FEI с годишни награди за първи път на Африканския континент

0
822

Кейптаун посрещна отличените спортисти на приказна гала вечер за наградите на ФЕИ 2022. Победителите бяха определени с 50% публични гласове изпратени на fei.org и 50% с гласове на международни съдии на федерацията. На събитието в столицата на ЮАР присъстваха представители на национални федерации, спонсори на състезания, треньори и спортисти. Първото отличие бе връчено на Алис Касбърн от Великобритания с наградата за изгряваща звезда, която вдъхновява млади спортисти на възраст между 14 и 21 години, демонстрирали изключителен спортен талант. На подиума блесна и 26-годишната сензация по обездка Шарлот Фрай отново от островната държава за най-добър спортист. Победата на Фрай в Grand Prix Свободен стил в Хернинг й донесе максимален резултата в обездката и място сред шепата най-добри атлети в света, които са преодолели бариерата от 90% в международен план. През 2018 г. Фрай спечели Световното първенство по обездка на FEI за седемгодишни млади коне в Ермело, Нидерландия и така се изкачи до върха на подиума в състезание 5 звезди Grand Prix в Компиен, Франция през май тази година.
Под флага на страната – домакин на тазгодишните ФЕИ награди, гордо се развя проектът за солидарност, който бе спечелен от Южна Африка. Проектът се проведе на територията на целия континент с цел да се издирят спортисти в неравностойно положение и да им се даде възможност за обучеие от треньори, така че да имат шанс да натрупат опит в състезания. Президентът по Обездка на Южна Африка, Даян Смит прие наградата с вълнение и отбеляза: „Ние сме благодарни, че проекта бе поверен на нашата национална федерация. Всички треньори свършиха отлична работа, а десетки собственици отдадоха конете си на млади ездачи.Спечелването на наградата за солидарност на FEI е още един мотив в израстването на нашите ездачи“ 

 Специална награда получи и състезателката по прескачане на препятствия Мутони Кимани от Република Кения. Наградата се дава всяка година на атлет, който е преследвал своите амбиции в конния спорт въпреки физически недъг или изключително трудни лични обстоятелства. Блъсната от кола докато язди понито си на 8-годишна възраст, на Мутони са и нужни месеци и дори години, за да преодолее травмата. Когато е 15-годишна претърпява втори инцидент, но не се отказва от конния спорт. Две години по-късно е  избрана да се присъедини към академията Cavalleria Toscana в Италия и така става първата млада африканка с шанс да покаже какво може въпреки перипетите в живота си. С малко време за подготовка и финансова подкрепа тя участва в първото си състезание през октомври, тази година в Сан Джовани (Италия).

С най-бурни овации и тази година бе посрещната наградата на Международната фередация за конегледач на годината. Призът отиде при Kерин Едманс от Нова Зеландия. „Бях толкова шокирана да бъда номинирана, да не говорим, че онемях при обявяването на Groom of the Year ! Всеки конегедач заслужава да получи някакво признание за невероятната работа, която върши зад кулисите за ездачите!“ каза Керин Едманс.  

От своя страна Ингмар Де Вос, президент на FEI  отбеляза по време на церемонията : „Всяка година тези награди посочват най-добрите от най-добрите в нашия спорт. Сега наградите ФЕИ  2022 отбелязва първия път с домакинство на Африканския континент и е забележително, че съставът е изцяло от жени. Наградите на FEI представляват същността на нашия спорт и хвърлят светлина върху нашите ценности за равенство, решителност и смелост. Поздравления за всички победители и ви благодаря, че сте невероятни посланици на нашия спорт.”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име