Коне и цветове

0
4518

Козината на коня защитава тялото му от крайностите в температурата и от въздействието на природните елементи като въздух и вода. Тя е водоустойчива и текстурата (рисунакът на кожата) й варира в зависимост от гените на коня и това къде живее. Породи, които са се развили от коне, еволюирали в студени територии например имат практически водонепропусклива козина с мек долен пласт за допълнителна изолация.

Домашният кон има изключително широко разнообразие от цветове на космената покривка в сравнение с примитивните си предшественици. Вариациите при домашния кон се появили при чифтосването между примитивните типове. Багрите варирали от „Изабела“ до жълто, от еднообразно сиво до тъмнокафяво. Оцветявания като по-светла долна част, муцуни и област около очите са съществували отдавна, заедно с ивици на гърба и зеброви краски по краката.

Цветът се определя от пигмент в кожата, наречен меланин. Баграта зависи от количеството и типа на този пигмент и комбинацията с генетичните фактори.

Черен (Black): черният пигмент е основен по космената покривка на тялото, крайниците, гривата и опашката, без да се наблюдават шарки, различни от бели петна.

Кафяв (Brown): космената покривка е смесица от черен и кафяв пигмент, а дисталните (периферни) части на крайниците, гривата и опашката са черни.

Кестеняв (Bay): нюансите на кестенявия цвят варират значително от тъмночервеникав, почти кафяв, до жълтеникав цвят, почти алест. Може да се разграничи от алестия по това, че гривата и опашката са черни и почти винаги има черно по дисталната част на крайниците и по връхчетата на ушите.

Алест (Chestnut): като алест цвят се определя всеки нюанс на червеното, но само ако няма черно. Варира от златисто до тъмночервено. Има много вариации, подобно на различните нюанси, които може да има монетата.

Сив (Grey): когато космената покривка на тялото е мозайка от черни и бели косми с черна кожа. С възрастта космената покривка изсветлява.

Сивият цвят на ухапвания от бълхи (fleabitten) може да съдържа 3 цвята или два основни цвята и трябва да се описва по този начин. Чисто бялото е изключение.

Пъстър (Roan): постоянен цвят със смесица от бели косми и един или два други цвята в космената покривка.

Шарени на черни петна (Piebald): космената покривка на тялото се състои от големи неправилни черни и бели петна. Обикновено границата между двата цвята се вижда ясно.

Шарен на петна, различни от черно (разноцветни петна) (Skewbald): Космената покривка на тялото се състои от големи неправилни петна, чийто цвят е бял и един от другите цветове, но не черен. Обикновено границата между двата цвята се вижда ясно.

Паломино (Palomino): цветът на космената покривка на тялото е като новоизсечена златна монета (допускат се по-светли или по-тъмни отенъци), а гривата и опашката са бели.

Изабела (Dun): космената покривка на тялото е с кремав (жълтеникав) цвят, а гривата и опашката са черни.

В Германия се използва терминът „Изабела” за коне, при които космената покривка на тялото е кремава или жълта, а гривата и опашката са със същия цвят – кремав или жълт.

Апалуза (Appaloosa): цветът на космената покривка на тялото е сив, покрит с мозайка от черни или кафяви малки петна (точки).

Кремав (Cream): космената покривка на тялото е с кремав цвят, кожата е непигментирана. Наблюдава се недостиг на пигмент в ириса на окото и дори често пигмент липсва, в резултат на което окото изглежда розово или синкаво (wall-eye – синьо око).

Албинос (Albino): конете албиноси са с бяла козина, розова кожа, червени очи при тях липсва меланин. Кожата им често е застрашена от болести като алергия към кал, омазняване или драскотини, както и от обриви, причинени от дъжда или от слънчеви изгаряния. Тези състояния, обаче могат да бъдат контролирани с правилни грижи. Белите или кремавите копита не са по-меки от тъмните.

Характерни петна по лицето. Петната по лицето на всеки един кон са важен метод за идентификация. Най-широко разпространените са тип „звезда”. При описанието на този вид петно в паспорта трябва да се отбележат разположението, формата и размерът. Ако петното е тип „ивица“, тя трябва да се определи като тясна или широка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име