Няма нищо по-хубаво от снежното време

0
3271

Ние от Ezdapress обичаме да яздим, без значение от метеорологичните условия. Това, че сме затрупани от метри сняг, няма да ни спре да се порадваме на една живописна зимна разходка с любимите ни коне.

За да не позволявате на времето навън да пречи на любимото ви занимание, ще ви подскажем какво трябва да правите през зимата. Как да запазите себе си и коня ви здрави и непокътнати от студа и да се насладите на една зимно-приказна разходка.

Първо се погрижете за себе си. Не забравяйте, че хората изстиваме първо през краката и главата. Носете непромокаеми ботуши с термо изолация, които да държат краката ви сухи и слагайте шапка под токата. Обличайте се на пластове. Освен термо брич, слагайте и термо бельо, което да попива потта и да ви държи сухи. Над него слагайте полар или пуловер, които да запазват топлината на тялото ви и най-накрая – яке с дишаща материя, устойчиво на вода и вятър. Слагайте шал и ръкавици. Ако яздите повече от един кон на ден, то между ездите се стоплете с чай или топла супа в уюта на някое затворено помещение.

Хубаво е конят, който ще яздите, да загрее малко преди самата езда. Ако навън температурите са много ниски, е добре да използвате попона за езда, за да защитите допълнително коня. Ако наскоро е бил подстриган, попоната е задължителна. Тя ще играе ролята на липсващата космена покривка.

Отличавайте се от пейзажа, за да сте видими за останалите хора и автомобили, особено ако се движите в близост до път. Ако последното е част от маршрута ви, носете светлоотразителни елементи в облеклото.

Конете се загряват и започват да се потят по време на езда или други физически упражнения. Ако не се вземат правилните мерки, това намокряне през зимата става опасно.

След езда, покрийте коня си с по-лека завивка и го разходете докато се поохлади. Избягвайте резки промени в температурата му, които могат до доведат до настиване. По време на охлаждането не е удачно да се използват дебели завивки, тъй като те запазват влагата върху коня и не позволяват неговото изсъхване. Винаги имайте повече от едно покривало, за да можете да смените мокрото със сухо.

Язденето в снега може да е много красиво, но също така крие и някои опасности. Под пухкавия сняг може да се крие дупка или лед, които да доведат до сериозни препъвания и подхлъзвания. Избягвайте язденето по непознат терен, за да предотвратите подобни случаи.

През зимата използвайте специални подкови за зимна езда. Копитата с традиционни подкови или без такива задържат натрупалия сняг, който трябва да бъде почистен – освен че тежи, тази компактна снежна маса е предпоставка за инциденти.

С повече внимание, грижа и правилната екипировка вашата зимна езда ще се превърне в дългоочаквано събитие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име