Конюнктивит при конете

0
3700

За съжаление това е често срещано заболяване при нашите коне. Изразява се в зачервяване и подуване на конюнктивата на едното или двете очи, което е свързано с болезненост, повишена светлочуствителност, отток, намалено зрение, сърбеж и сълзотечение.

Конюнктива наричаме лигавицата на окото, която обхваща като защитен слой клепачите, от вътрешната им страна и продължава върху очната ябълка. Тази лигавица има защитна функция, затова е добре кръвоснабдена и инервирана. Конюнктивата обхващаща вътрешния клепач играе и важна роля в образуването на сълзите. В нея са разположени множество фоликули, които защитават очите от случайно попаднали в тях чужди тела и белтъци. Ето защо, първият сигнал, че тези важни органи за всяко живо същество са застрашени е именно възпалението на конюнктивата.

Причините могат да бъдат многобройни. Най-често, това са чужди тела- прашинки, сламки, осили, стружки, косъмчета, които попаднали в окото дразнят нервните окончaния и отключват механизмите на възпалението. Не рядко се случва, причината да са удари от заобикалящи предмети- юздечки, оглавници, нагайки и др.

Когато въздухът в помещението за отглеждане на животните е прекалено сух, това води до допълнително изсушаване на лигавицата и тя става по-чувствителна.

По подобен начин въздействат и някои химически вещества, присъстващи в състава на въздуха в конюшните, като амоняка, дезинфекционните препарати, спрейовете срещу мухи, особено прилагани в близост до главата а също така и някои лекарствени средства.

В падоците навън проблем са слънчевите лъчи и по- специално UV- лъчите , които преминават лесно през изтънелия озонов слой. През пролетта и лятото, мухите са едни от най-големите преносители и причинители на конюнктивити. С косъмчетата на крачетата си те носят редица бактерии като Стрептококи, Стафилококи, Мораксели, Хламиди, Актинобацили, Протеуси, Псевдомонос и др. Някои от мухите излюпват своите ларви и в очите на конете, говедата и др.

Не малък враг през пролетта са полените, които както при човека са причина за многобройни алергии. Алергогенни са прахта и спорите на гъбите, които се разнасят с разпрашването на фуража и слама или сено.

Влажният и топъл климат, благоприятства за развитието на гъбичките. Аспергилусите развиват възлоподобни образувания по клетките, които дразнят окото при затварянето му. Бластомицетите и Споротриксите, предизвикват упорити хронични възпаления на очите, които оттам проникват носно-слъзния канал, запушват го и нарушават оттичането на сълзите.

От паразитните, най- опасни са Филариозата, Телазиозата, Хабронематозата и Онхоцериозата.

Катарално възпаление на конюнктивата предизвикват и някои вируси, за които сме говорили в предишни броеве, такива са A equi1 и 2 на инфлуенцата, Ринопневмонита, херпес вирус EHV1 и 4, Аденовируса и вирусния артрит по конете.

Вторично се наблюдава при някои стрептококови инфекции като Мита, при периодичния офталгин възпаленията на мозъка и неговата обвивка, синузитите, зъбните проблеми и др. Най-често заболяването се среща през пролетта и лятото. Най-засегнати са коне, подложени на лоши грижи и такива с анатомични промени в клепачите и разположението на очната ябълка.

В началото на болестта се забелязва леко зачервяване на очите, сълзотечение (сълзите са бистри). Поради сърбежа и дискомфорта, конете започват да търкат очите си в съседни предмети, замърсяват и нараняват не само клепачите, а понякога и роговицата. Когато възпалителните процеси напреднат, болката и оттокът се засилват, клепачите се затварят спазматично, светлината дразни, сълзите стават гноеподобни, слепват клепачите, а животните стават неспокойни и чувствителни при допир в тази област.

Необходимо е да се вземат незабавни мерки, още при началните симптоми, така. възпалителните процеси напредват бързо и се стига до загуба на зрението и окото.

Важно е болния кон да се изолира на тъмно, обезпрашено помещение. Необходим е внимателен оглед на цялата повърхност на окото за да се открие и отстрани причината. Накапват се капки, които обезболяват и конюнктивата, и роговицата. Те съдържат багрило, най-често флуресцин, който оцветява дефектите в роговицата и чужди тела.

В зависимост от етиологията, се назначава подходящ препарат за третиране. За предпочитане са очните мази пред капките, тъй като те се задържат по-дълго във възпаленото и сълзящо око. Най-простите мази са тези съдържащи витамин А и Дексапантенол. Антибиотични и кортизонови средства е добре да се предписват от ветеринарен лекар, и да са съобразени с причинителя на възпалението.

Народната медицина препоръчва промивки с лайка, мляко, но не винаги се оказват достатъчни и удачни. На пазара могат да се намерят и множество хомеопатични продукти, които е добре отново да бъдат назначени от специалист. В някои случаи се налага и обща терапия, прилагане на антибиотици, противовъзпалителни и др. средства паралелно.

Много важно за терапията е да се отстрани навреме причината както и да се действа максимално бързо, за да не се загуби зрението, така че не отминавайте на глед „лекия” проблем с мисълта „ще видим утре, може да е по-добре”!

Архив сп. ЕЗДА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име