или собствениците просто искат да персонализират своите коне.

Съществуват няколко метода за тавриране: изгаряне с нажежено желязо – един от най-разпространените методи; тавриране чрез охлаждане – именно с азот, и тавриране на копита – неефективен и нетраен метод, изисква тавриране на всеки 6 месеца.Таврирането чрез охлаждане (криогенно).  Изключително безопасен метод, икономичен и лесен за изпълнение. Този метод може да се прилага на коне от всяка възраст. Смята се, че е много по безболезнен, не остава белег от нараняване върху кожата и не поврежда кожата на коня. Маркировката е четлива, постоянна и може да се види от разстояние през цялата година.Тавриране чрез охлаждане е техника, която се извършва с метални уреди, но вместо да се нагряват, те се охлаждат до много ниски отрицателни температури. Охлаждането му става с помощта на течен азот. Допира се до кожата, при което ниската температура поврежда функцията на космената луковица. Косъмът, от охладена при много ниска температура луковица, става с бял цвят и не се променя до края на живота. Така белегът от бели косми придобива формата на охлаждащия го инструмент.Кожата на конете съдържа милиони власинки, които съставляват неговата козина. Ако разгледаме структурата на един косъм ще стане ясно, че той е съставен от три части: производствен фоликул, който отговаря за пигментацията (цвета на косъма), растежен фоликул (и двата фоликула се намират под повърхността на кожата) и самия косъм. Когато изстуденото желязо, използвано за таврирането, се поставя върху кожата за правилното време и с правилното налягане, ниската температури унищожава т.нар. производствени фоликули и те вече не могат да произвеждат пигмент, но козината продължава да расте. Резултатът е, че козината на таврираното място не съдържа пигмент и изглежда бяла. Ако желязото е натиснато към кожата за по-кратък период от време и с по-малко налягане, някои косми растат с цвят, а други в бяло и така таврираното място остава на ивици. Ако пък желязото престои за по-дълго време върху козината, студът унищожава растежният фоликул и козината изобщо не расте.

Препоръчителни материали и техника

Има няколко препоръчителни материали и оборудване, необходими за извършване на таврирането с течен азот:

  • Станок, който ще спомогне за фиксирането на коня, ако ще се таврира повече от един номер
  • Достатъчно голям съд, в който ще се потапят цифрите
  • Течен азот
  • Електрическа машинка за подстригване
  • Козметика, четка за почистване на мястото за тавриране
  • Ръкавици и хронометър
  • Маркировъчното желязо е желателно да е направено от медна сплав (месинг), заради високия температурен капацитет, който притежава тази сплав.

Трябва внимателно да се избере мястото върху козината, където ще се таврира  Всяка държава или окръг може да има собствени разпоредби по отношение поставянето на таврото върху коня. Не забравяйте преди това да се консултирате с експерт от местната породна или национална асоциация по коневъдство. Когато таврирате по рамото, бъдете сигурни, че главата на желязото не е частично застанала на по-тънка мускулна маса над лопатката. Неравномерното поставяне може да доведе до неравномерно тавро.Течният азот е много добър охладител и при него температурата достига до 196ºC под нулата. Той може да бъде доставен от организации за изкуствено осеменяване. Трябва да се внимава при работа с течен азот заради изключително ниската температура. Времето на прилагане на таврото върху конете варира в зависимост от възрастта, вида на метала, както и дебелината на кожата и цвета на животното. След тавриране желязото незабавно трябва да се постави обратно в контейнера на охлаждащата течност. То трябва да се охлади напълно преди да се използва отново.На таврираното място се наблюдава замразена вдлъбнатина в кожата на животното. В рамките на пет минути вдлъбнатината ще изчезне и ще започне процесът на подуване. Таврото ще може да се чете, но ще бъде с тройни размери заради отока. Той ще набъбва в продължение на 48 до 72 часа. След като отокът изчезне, в първия момент таврото може да не се види лесно. След 20-30 дни мястото ще се покрие с люспи. След четвъртата седмица коричката ще започне да пада и ще се появи бял, прасковен мъх козина. Пълният растеж зависи от сезона на годината, в който се прави таврирането.

Тавриране на коне с течен азот в България?

Специалистите от Националната асоциация по коневъдство (НАК) у нас препоръчват отечествените породи да се таврират, като таврото е редно да се поставя от дясната страна на коня, вдясно от холката по мускула (Muskulus longisimus dorzi). В локалния плевенски клон на НАК се практикува тавриране с течен азот. Българските експерти препоръчват след процедурата обработеното място да се намаже със свинска мас без сол, с цел омекотяване на кожата и предпазване от мухи. От НАК – Плевен поясняват и за предимствата на таврирането при племенните коне:

Лесно идентифициране на конете. Таврото е четири цифрено. Първите две цифри показват годината на раждане на животното, а останалите – поредния номер на животното, родено в тази година от съответната порода. Например: конче Лизабет от дунавска порода родено на 05.01.2013 г. ще бъде с тавро с № 1301. По-лесно боравене с конете в племенната книга и визуалното определяне възрастта на коня. Таврираното животно предпазва стопанина от кражби и други злодеяния.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име