Dacia Jogger – татко Барба

0
1682

Помните ли поредицата анимационни филмчета за семейството барбарони – причудливи разноцветни същества, които умеят да приемат различни форми? Превръщат се във всичко в което им е необходимо? Къща, легло, дърво, маса, количка, градина, слънце, чадър… Татко Барба, така може да се опише по най-забавния и точен начин новата Dacia Jogger.Може да се превърне от 7-местен модел в 5-, в 3- и в 2-местен автомобил с огромно багажно пространство. Може да се превърне в товарен тип „баничарка“, в комби или в SUV. Може да се превърне в работен кон и да тегли товари, може да се превърне в спалня за романтици, може да бъде всичко, което си пожелаем.Далече от детските анимационни филмчета и в крак с модерните думи днес, барбаронските фокуси се наричат трансформации. Новата Dacia Jogger може да се трансформира в служебен, в семеен, в приключенски, в романтичен, във високопроходим и най-вече достъпен по джоба на българина автомобил.

Румънците са го измислили: да можем да си го позволим, да е 7-местен, да е здрав, да се качва по градски бордюри, да ходи по калдъръми и горски пътища, да има евтина поддръжка, да харчи малко и дори ако може да е с фабрична газова уредба. О, извинете за нахалството, но и да е с повече от приятен външен вид. Готово!Срещу цена от 32 090 лева, новата Dacia Jogger се модифицира според желанията. Най-дългата Dacia от гамата на румънската марка се „адаптира“ за отрицателно време според нуждите. Миниван, комби или SUV. В изцяло новия модел Jogger има всичко необходимо за комфортно и безопасно шофиране и пътуване. Неслучайно слогана на марката Dacia е „Всичко. Точно“.Искаме да тегли. Новата Dacia Jogger има капацитет за теглене от 625 кг на ремарке без спирачки и до 1200 кг на ремарке със спирачки. Искаме да носи. При сгъване на седалките Dacia Jogger ни предлага вътрешен обем от 1819 литра (213 литра при 7-места, 712 литра при 5 места). Ама и още да носи. Ок. Има багажник на покрива, който превозва до 80 кг отгоре. Искаме и да „гази“ и да „прескача“. С големи арки на колелата и високият пътен просвет от 200 мм това не е проблем.Искаме да се обичаме. В 5-местната версия обемът на багажника е 708 литра, при сгънати задни седалки, се получава „любовен“ обем от цели 1819 литра, както и равна повърхност с дължина от 2 метра и широчина от 1 метър, върху която може да поставите надуваем матрак и да превърнете новия Jogger в мобилна спалня.
Предлагам да спрем да искаме, защото новата Dacia Jogger има 60 комбинации за сгъване или премахване на седалките, така че да предложи най-удобния вариант, който е необходим за пътници, превоз на товар, мобилен офис и дори заслон с легло.
Време е да го поръчаме.Универсалният автомобил се предлага в две конфигурации – с 5 или 7 места. При модела с 5 места отзад има един ред седалки и огромен багажник, а при 7-местния модел има два реда задни седалки и багажно пространство от 160 литра. На последния ред седалки има две индивидуални места, на които могат да седнат удобно двама възрастни, т.е тези две места са пълноценни, а не са компромис за ДДС например.Мултифункционалната Dacia Jogger дебютира с изцяло новия 1,0-литров 3-цилиндров турбобензинов двигател TCe 110 и се предлага със съвременен агрегат ECO-G 100 на пропан-бутан LPG. И двата мотора са съчетани с 6-степенна механична скоростна кутия. Изцяло новият 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор TCe 110 разполага с максимална мощност 110 к.с. и е съчетан с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Благодарение на максималния въртящ момент от 200 Нм, моторът задвижва адекватно автомобила. На магистралата 140 км/ч се поддържат с лекота и самочувствие. Новият Jogger отчита среден разход от 5,6 литра на 100 км, а по магистралата при скорост около 130 км/ч консумацията е 7 л/100 км. По-икономичен е новият Jogger с двугоривния агрегат EGO-G 100 с максимална мощност 100 к.с., работещ на бензин и пропан-бутан LPG. Този 1,0-литров 3-цилиндров турбомотор впечатлява с комбиниран разход на газ от 7,6 л/100 км. С икономичния си агрегат и благодарение на двата резервоара: 40-литров за пропан-бутан и 50-литров за бензин, новата Dacia Jogger предлага максимален автономен пробег от над 1000 км.И с двата варианта на задвижване, новата Dacia Jogger е лесна за управление. Много пъргава, благодарение на ниското си тегло, воланът е лек и удобен, а съединителят мек. Новият Jogger вози комфортно и се движи уверено по черни и изровени селски пътища.Версията с 5 места и с двигателя ECO-G 100, т.е. оборудван фабрично за задвижване на бензин и пропан-бутан струва минимум 32 090 лева. За варианта със 7 места цените започват от 33 890 лева.
Интериорът ли? И той е с философията на семейство Барба. Не им трябва нищо, защото могат да си имат всичко, без излишни разходи, които и без друго „товарят“ крайната цена на автомобила. За по-взискателни клиенти все пак има ниво Extreme, което предлага червени обшивки по седалките, детайли върху централния подлакътник, хромирани вложки в панелите на предните врати, подвижна стойка за смартфон, която се предлага стандартно, камера за заден ход, автоматичен климатик и други. В списъка с допълнително оборудване влизат отопляеми предни седалки, автоматичен климатик с цифров дисплей, карта „Свободни ръце“ с дистанционно отключване на багажника и включване на светлините, автоматични чистачки, електрическа паркинг спирачка, предупреждение за наличие на обект в „сляпата“ точка и други.Мултимедийна система Media Control е базова, освен това има Media Display (8-инчов сензорен екран е с Bluetooth свързаност и съвместимост с Android Auto и Apple CarPlay) и Media Nav (интегрирана навигация и Wi-Fi смартфон репликация за Apple CarPlay и Android Auto) са в готовност да служат на водача. За финал е изводът като наслада от стар анимационен филм, че Dacia продължава да бъде лидер на пазара, тъй като е „напипала“ най-точното съотношение качество-цена на пазара. Така марката осъществява реални желания на клиенти, които не търсят скъпи асистиращи системи и излишно оборудване, а залагат на най-необходимото за едно пътуване, било то градско или извънградско пътешествие.

Технически характеристики:
Dacia Jogger TCe 110 Essential
1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател
6-степенна механична скоростна кутия
110 к.с. максимална мощност при 5000-5250 об/мин
200 Нм максимален въртящ момент при 2900-3500 об/мин
10,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
Базова цена на модела: 32 090  лева с ДДС
Цена на тествания модел: 37 490 лева с ДДС

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име