Новият Citroen C5 X – комби, седан и кросоувър в едно! Неочаквано добра комбинация

0
2122

Решението на френската компания да създаде трето поколение на добре познатия Citroen C5 е повече от амбициозно. Този път към името на модела е добавен и знакът „Х“. И това не е неизвестното в уравнението на френската марка, а тъкмо обратното – повишава нейния имидж и загатва новостите и технологичните решения, внедрени в модела. Добавката „X“ позиционира още по-високо модела на пазара, на който според проучванията се очаква около 25% от клиентите да преминат към новия Citroen C5 X от комбита, докато 21% ще дойдат от седани и 15% от кросоувъри и SUV-та.

Новият Citroen C5 X обединява няколко сегмента в едно купе. Той може да бъде практичен семеен автомобил и в същото време представителен служебен седан. Извън всякакви комплименти, изречени с френски акцент, новият Citroen C5 X идва с практичност и ефективност, поднесени със забележителен стил. Не е никак лесно да се съчетаят елегантността на седана, практичността на комбито и офроуд визията на кросоувър, но французите са го постигнали. Крайният резултат е крос-лифтбек с големи 19-цолови джанти, впечатляваща визия и увеличен пътен просвет на SUV.

Новият Citroen C5 X е с обяснимо големи пропорции: дължина 4805 мм, широчина 1865 мм и височина от 1485 мм, а междуосието му е 2785 мм. Вместимостта на багажника варира от 545 литра до 1640 литра със сгънати задни седалки, а при хибрида е с обем от 485 литра. Дизайнът на Х-образната шарка на LED-фаровете, дългият преден капак, скосеният заден надвес, големите прозорци и огромният панорамен покрив придават много динамичен външен вид на модерния френски лифтбек.

Иновациите в новия Citroen C5 X продължават и в интериора, където зад волана е монтиран виртуален приборен панел със 7-инчов екран,  пред погледа на водача има прожекционен дисплей, а на централната конзола се намира сензорният екран без рамка на мултимедийна система с диагонал 10 или 12 инча. В централния тунел е вграден новият миниатюрен селектор на трансмисията. Освен това мултимедията MyCitroen Drive Plus от ново поколение разполага с разширено меню и гласово управление. Първокласните предни седалки с функция за масаж и подгряване осигуряват ергономична позиция, а шумоизолацията е на най-високо ниво.

Най-интересно е задвижването на новия Citroen C5 X, което е съчетано с различни агрегати. Определено предизвикващ интерес е зареждащият се плъгин хибрид (PHEV), който комбинира 1,6-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 181 к.с. и електромотор със 110 к.с. Сумарната мощност на агрегата е 224 к.с.

Освен това батерията с капацитет 12,4 кВт/ч осигурява автономен пробег в чисто електрически режим от 55 км по WLTP до 70 км в градския WLTP City, като максималната скорост на движение само на ток може да достигне до 135 км/ч. Зареждането на батерията става за 7 часа от контакта на домашната електрическа инсталация и за по-малко от 2 часа от бърза обществена станция за зареждане.

Директното кормилно управление и пъргавият хибриден двигател на Citroen C5 X насърчават спортното шофиране. Четири са режимите на движение, благодарение на адаптивната система на работа на хибридната задвижваща система, която предлага от чисто електрически режим Electric, през класическите Sport и Comfort, до комбинирания и създаден за оптимална ефективност Hybrid. Новият Citroen C5 X идва и с интересна функция, наречена eSave, която е в състояние по време на движение да поддържа заряда на батерията за пробег от 10 или 20 км, за последваща употреба.

Най-големият коз на новият френски флагман безспорно е първокласният комфорт на возене, постигнат благодарение на активното окачване с адаптивни амортисьори. Макар в завоите новият Citroen C5 X леко да се наклонява, в купето се пътува меко и спокойно, без да се усещат неравностите на настилката, като дори и големите дупки по пътищата не могат да нарушат комфорта на пътниците. Благодарение на щедрото място за главите и краката, на втория ред седалки могат да пътуват хора с ръст до 1,95 метра. Светлината нахлува в салона през големия панорамен покрив.

Новият Citroen C5 X е оборудван с най-новите системи за активна и пасивна безопасност. Камери следят всичко случващо се около внушителния модел, има система която подканя водача за почивка при дълго пътуване, адаптивен круиз контрол с функция Stop & Go за автоматично следване на трафика със спиране и потегляне, предупреждение при неволно пресичане на осевата линия, задържане на автомобила в пътното платно в диапазона от 0 до 180 км/ч, както и много други.

Собствениците на плъгин хибридната версия PHEV на новия Citroen C5 X могат да разчитат на още една допълнителна функционалност чрез приложението за смартфон MY Citroen, с което ще могат да осъществяват функции като локализация, пробег в реално време, актуално състояние и планиране на зареждането на батерията, както и предварително подгряване или охлаждане на купето преди да започнат пътуването.

Другите два варианта на новия Citroen C5 X са само с бензинов турбодвигател – 1,2-литров 3-цилиндров, който развива 130 к.с. или 1,6-литров 4-цилиндров със 180 к.с., съчетани с 8-степенна автоматична предавателна кутия, като при по-слабия идеята на Citroen е да предложи модела на по-ниска цена – базовият вариант Feel стартира от 63 682 лева. При хибридния модел цените рязко скачат и в зависимост от нивото на оборудване – Feel Pack, Shine или Shine Pack, варират от 90 998 лева до 99 829 лева.

Технически характеристики

Citroen C5 X Hybrid 225 e-AT8 Shine Pack

  • 1,6-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател + електромотор
  • 8-степенна електрифицирана автоматична трансмисия
  • 224 к.с. системна мощност
  • 360 Нм системен въртящ момент
  • 7,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 233 км/ч максимална скорост
  • 1,4 л/100 км среден разход на бензин
  • 30 г/км емисии на СО2
  • 99 829 лева цена на модела (Shine Pack)
  • 59 515 лева цена на базовия модел

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Стефан Илиев, Екатерина Дончева, Citroen

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име