Подходящата храна и добавки = спокоен кон

0
2598

Често наричаме темпераментните коне чувствителни, енергични, шантави, луди, горещи, буйни или избухливи. Настанявайки ги в конюшна, и отделяйки ги от естествената им среда, (когато са били на свободна паша), те все пак биха се радвали да са сред коне с повече рутина и стаж в бокса. В момента, в който го извадите от конюшната, има предпоставки вече да работите с нервен кон, който във всеки момент е готов да ви избяга. Неговата сприхавост се обуславя от факта, че дивите коне винаги са оцелявали в природата бягайки от опасностите. В гените му са кодирани наследствени черти, които са се развивали в продължение на хиляди години, но те са се формирали благодарение на храната и свободата на животното.

Основният съвет, за да спасите коня от стрес, е да го извадите от непривичната за него ситуация. Понякога това означава да бъде поставен в отделно заграждение, но винаги в близост до други коне. Конете са еволюирали с годините и могат да пасат трева до 80 процента от деня.  Факт е, че тревата и фибрите изискват много време за дъвчене. В естествена среда и на свободна паша едно животно в търсене на подходящата храна може да измине приблизително до 50 километра на ден. Когато конят е вкаран в конюшна, това означава, че са ограничени движенията му и неговия естествен навик да пасе. Именно за това конят може да е твърде избухлив, когато решите да го изведете  на разходка. Дозировката на храната в яслата не винаги може да бъде преценена според нуждите на коня.

Храненето може да изиграе голяма роля в поведението му, за което говорят и специалистите по храните на Cavalor – нужен е подход към избухливите коне: “Хората обичат конете си и се отнасят към тях като към собствени деца. Винаги искат най-доброто за тях. Това понякога означава, че в старанието си и от прекалена обич, предлагат прекалено много храна на конете. Предозират с твърде висок енергиен прием за извършената работа на четириногия им любимец. Последствията са тежки: конете са прехранени с твърде богати концентрати или просто получават прекалена енергия за дейността, която са извършили, или ще вършат. Отклоненията от нормите мога да доведат до поява на ламинит, инсулинова резистентност, а понякога и „разгорещяване“ или „буйство“, които правят поведението на коня трудно за контролиране“. Според  специалистите на Cavalor и спортните психолози, които наблюдават поведението на конете, е резонно винаги да се отчита и контролира енергията на храните, като обезателно тя трябва да е съобразена с натоварванията на животното – дали би бягало на състезание, дали би вършило умерена физическа дейност на тренировка, или пък просто е вързано за разтъпкване на  корда.

При трайна нервност на коня в продължение на няколко дни се обърнете за съвет към ветеринаря. Уверете се, че компанията за храни, от която пазарувате,  ползва най-съвременните научни изследвания при подготовката на концентрираните добавки и винаги предлага необходимите енергийни източници за вашите четириноги любимци (стойностите им трябва да бъдат посочени като цифри на опаковката на храната). Рязкото отхвърляне на  една фирма за храни и фуражи и подмяната й с друга, също води до стрес и раздразнителност при конете. Забравете, че имат предстартова треска, те по-скоро биха показали буен нрав от предозиране с хранителна енергия, която час по-скоро трябва да изразходят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име