БФКС излиза със спешно становище и молба относно Херпес Вирус EHV – 1 – неврологична форма по конете

0
5385

По официални данни публикувани от ФЕИ (Международната федерация по конен спорт), през изминалия месец февруари тази година, във Валенсия бе установена зараза с Херпес Вирус EHV – 1 – неврологична форма. Бяха установени и смъртни случаи на коне от посоченото по горе заболяване. Само за периода на месец февруари заболяването бе разпространено и в други държави в света и Европа. Бяха отменени всички международни състезания в десет държави от Европа. Вирусът е изключително агресивен и се разпространява бързо с висока смъртност, като обхваща все повече държави. FEI настоятелно моли конете участващи в международни състезания да бъдат ваксинирани с отразяване на ваксината във паспорта.

Съгласно Българското ветеринарно законодателство, ваксинирането срещу херпес вирус (известно в България, като Ринопнеумонит) е задължително. Изхождайки от този факт и ситуацията в Европа е твърде вероятно Ветеринарните служби в България да забранят движението на коне в страната, с което се изправяме пред риска да се провали календара за 2021 година.

Във връзка с , поради липса на ваксини в България срещу това заболяване, БФКС (Българска федерация по конен спорт) е предприела стъпки за спешен внос на ваксини от Европа. За коне участващи в състезания е необходимо двукратно ваксиниране, а конете които няма да бъдат придвижвани могат да се ваксинират еднократно. По данни на БФКС еднократната ваксина ще възлиза на 45 до 50 лв.

С оглед бързата реакция ни е необходима спешна информация за необходимия брой ваксини за всяка база, клуб или собственик на коне. Моля информацията да бъде предоставена във федерацията на имейл: bef@horsesportbg.org до ПОНЕДЕЛНИК 08.03.2021 г., за да могат да се предприемат спешни мерки по внос на ваксини, тъй като БАБХ изисква точна бройка за същите. С оглед изключително сериозната обстановка, моля за вашето отговорно отношение и спешна информация, за което БФКС благодари предварително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име