Новият Haval H6 HEV – навлиза с елегантен конски тръс в света на електрификацията

0
2885

Новият Haval H6, който вече е познат и търсен на българския пазар, сега поднася повече от впечатляваща изненада – хибридната си версия H6 HEV (Hybrid Electric Vehicle). Това е първият хибриден модел на Haval, който наистина е с поразителен външен вид, богато оборудване, модерно задвижване и с икономичен разход.

Новият Haval H6 HEV изтъква с интересна трапецовидна предна решетка с вградени малки хромирани елементи, които придават на автомобила внушително и разпознаваемо присъствие на пътя. Матрични LED фарове, задни LED светлини обединени с масивна светодиодна лента, черни 19-инчови алуминиеви джанти и черни декоративни елементи около прозорците и огледалата са само малка част от щрихите описващи премиум визията на модела.

Луксозното излъчване в хибридния Haval H6 HEV продължава и в интериора, където са използвани висококачествени материали и тапицерии. 10-инчов проекционен дисплей, дигитален 10,25-инчов инструментален панел и интегриран в централната част на таблото 12,3-инчов широкоформатен сензорен екран на мултимедийната система са на разположение на водача по най-удобния начин. Трите свързани екрана осигуряват бърз достъп до най-важната информация с данни за автомобила и пътуването.

Централната конзола е приютила кръглия контролер за смяна на предавките, поставки за чаши и широк подлакътник с вградена ниша за малки предмети. Друга ниша за зареждане на смартфон бързо подсказва как могат да се управляват функциите като телефон, музика и сателитна навигации чрез Apple CarPlay или Android Auto. За повече естествена светлина в купето има и голям панорамен люк.

Предните седалки са с отопление и вентилация, а тези на втори ред само с отопление и изходи за USB. Щедрото вътрешно пространство осигурява комфорт за петима човека на борда, с място за куфари в огромния багажник с обем от 520 до 1680 литра.

Интересно е задвижването на хибридния китайски SUV. Новият Haval H6 HEV е последователно-паралелен хибрид, т.е не се нуждае от зареждане в контакта. Енергията за батериите се генерира или чрез самия бензинов двигател или чрез регенериране и рекуперация на енергията при спиране. Така че при добър усет от страна на водача се постига много икономично шофиране, без това да коства лишение от високи скорости.

Задвижването се осъществява от 1,5-литровия 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор с мощност 150 к.с., който е комбиниран с електрически мотор със 177 к.с. и литиево-йонна батерия с капацитет 1,8 кВтч. Комбинирана мощност на хибридния агрегат е 243 к.с., а максималният въртящ момент достига 530 Нм, които се изпращат към предните колела чрез двустепенна директна хибридна автоматична трансмисия.

На къси разстояния новият Haval H6 HEV може да се движи само на ток, ако скоростта е под 35 км/ч в ограничението на капацитета на батерията. От 35 до 65 км/ч работи само бензиновият двигател, а електромоторът е в готовност да подпомогне работата му. При скорост над 65 км/ч автоматично се включва икономичният режим на задвижване, при който електромоторът подпомага бензиновия двигател само при необходимост от повече мощност.

При рязко ускорение електромоторът и бензиновият двигател работят заедно. При спускане или спиране в режим на рекуперация електрическият мотор преобразува кинетичната енергия в електрическа, за да зареди батерията и да удължи пробега на автомобила. Всичко това водача може да наблюдава чрез графики на централния екран или на дисплея зад волана.

В градски трафик новият Haval H6 HEV отчита разход от едва 3,5 л/100 км, комбинираният е 5,2 л/100 км, а извън града харчи 6,2 л/100 км. Моделът предлага избор от три режима на управление – Light, Comfort и Sport и четири режима на шофиране според условията и пътната настилка – Normal, Sport, Eco и Snow. В дните на нашето пътешествие с хибридния SUV използвахме всички, като по снежен терен, липсата на задвижване 4х4 се усеща, на пък има бутони за спускане по наклон и тракшън контрол.

В същото време обаче H6 HEV е богато оборудване от асистиращи системи в грижа за безопасността на водача и пасажерите чрез 7 въздушни възглавници и завеси и различни асистенти: предупреждение за избягване на сблъсъци, асистент за паркиране, пет камери за пълен 360-градусов обзор на пространството около автомобила, адаптивен круиз контрол с асистент за движение в трафик, интелигентен асистент за движение по магистрала, система за автономно аварийно спиране с функция за разпознаване на превозни средства, велосипедисти и пешеходци.

Обобщението след тридневно пътуване с Haval H6 HEV е: отлично окачване и скоростна кутия, перфектно задвижване, комфорт и сигурност на добра цена. Новият Haval H6 HEV вече наличен в дилърската мрежа на марката у нас в едно ниво на оборудване на цена от 84 990 с включен ДДС, с гаранция от 5 години или 100 000 км. Гаранцията на батерията е 8 години или 150 000 км.

Технически характеристики:

Haval H6 1.5 GDIT Hybrid

  • 1,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател + електромотор
  • 7-степенна автоматична хибридна трансмисия
  • 243 к.с. системна мощност
  • 530 Нм системен въртящ момент
  • 7,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 190 км/ч максимална скорост
  • 5,2 л/100 км среден разход на бензин
  • 121 г/км емисии на СО2
  • 84 990 лева цена на модела (Supreme)

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков и Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име