129 спортисти от 37 държави в подготовка за Световния шампионат по ендюранс  

0
713

Остава по-малко от месец преди най-добрите ездачи в света да стартират в Бутиб (ОАЕ) за FEI Endurance World Championship 2022. 18-ото издание на Световния шампионат по издръжливост на ФЕИ ( първото проведено е през през 1986 г.), се гордее със забележителен брой участници – 63 жени и 66 мъже. Възрастовия диапазон на участниците, разделя точно с 55 години най-младият участник и то за първи път в Световно първенство, 18-годишната Констанца Пачеко Диас (Аржентина ) от 73-годишния канадец Робърт Гилен, който ще участва в своя четвърти Световен шампионат. С цифри, напомнящи времената преди COVID, шампионатът ще види 24 отбора, които се състезават за отборната титла, която испанците държат здраво в ръцете си от Световното първенство в Каен, Франция,2014 г. За Испания четвърта поредна титла би поставила нов рекорд в спорта, но те ще видят голяма съпротива от други отбори, борещи се за първото място, като Бразилия и Франция – сребърни и бронзови медалисти на Световното първенство в Пиза, Италия през 2021 г. – както и други бивши медалисти, включително Холандия, Швейцария, Бахрейн, Катар и страната домакин ОАЕ. Домакините апропо са единствената страна, която може да се похвали с три последователни световни титли, които постигнаха от 2008 до 2012 г.

В индивидуалните надпревари погледите ще бъдат насочени към испанските и емирски ездачи,  които доминират от 2006 г насам. Сред тях е Салем Хамад Саид Ал Китби (ОАЕ, на водещата снимка) с неговия кон Халех, който ще защитава титла. Силовата двойка на Испания Мария Алварес Понтон и Хауме Пунти Дакс, които имат три индивидуални световни титли и техния сънародник Ангел Сой Кол, който е настоящ европейски шампион. Домакините отсега обещават наред със 160-километровото трасе (6 обиколки), тази година да има видимо по-висок стандарт относно условията за хидратацията и контрола на температурата, които са оптимизирани с множество „водни“ чек точки по време на ездата. За състезатели и коне, за тяхната рехидратация и охлаждане ще се грижат стотици доброволци посветили своето време в подкрепа на събитието. В допълнение, Организационният комитет също така ще приложи редица инициативи в ангажимента на ОАЕ за иновации в екологията в съответствие с обещанието им за въглеродна неутралност до 2050 г. Световното първенство в Бутиб си поставя за цел да се превърне в отправна точка за щадяща околната среда при състезания за издръжливост в бъдеще.

Списък на страните, участващи в предстоящия Световен шампионат по издръжливост на FEI са: Алжир, Аржентина, Австралия, Австрия, Бахрейн, Белгия, Бразилия, Канада, Чили, Китай, Коста Рика, Хърватия, Еквадор, Естония, Франция, Германия, Великобритания , Унгария, Ирландия, Италия, Йордания, Кувейт, Литва, Холандия, Норвегия, Оман, Полша, Португалия, Катар, Саудитска Арабия, Словакия, Испания, Швейцария, Тайланд, Обединените арабски емирства, Съединените американски щати и Уругвай.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име