Глътка свеж въздух

0
3277

Огледайте добре около плевнята си, какво виждате? Конете в техните боксове, наполовина скрити от купчини слама или талаш, ръчни колички, вили около пътеката,  трактора работи отвън пред хамбара, бали сено натрупани извън боксовете, вентилатори на пода, купчини одеяла, охладители, бинтове, прашни рафтове, покрити с лекарства и материали за първа помощ, а слънчевите лъчи се борят да проблеснат през покритите с мръсотия прозорци и  прашинки, танцуващи на светлината.

Плевните по своята същност са трудни за почистване, но прашните хамбари могат да причинят дихателни проблеми и да застрашат здравето на коня. Специалистите споделят, че това може да доведе до възпаление на дихателните пътища при млади и по-възрастни коне и да изостри симптомите при коне с поставена диагноза на дихателните пътища.

Изследвания в тази област откриват, че въздушните частици с размери ≤10 микрона на диаметър, което е по-малко, отколкото човешкото око може да улови, могат да достигнат долните дихателни пътища на конете и да причинят проблеми, включително възпаление и натрупване на слуз. Тези малки частици са склонни да пътуват с по-големи частици, които се вдишват и дразнят горните дихателни пътища. Това означава, че ако можем да видим прашинки в плевнята, ние трябва да помислим и за малките частици, които се движат с тях като потенциална опасност за здравето на дихателните пътища както на конете така и нашите.

Има няколко лесно приложими стратегии за управление, насочени към намаляване на прахта  и други респираторни дразнители, които спомогат за намаляване на възпалението на белите дробове при конете, за които се знае, че се отразяват негативно на производителността. Тези практики могат да се прилагат дори конят да не е с изявени признаци на респираторно заболяване. Тези коне може просто да се характеризират като такива, които не отговарят на очакванията при изява, отказват да работят, не могат да поддържат ниво на усилие, което не трябва да е проблем при тренировъчния процес.

Малките частици прах могат да повлияят на дихателните пътища и здравето и на хората. С реализацията на методите за контрол за поддържане на ниско ниво на прах, по този начин ще подобрим и собственото си здраве.

Обмислете тези съвети, за да помогнете и да защитите дихателната зона на вашия кон (2 метра около носа на коня от където черпи въздух) и най-ефективно да се постигне оптимално дихателно здраве.

Изкарвайте коня си навън възможно най-често, дори и през зимата. Плевните са „Мека”-та на прашинки, акари и плесени. Много коне могат да бъдат отглеждани на пасище почти целогодишно. Избягвайте слагането на бали със сено в падока при конете. Те често навират носовете си в балата за продължителни периоди от време и по този начин вдишват частици, които могат да застрашат ползите от това, че живеят на открито. Ако трябва, просто ги дръжте на друго място и поставяйте само дневната дажба на конете. Помислете за накисване във вода или пара на сеното, за да сведете до минимум вдишването на прах и плесен, нека храненето на сено да става от пода за да се насърчи дренажа на слуз от дихателните пътища или използвайте алтернативи на сеното като сенаж, гранулирани фуражи, или люцерна на кубчета. Ако трябва да използвате мрежа за сено, използвайте такава за бавно усвояване, по този начин ще предотвратите забиването на муцуната на коня в сеното.

Когато премахвате торта, метете или просто почиствате, винаги първо извеждайте конете и ги оставяйте навън за известно време, тъй като отнема няколко часа за калта да се утаи и изсъхне. Може да приложите препарат, за да намалите нивата на амоняк, и последно, но не и по важност, не оставяйте превозните средства, като трактори, да работят близо конете.

Поддържайте ред в обора, не съхранявайте сено или материалите за постилане близо до конете. Ако конят ви трябва да бъде в конюшнята, не забравяйте да използвате качествена настилка, независимо дали сте избрали стърготини, слама или друг вариант.

Оставяйте отворени вратите и прозорците, за циркулация на въздуха. Ако планирате ремонти на плевнята, добре е да обмислите да добавите вентилация или капаци с вентилационни отвори.

Ако видите прах, можете да сте сигурни, че има частици, които ще достигнат до долните дихателни пътища, така поставяте коня си в риск от развитие на респираторни проблеми. Всяка промяна, която ще предприеме собственикът в крайна сметка ще бъде от полза за здравето конете. Тези промени не трябва да бъдат трудни и скъпи за прилагане, за да се почувства разликата.

Забележка: Потърсете съвет от квалифициран ветеринарен лекар преди да се пристъпи към диагностика, лечение или терапия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име