Рентгенов курс за лаици

0
3235

Тук шип в бабковата става, там киста в копитната кост: ветеринарите за секунди правят диагнози с помощта на рентгенови снимки. Докато собственикът на коня бая зор вижда да се справи със скелетните кости. Предлагаме ви с помощта на рентгенови снимки и рисунки някои разяснения, които да ви ориентират лесно.

Определено леко приложими и в сравнение относително евтини, рентгеновите снимки успешно конкурират такива модерни способи, като компютърната томография или атомнорезонансната диагностика. Те си остават класическият и най-често прилаганият метод за откриване на фрактури по костите. При накуцване на нашия четириног или при покупка на кон са направо незаменими. Най-често се снимат пръстите, средната кост, скакателната и колянна става, както и гърбът.

Рентгеновите лъчи проникват през изследваната тъкан и затъмняват рентгеновата плака. Поради разликата в тъканното поглъщане на лъчите, се получават естествени контрасти. Колкото по-мека е тъканта, толкова по-малко лъчи поглъща тя и съответно въпросната част излиза по-тъмна. Такъв е случаят с кожата, мазнините и мускулите. Затова пък твърдите тъкани, като костите, поглъщат доста лъчи и на рентгеновата плака излизат бели. Калциевите наслоявания, например по сухожилията, излизат на филма сенчести.

Изисква се значителен професионален опит, за да се разчетат правилно рентгеновите снимки. в Настоящия набор от добре изразени проблеми дори лаикът може да се ориентира. Предлагаме ви рентгенови снимки, върху които се градят и най-често поставяните диагнози.

Чип – това са откъснали се костици или хрущялни частици от дадена става. Тяхното възникване може да е унаследено, но и да е в резултат на неправилно държане и водене. Преди всичко засегнати са най-вече младите коне. Чипове, заради които конят накуцва или пък се възпалява ставата, би следвало да се отстраняват оперативно. Същото важи и при позитивен тест на огъване или когато рентгенът засече начинаеща артроза.

Фрактура на копитната кост

Фрактурите по копитото най-често са в резултат на прекомерно натоварване върху твърди основи. По-рядко те се явяват в резултат на външно въздействие, като проникване на чуждо тяло, погрешно подковаване или инфекция.

Кора ветеринарите наричат костните наслагвания по коронната и копитната става. На снимката можем да ги разпознаем като неясно очертана сиво-бяла сянка около края на костта. Липсва ясното разграничение на тъканите, характерно за здравите коне. Най-често артрозите възникват при наранявания, в резултат на които има възпаления на кожата, като разтягане на сухожилията, усуквания или наранявания от бодлива тел. С помощта на рентгенова снимка се изключва наличието на чипове и фрактури и се установява размерът на заболяването. Често артрозата на копитната става е в резултат на възпаление на копитната ябълка или пък има взаимовръзка между тях.

Ротации на копитото и асептичти възпаления

Положението на копитото е важна за терапията на асептичните възпаления. При това заболяване копитната кожа, т.е. връзката между копитния рог и копитната кост, е възпалена. При тежки случаи копитната кост може да се наведе или усуче. В този случай разстоянието между копитната кост и копитната капсула се удължава и вече не е паралелно

Това е най-честата фрактура при конете. Поради погрешно стъпване или тясно обръщане, се създава прекалено високо налягане на тръбната кост върху площта на снадката на батковата става. При това тя може да се счупи. Ако фрактурата е без усложнения, тя се лекува оперативно.

Дъгообразната форма на средната част на копитната кост е разположена след връзката на глезена с копитната кост и допринася за механичното функциониране на дълбокото сухожилие, отговорно за огъването. Кистите на копитото са кухини в костта, най-често пълни с течност, които са видими на плаката като сенки.

Фрактура на копитната кост

Сътресения на копитото могат да доведат до счупвания на копитната кост. За това допринася възпаления глезен на коня, отслабвайки костната тъкан на копитото.

Киста в копитната кост

Кистата е кухина, най-често изпълнена с течност. На рентгеновата снимка тя се явява като тъмно петно в бялата кост. Ветеринарите предполагат, че кистите в копитото са в резултат на честите натъртвания. При това се уврежда хрущялът на ставата и ставната  течност може да проникне през хрущяла в костта. Друга предпоставка за увреждане е отслабването на костта.

Възпаление на копитната става

Копитната става се състои от копитна кост (ясно очертана на рентгеновите снимки), слузна торбичка и края на дълбокото сухожилие, отговорно за огъването. Конската копитна кост се кръвоснабдява от артерия с осем до девет разклонения. Разширяването на каналите им е сигурен знак за възпаление на копитната става. Заради формата им ветеринарите наричат тези канали “lollipops”. Измененията на копитната кост се отразяват на рентгеновата снимка като сиви сенки в долната част на костта, докато върху здравите места не се забелязват никакви нюанси.

Артроза на бабковата става

Бабковата става е високо подвижна шарнирна става, която често се уврежда. Ако хрущялът на ставата и костта търпят чести сътресения, това води до възпаление на ставната капсула и трайни промени в цялата става. Възникването на артроза е обусловано и от стареенето. На рентгеновата снимка за това свидетелстват костните наслоявания и неравномерните краища на ставата, както и заобляването в долната част на тръбната кост. Освен това, костта е загубила минерални вещества и затова частично изглежда сива, вместо бяла.

снимки: сп. “St. Georg”, 9/2006

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име