Безопасно транспортиране

0
2801

Силните инстинкти за оцеляване на коня винаги го подтикват да търси широко отворени пространства и това му вродено чувство винаги го направлява. Последното място където той иска да се озове е в капан от четири стени и един прозорец. Въпреки това, вие ще трябва да превозите все някога коня си, без значение, че на него тази идея не му допада. За щастие с правилно планиране и подготовка можете да направите преживяването удобно и без стрес.

След като сте решили да превозвате коня с каравана, той ще се нуждае от вашето компетентно ръководство, за да го убедите, че това е напълно безопасно. Трябва да убедите коня си, че сте същия лидер както по време на дневните ви задължения и работа: да не нарушава пространството ви, да ходи зад рамото, да не трие потната си глава във вас, да стои мирно когато го почистват и да внимава. Също така дръжте се спокойно, за да покажете и на другите самоувереността си.

Тествайте коня си преди да тръгнете да го качвате в караваната. Накарайте го да ви следва и минавайте покрай смущаваща обекти. Ако той ви следва доброволно, следователно има доверие във вас и по-лесно притъпява инстинктите си. Ако той отказва да ви следва, трябва да работите повече за да спечелите доверието му.

Научете го да свежда главата му като приложите натиск върху повода и го възнаграждавайте, когато той го прави. Ако конят ви е прекалено уверен, нахален или се опитва да бъде уклончив, накарайте го да направи няколко стъпки назад с глава наведена надолу. Тази проста задача ще пренасочи вниманието му и отново ще ви даде позицията на лидер. Това е начина на поведение, което искате той да показва при наближаване на ремаркето или караваната.

Преди да го накарате да се качи се уверете, че ремаркето е достатъчно високо, че той не трябва да си удря главата в тавана. Мястото трябва да е светло, не клаустрофобично, добре проветрено, и достатъчно свободно при опасност, доколкото е възможно. Не пързалящите се подови настилки ще спомогнат за плавни движения при качването и слизането и ще направят цялото пътуване по-комфортно и сигурно. Ако превозвате коня с одеяло, нека то бъде добре прилепнало към коня. Препоръчително е да го превозвате с кожен оглавник – при останалите въжени оглавници има по-голяма вероятност да се хванат за нещо и да нанесат много повече щети, при евентуална беда. Ако използвате протектори за краката и главата, сложете ги на коня няколко пъти преди пътуването за да свикне с тях.

Въведете коня си в караваната като го научите да ви следва, преди да искате той сам да го направи – да следваш лидера е най-естественото поведение на стадните животни. Чрез готовността си да качите пред него, вие му доказвате, че е напълно безопасно. Можете също така да го аклиматизирате към звуците, които ще чуе, когато той се качи на борда. Поканете го да проучи вътрешността на ремаркето. Позволете му да подушва всичко, интериора и пода, по този начин той ще става все по-любопитен и по-малко ще се страхува. В този момент, той може да се опита да засили сам крачката си, нека да прогресира сам със собствената си скорост. Дайте на коня да си прави кратки почивки, за да му се даде време да обработи новата информация. Безмилостния натиск ще предизвика несигурност у коня и ще го накара да се затвори или да се съпротивлява. Ако конят ви се стресира отдалечете го от караваната за няколко минути. Кратката почивка може да бъде награда, когато той е направил усилие и напредък.

Ако конят ви отказва да се качи и се съпротивлява, поради травматичен опит, само времето и търпението ви ще му помогнат да преодолее безпокойството му. Завържете коня близо до караваната или ремаркето без да искате да го товарите. Нека пасе около нея, може дори да го решите с четка до нея. Така той ще осъзнае, че не е толкова страшно да стои до нея. След като той показва признаци на интерес, го поканете да дойде по-близо. Вашата цел е да докажете на коня си, че ремаркето е сигурно място, а не заплаха.

Страхът е мощен мотиватор при животните, дори и за такива големи като конете, а натоварването в караваната е смущаващо действие, достатъчно, за да се увеличи безпокойството на коня и да предизвика неговата борба. На първо място избягвайте стреса и предприемайте стъпки за облекчаване, ако той вече съществува, поддържайте своя кон спокоен и възприемчив към нови преживявания. Елиминирайте всякакви причини за вашия кон да се чувства несигурен и да подхожда с неувереност, а той на драго сърце ще се приема пътуванията и предизвикателствата по време на пътя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име