Параконен спорт в параолимпийската програма за Лос Анджелис 2028

0
864

Управителния съвет на Международния параолимпийски комитет обяви, че параолимпийският конен спорт е включен в параолимпийската програма за Лос Анджелис 2028 г. Новината е резултат от обширен процес на преразглеждане, започнал през януари 2022 г., параолимпийската обездка да бъде представена заедно с 21 други спорта в Лос Анджелис –  домакин на Параолимпийските игри след пет години. Включването на допълнителни спортове все още се обсъждат, като силни претенденти са пара катерене и пара сърф. Очаква се решението да бъде взето до края на 2023 г.Параолимпийските игри ще се проведат от 15 до 27 август 2028 г., след Олимпийските игри, които трябва да се проведат от 14 до 30 юли. Въпреки че през 2028 г Олимпийските игри ще се проведат в Лос Анджелис за трети път след изданията от 1932 и 1984 г., това ще бъде първият път, когато градът ще бъде домакин на Параолимпийски игри от 1996  насам. Мъже и жени състезатели по параобездка ще се състезават като равни и се класифицират според нивото на тяхното увреждане.

Хората със сходни функционални способности и профили са групирани в пет състезателни степени (I до V). Конят трябва да се представя на ход в степен I, тръсът се добавя към степени II и III, а галопът в степени IV и V. Всяка комбинация от кон и ездач трябва да следва предписан модел на движение, като единственото изключение е свободният стил, който е специално хореографиран за всеки кон и се изпълнява на музика. 

Очакванията са Лос Анджелис със зашеметяващия си спортен фон на планината Санта Моника и най-съвременните съоръжения за състезания и тренировки да са идеалното място за Параолимпийските игри. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име