Пълна газ с … Skoda Octavia на газ

0
3073

Планираме да започнем нашия тур с великолепните коне от конюшнята на Христо Христов в старозагорското село Ястребово, от там ще „препускаме“ към най-големия конезавод у нас „Кабиюк“ край Шумен. Ще снимаме коне.

Екипът ни се състои от четири човека – двама фотографи, оператор и журналист. Необходим ни е много голям багажник за стативи, фотографски чанти, камера и личен багаж. Преди всичко обаче ни трябва икономичен автомобил. Маршрутът ни с начална точка от столицата, вещае над 1000 километра път. Пресмятаме бързо, че само за гориво ще похарчим около 200 лева при настоящите умопомрачително високи цени на горивата. Заемам се с бързо да проуча с кой автомобил можем да спестим пари?

От всички предложения на пазара у нас, само комбито на Skoda Octavia успява да удовлетвори изискванията ни за комфорт, багаж и по-малко пари за гориво. Новата Skoda Octavia на газ (LPG) предлага избор да пътуваме само на газ, само на бензин и комбинация от двете горива.

Вносителят на Skoda за България – фирма „Еуратек”, любезно ни предоставя един автомобил с два пълни догоре резервоара и спокойствието да изминем близо 1400 км.

Подреждаме багажа, който се реди без усилия, въпреки че бутилката за пропан-бутана е разположена в багажника, но отнема съвсем малко от пространството за куфари и чанти. Настаняваме се в изцяло новия салон на Skoda Octavia и естествено разговора в купето започва с журналистически „разрез“ и коментари с набито фотографско око

Воланът с две спици е с хромирани детайли, всички материали по таблото са меки и приятни на допир. За вътрешния уют се грижи ново LED амбиентно осветление на предните врати и на приборното табло. Седалките имат отопление и вентилация. Функциите се управляват от 10-инчовия сензорен екран, а мултимедийната система има гласов контрол чрез дигиталния асистент на Skoda, наречен Laura. Активирането на асистента се извършва с думите „Ok, Laura“ и забавното ни пътуване започна. Изпробваме различни функции чрез гласово командване: въвеждаме дестинация, търсим музика, тестваме системата на английски, немски, френски, испански, италиански и дори чешки език. При изговарянето настъпва истинска веселба в купето.

Моделът разполага с до пет USB-C порта за зареждане и свързване на медийни устройства и USB стикове, един от които опционално може да се разположи в конзолата на тавана над огледалото за задно виждане. Супер удобство за четирима човека, които не е нужно да изчакват „ред“ за зареждане на мобилни телефони. Разговорът ни за зареждане с гориво също не е на дневен ред.

Новата Skoda Octavia се задвижва с 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор 1.5 TSI, който работи и с пропан-бутан. Модерният двигател на новата Skoda Octavia LPG комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия. Пълният обем на резервоара за газ е 40 литра, а пълненето на бутилката отнема около 3 минути.

Превключването от бензин на пропан-бутан и обратно се извършва ръчно или автоматично. При ръчното превключване се използва бутон, разположен на удобно място в ниската част н арматурното табло. Превключването се прави всеки път при стартиране на двигателя. Когато резервоарът за пропан-бутан е празен, горивната система автоматично превключва на задвижване с бензин.

Благодарение на комбинирания разход на гориво от 6,0 л/100 км при цена на пропан-бутана от 1,57 лева за литър, новата Skoda Octavia LPG изминава 100 и кусур километра в комбиниран цикъл за около 10 лева. Този резултат превръща чешкия модел в истински спестовник и го прави идеалния семеен или служебен автомобил. Средният разход на пропан-бутан с 10% по-висок, отколкото на бензин, но общите разходи за гориво на километър намаляват с до 40% в сравнение с бензина.

Стандартния резервоар за бензин с обем 50 литра. При среден разход на бензин от 5,5 литра на 100 км, автономният пробег ни стига да изминем 900 км. Отделно само с пропан-бутан Skoda Octavia LPG може да измине над 500 км. Така с два пълни резервоара чешкият ни партньор в това пътуване ни подарява общ автономен пробег от над 1400 км без зареждане. При избор само на газ, всяко едно пътуване излиза два пъти по-евтино, пък и може да се зарежда на всяка бензиностанция.

Икономичната и ефективна Skoda Octavia в момента е супер изгодно предложение, предвид високите цени на горивата. Горивната система в Skoda Octavia LPG е производство на реномираната холандска фирма Prins и се монтира у нас от BRC България с тороидален резервоар. Газовият инжекцион на Prins за директно впръскване е единственият, който предлага минимална консумация на бензин до 5% и 3-годишна гаранция.

Новата Skoda Octavia се предлага у нас на цени от 39 980 лева за специалното ниво на оборудване Business и 43 760 лева за нивото Edition. Цената на системата LPG за пропан-бутан на Prins струва още 3150 лева.

Завръщаме се в София с един тон снимки на коне и споделено пътешествие с „конските сили” на невероятната Skoda Octavia.

Технически характеристики:

Skoda Octavia 1.5 TSI LPG

  • 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 150 к.с. максимална мощност при 5000-6000 об/мин
  • 250 Нм максимален въртящ момент при 1500-3500 об/мин
  • 8,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 230 км/ч максимална скорост
  • 6,0 л/100 км среден разход на пропан-бутан
  • 5,5 л/100 км среден разход на бензин
  • 123 г/км емисии на СО2
  • 45 640 лева цена на тествания модел

 

Текст: Екип на EzdaPress

Снимки: Тони Тончев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име