Физиология на костната система на коня

0
4162

Скелетът дава вътрешната опора на тялото; участва в образуването на телесните кухини (черепна, гръдна, коремна, тазова), като защитава вътрешните органи.

Костите играят ролята на лостове, съединени подвижно или неподвижно помежду си. Движат се от мускулите. Костите са минералното депо на организма, а костният мозък е депо на мазнини.

Костите съдържат 50 % вода, 15,7 % мазнини, 12,5 % осеин и 21,8 % минерални соли – на калция, магнезия и др. В костите се съдържа 97 % от калция на организма.

Костите се състоят от плътна и гъбеста тъкан. Плътната тъкан изгражда повърхността на костта, където има най-силно напрежение при натиск или теглене. Там където напрежението е по-слабо, костта е изградена от гъбеста тъкан. Централно в костта, където няма напрежение, има широка празнина.

Костният мозък се намира в килийките на гъбестата тъкан и в кухините на тръбестите кости. В гъбестата тъкан на плоските кости се намира червеният костен мозък. Функцията му е да възстановява нормалните загуби на кръв – съдържа неузрели кръвни клетки в различен стадий на развитие. На останалите места костният мозък е жълтеникав поради натрупалите се в него мастни клетки. Новородените животни имат само червен костен мозък.

Всяка кост е покрита от надкостница – здрава съединително-тъкана обвивка. Клетките на вътрешния й слой образуват костна тъкан. Чрез тях при младите животни костите растат на дебелина, а при възрастните зарастват счупените кости. Ударите и травмите дразнят надкостницата и водят до образуване на костна тъкан от вътрешния й слой – екзостози – големи и ограничени костни израстъци. Екзостозите често се срещат при спортните коне в областта на метакарпалните и метатарзалните кости. Те понижават работоспособността, понякога и стойността на конете. За предотвратяване на образуването им се използват специални маншони, които се фиксират добре особено по време на състезания. Пълноценното хранене и дозираните тренировки укрепват опорно-двигателния апарат, костите стават по-здрави вследствие удебеляване на повърхностния им плътен слой. Така се увеличава и дебелината на тръбестите кости, които носят основната тежест по време н движението на коня.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име