НАЩРЕК С ЩРЪКЛИЦИТЕ

0
6222

Конските щръклици – стомашни и кухинни оводи. Ларвите на едните паразитират в стомаха на еднокопитните, а на другите – в носоглътката. Най – характерно за щръклиците е, че възрастните насекоми имат недоразвит устен апарат и не се хранят.Стомашните оводи са различни видове, като можете да ги видите едновременно на едно и също животно. На цвят са от черно-кафяви до жълто-кафяви. Телата им са дълги 1–2 см, покрити с гъсти космици. Летежът на мухите е от май до октомври, най-усилен е през лятото.

Стомашни оводи

От шума, който издават женските мухи, конете на пасищата силно се безпокоят, понякога бягат панически (пощръкляват). Женските снасят множество яйца по космите на предните крака, плешките, гривата, бузите, около устата. След няколко дни от тях се излюпват ларви, животните ги облизват или те самите мигрират под кожата до устната кухина и глътката. Там проникват в лигавицата на езика, бузите, венците, мекото небце. Кожата на лицето и устната лигавица се възпаляват. При залавяне на ларвите за лигавицата на глътката и ларинкса мястото е отекло, животните кашлят, не могат да преглъщат, понякога могат да се задушат. След 2–3 седмици ларвите попадат в стомаха или дванадесетопръстника, залавят се с челюстите си и се хранят със соковете на възпалената и разранена лигавица. Някои от тях преминават в дебелото и в правото черво, където се установяват при преглед. При силно опаразитяване може да се запуши дванадесетопръстника, да се перфорира стомашна или чревна стена.

Ларвите паразитират 9–10 месеца. След това се откачат от стомаха и червата и през пролетта и лятото се изхвърлят от гостоприемниците навън с изпражненията. Зрелите ларви (при някои видове се заравят в почвата) се превръщат в какавиди, а те – във възрастни мухи. Целият цикъл трае 1 година. Появяват се безкосмени участъци по кожата на опаразитените еднокопитни. Често се наблюдават храносмилателни разстройства, намален апетит, слабеене, понякога колики и перитонит. При аутопсия в стомашно-чревния тракт се установяват паразитните ларви.

Мерките за опазване на конете са подобни както при борбата с конските мухи.

  • В горещите часове на деня животните се държат в конюшните.
  • Добрата хигиена и редовното чесане на конете намаляват степента на опаразитяване.
  • Периодично през 10–12 дни кожата им трябва да се пръска с инсектициди и репеленти.
  • Подходящи са и попоните, маските и гамашите в периода на най-усиления летеж на щръклиците.
  • Конският тор се държи далече от конюшните, събира се на купчини за биотермична обработка – той се самозагрява и от високата температура ларвите загиват.
  • Помещенията също се пръскат с инсектицидни средства.

 

Носните конски щръклици се срещат рядко.

Носна щръклица

Ларвите им паразитират в носната кухина на конете – причиняват т. нар. носна миаза. Телата им са до 1,3 см, червено-кафяви, устният апарат е закърнял. Усиленият летеж е от юни до ноември. Женските мухи летят около животните и впръскват в ноздрите им живи ларви, които живеят в носната им кухина и в синусите. След 9–10 месеца изпадат навън и се превръщат в какавиди и възрастни насекоми.От носа на конете изтичат обилни секрети, животните са неспокойни, тръскат главите си, пръхтят, дишането е затруднено, не се хранят, отслабват.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име