Турнирът в Монтана с кметска подкрепа

0
2581

В последния уикенд на май, на зеления терен под стената на язовир Огоста в Монтана, се проведе XI поред национално състезание по прескачане на препятствия. Ежегодната организация на спортното събитие е дело на председателя и активен състезател от ККС Монтана – Валентин Рангелов, който успя да наложи турнира като традиционен празник на конния спорт в града и региона. Турнирът се проведе навръх празника на града – Свети Дух с любезната подкрепа на община Монтана.

Коне и ездачи от северозападния регион Вършец, Хайредин, Кнежа, Плевен, София и Монтана премериха сили в четири отделни изпитания. Лично градоначалника – Злати Живков, откри надпреварата с кратко приветствено слово, а на свой ред организаторът Рангелов му връчи почетен плакет в знак на признателност за подкрепата на общината за развитието на конния спорт в района. Освен предвидените парични награди, купи и медали, почетни розетки за децата и победителите в Х-паркура и, в хода на състезанието бе обявена и допълнителна награда от 100 лв. за най-младия състезател в стартовите списъци. Така съвсем импулсивно г-н Атанас Иванов зарадва 10-годишната Мария Крумова от ККС Вършец.

Главен съдя и коментатор на състезанието беше г-жа Диана Младенчева, а паркур-майстор Бончо Колев.

В Х-паркура за време с височина на препятствията до 60 см се представиха 10 участника – деца, млади коне и аматьори. Тримата победители преминаха изпитанията без наказателни точки. I място зае Яница Яшинова с кон Прометей от ККС Монтана, за време 51,57 сек., II място отиде за Мария Крумова с кон Кави от ККС Вършец, за 59,31 сек., а III място остана за Гергана Колдашка с кобила Капина от ККС Мизия-Кнежа, която мина през паркура за 60,51 сек.

При аматьорите първото място, без грешки, отмъкна тандема Карол Уайтбред и Габриел от ККС Вършец, за време 49,19 сек. Втора се класира Ивайла Каменова с кобила Чакуита от ККС Вършец, за време 55,46 сек. без н.т. и трети, без допуснати грешка, стана Красимир Кирилов с кон Пикадор от ККС Монтана, за време 60,79 сек.

Интересен бе баражния паркур с височина на препятствията до 100 см, с три отделни класации: за аматьори, за деца и за млади коне на възраст 4 и 5 години. В клас деца се представи само Анжела Негойчева с кобила Капина от ККС Мизия – Кнежа. Тя допусна 4 грешки в основния паркур и го преодоля за време от 74,46 сек.

В категория млади коне взеха участие трима състезатели. Никой от тях не се класира за бараж и се подредиха на почетната стълбичка в следния ред: първи беше Ивайло Радуловски от ККС Мизия, гр. Кнежа с 4 н.т. и време 73,56 сек.; втори – Красимир Кирилов с кон Пикадор от ККС Монтана с 12 грешки от препятствията и време 78,80 сек.; трети – Марио Руменов с кон Пасифик от с. Хайредин, който допусна 16 грешки и преодоля основният паркур за време 80,15 сек.

При аматьорите се конкурираха 8 ездачи, като до баража стигнаха 3, които оформиха и крайното класиране. Първа стана Полина Скобелева с кон Дъстин от ККС „Интегра” – гр. София, без н.т. за време 29,52 сек. Втори се класира организаторът Валентин Рангелов с кон Зиг Заг от ККС Монтана с 4 н.т. и време 30,54 сек. и трета стана Таня Мари Димитрова с кобила Велвет Принцес от ККС Вършец, с 8 н.т. за време от 30,37 сек.

Баражният паркур с височина на препятствията до 110 см бе открит за всички състезатели, като готовност за надпревара заявиха 11 тандема. 8 от тях достигнаха до финал. В крайна сметка първото място грабна Карол Уайтбред с кон Провокатор от ККС Вършец, без грешки в баража и време 26,99 сек. На второ място се възкачи Димитър Николов с кон Чо от ККС Вършец без н.т. и време от 27,17 сек., а третото остана за Емил Генчев с кобила Лида от ККС Калоян 92, който не допусна грешка и завърши изпитанието за време 28,95 сек.

Силни емоции поднесе отворения баражен паркур с височина до 120 см, където стартираха общо шест участника, като двама отпаднаха и само четирима продължиха. Така до награждаване стигнаха Теодор Попов с кобила Гигантика от ККС Вършец, без н.т. за време 29,91 сек, следван от Валентин Рангелов с кон Зиг Заг от ККС Монтана, без н.т. за време 34,64 сек. и Карол Уайтбред с кон Провокатор от ККС Вършец с 4 н.т. и време 25,93 сек.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име