Две седмици на вълнуващ спорт във всичките три олимпийски дисциплини

0
903

IXX Панамерикански игри са в разгара си. 9 дни вече столицата на Чили – Сантяго заема централно място в световните конни спортни новини. Повече от 6000 от най-добрите спортисти на континента  се състезават в 38 спорт , а квалификациите за Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г. добавят допълнителна сила към напрежението и вълнението.

Игрите ще прдължат до 5 ноември, като точката на кипете в конните дисциплин е тази седмица. За Чили това е много специален момент, тъй като страната, която е известна със своята зашеметяваща природна красота, уникални културни традиции и богата история, приветства спортисти от цял свят

в трите класически конни дисциплини обездка, прескок и всестранна езда. 

Страните, които досега са били домакини на Панамериканските игри, са Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия, Куба, Доминиканската република, Мексико, Перу, Пуерто Рико, САЩ и Венецуела. Игрите винаги се провеждат годината преди Олимпиадата, а в конния спорт има три олимпийски квалификационни места за прескачане на препятствия и по две за обездка и всестранна езда. 

Участващите нации тази година включват Аржентина, Барбадос, Боливия, Бразилия, Канада, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Ел Салвадор, Мексико, Панама, Парагвай, Перу, Пуерто Рико, САЩ, Уругвай и Венецуела, а двамата спортисти от Гватемала се състезава под неутрален PS флаг.

Мястото за конен спорт е конния център Escuela de Equitación Regimiento Granaderos в района на Валпараисо, който се намира в подножието на крайбрежната планинска верига на Чили. Центъра е на 126 км от град Сантяго и първо посрещна участниците в обездката, сетне всестранна езда, а тази седмица ездачите ще прескачат препятствия.  

Четирима състезатели по конен спорт защитават домакинската чест, за които техния национален селекционер Свеня Грим споделя: „Ние се представяме с опитен отбор, един от най-добрите, които Чили някога е имала! Марио  – един от състезателите ни има дълга история на състезания в Панамерикански игри, аз също имам много история в ездата, Вирджиния се намира в Уелингтън, САЩ през повечето време и тя се състезава на Олимпийските игри в Токио също за Чили и на много Панамерикански игри , а за Карлос това са вторите му Игри, като е участвал и в Лима през 2019 г . Така че имаме добър квартет.“ И продължава:“ „Има повратна точка в спорта тук. Чили беше много силна в първите години на Игрите заради нашите ездачи и  силното германско влияние с треньори от Германия. Следващите дни ще покажат на какво ниво сме способни?“. 

Тази седмица игрите продължават с прескачане на препятствия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име