„С кон на сърцето“ в дунавски вариант

0
2898

Така перефразиран нашумелият успешен български сериал абсолютно се вписва, като заглавие на тазгодишното национално изложение за коне от породата Дунавски кон. Обединяващото във филма и родната ни порода е името Дунав. Както и да се заиграваме с думите, истината е, че един филм се твори и реализира за месеци или години, а една порода за десетилетия.

Като на филм мина и събитието, което се проведе в 26-я ден на ноември на конната база в Божурище. Пристигнали от цялата страна собственици на черната перла в българското коневъдство представиха жребциу кобили-майки и млади подрастващи кончета. XII издание на изложение на породата Дунавски кон, организирано от НАК (Националната асоциация по коневъдство) бе открито от волни ездачи с демонстрация на различните приложения на породата освен впряг – хоби и туристическа езда и конен спорт.

„Тази година отчитаме около 100 родени кончета от породата. На изложението представяме 6 жребеца, 8 кобили и 13 подрастващи. Това е добър знак за развитието на породата.“, отбеляза за EzdaPress, зооинж. Зорница Петкова от НАК.

Зорница Петкова

Първи на терена стъпиха мъжките екземпляри – претенденти за шампионско отличие. Тричленно жури в състав от д-р Минчо Димитров и зооинженерите Димитър Митов и Зорница Петкова оценяваха конете по произход, типичност, екстериор, движения и темперамент.

Журито по оценяване на дунавците

Така с най-висок сбор от точки за шампион на породата в категория „Жребци“, отличието грабна 8-годишният HITAR III ( от баща HILTAN и майка TALPA) от конюшните на Красимир Динов. Това е втори жребец с който Динов взима шампионската титла. Той спечели и миналата година с жребец KALIN I. На първо, второ и трето място бяха класирани съответно жребците: HUGAR със стопанин Беатрис Данчева, LIHVAR на стопанина Румен Лазаров и LOHAN на Спас Ненов.

Красимир Динев и шампиона при жребците

След мъжката сила, терена на конната база в Божурище се превзе от «Дързост и Красота» представени от 8 кобили – майки. Силна конкуренция в която родената на 9 септември 2016 година, кобила HAITI , собственост на Николай Евлогиев спечели убедително над останалите претендентки и заслужено окичи гърдите си с българския трикольор на шампион за 2022 в категорията. Подгласнички на HAITI (HIZEN и TANZANIA) станаха: черната TEZA (Беатрис Данчева), тъмнокестенявата KAZIRA (Славянка Григорова) и 7-годишната Т-TALIA (Красимир Йорданов).

Кобила HAITI

Малко преди на арената да връхлети най-младото поколение на породата Дунавски кон в категория подрастващи до 2 и 3-годишва възраст, изложението предложи истинска изненада с наслада за окото с динамична картина от родното ни конвъдство. На манежа излезнаха дунавци – баща и дъщеря в чийто гриви се развълнува Дунава, а в осанката им се огледа България. Публиката посрещна на крака жребец КALIN I и неговата дещеря с дългото име NONIS 56 HARMONIA подсказващо че е родена в Унгария. Показвани за първи път пред широка публика жребец и негова дъщеря по време на изложение на Дунавски коне, разкри дългогодишния труд на редица специалисти от НАК. За KALIN I  и двата му случни сезона в Унгария (виж репортаж тук), конезавод Матай – Хорто Баги се знае, че е истинска находка, като подобрител на породата NONIUS. Роденият у нас KALIN се оказва съвместим с линия D на унгарската NONIUS, коята е застрашена от изчезване. Така за 2 години наш KALIN помага в регенерирането на  линийте, успешно заплодява 31 кобили и е горд баща на 30 здрави родени кончета. В знак на благодарност унгарците подаряват на България, едно женско конче от  приплодите на българския жребец на име HARMONIA. Надеждата е един ден това женско конче да влезе в развъдната програма на дунавския кон у нас.

Снимки: Бащата КALIN I                               и щерката: HARMONIQ

След емоционалната среща с гордия KALIN и една от многото му дъщери, националното изложение продължи с оценяване на подрастващи кончета до 2-годишна възраст, където от 7 представили се, три бяха излчени на първо, второ и трето място: С минимална разлика в оценките MEYZA ()и TEHIRA, следвани от HARIZMA.В категория на подрастващите на 2 и 3-годишна възраст дунавски кончета, 6 се явиха пред комисията, която излъчи победителите отново по реда на класиране: RAYZA, KOHORA и МOLY.

След официалното награждаване последваха и специалните награди, осигурени от фирма M&B Янко Митев. Част от осигурените 15 комплимента в рекламни торбички бяха връчени на Георги Иванов – мотивираща награда за „Най – елегентно облечен водач на кон“. Идеята на наградата е да се последва добрия пример на чисто и елегантно облечените водачи на коне, независимо колко коне представят, така че догодина да няма нито един стопанин, водач или конегледач облечен в анцунг или немърливо работно облекло. Останалите награди, като тази за Пламен Генов (собственик на конна база Катран – Перник), за присъствието му на събитието, въпреки гипсираният крак и патерици и други вижте в пълното видео в ютюб канала horsemediabg.

Репортаж от изложението вижте в предаването „Конете на България“, брой 66 по Агро тв.

О

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име